Ο ΟΗΕ ζητά να διερευνηθεί η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Jeff Bezos από το Ριάντ

Ο ΟΗΕ ζητά να διερευνηθεί η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Jeff Bezos από το Ριάντ
Για τους δύο εισηγητές του ΟΗΕ, η υπόθεση «ενισχύει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ένα στοχευμένο πρόγραμμα παρακολούθησης προσώπων που θεωρούνται αντίθετοι» με το καθεστώς του Ριάντ
Δύο από τους κορυφαίους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για την πειρατεία στο τηλέφωνο του ιδιοκτήτη της εταιρείας Amazon, του Jeff Bezos, μέσω ενός μηνύματος της υπηρεσίας WhatsApp που προερχόταν από έναν λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ χαρακτηρίζει «παράλογο» τον ισχυρισμό ότι χάκαρε τον Bezos.

Η πειρατεία διαπράχθηκε το 2018 και το αποτέλεσμά της ήταν η δημοσιοποίηση προσωπικών φωτογραφιών του Bezos, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με περιουσία που εκτιμάται στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Bezos είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της Washington Post, με την οποία συνεργαζόταν ο Jamal Khashoghi, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε την ίδια χρονιά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Σε ανακοίνωσή τους, η Agnes Kalamar, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και ο David Kaye, ο εισηγητής για την ελευθερία της έκφρασης, ανέφεραν ότι διαθέτουν πληροφορίες για την «πιθανή εμπλοκή» του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman στην «παρακολούθηση» του ιδιοκτήτη της Amazon.
Η πειρατεία στο τηλέφωνό του «απαιτεί μια άμεση έρευνα εκ μέρους των αμερικανικών αρχών και των άλλων αρμόδιων αρχών», προσθέτουν οι δύο εισηγητές οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτά τα καθήκοντα κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν μιλούν εξ ονόματος του Οργανισμού.
Όπως αναφέρουν, ζητούν να επικεντρωθεί η έρευνα «στην άμεση και προσωπική εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου στις προσπάθειες που στοχοθετούν τους φερόμενους (πολιτικούς) αντιπάλους».
Χαρακτηρίζοντας «παράλογους» τους ισχυρισμούς αυτούς, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε και αυτή από την πλευρά της τη διεξαγωγή έρευνας ώστε «να ριχθεί φως στα γεγονότα».

Ο Khashoghi και ένα διαζύγιο

Οι δύο εισηγητές του ΟΗΕ είχαν πρόσβαση στα συμπεράσματα της τεχνικής ανάλυσης του iPhone του Bezos, που έγινε το 2019.
Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, ο επιχειρηματίας μπορεί να έγινε στόχος την 1η Μαΐου 2018, μέσω ενός βίντεο που στάλθηκε από έναν λογαριασμό του Σαουδάραβα πρίγκιπα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης αυτής, οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει τηλέφωνα τον προηγούμενο μήνα.
Λίγες ώρες αφότου έλαβε αυτό το βίντεο, μεγάλος όγκος δεδομένων κλάπηκε από το τηλέφωνό του.
Αυτή η «εξαγωγή» δεδομένων συνεχίστηκε, χωρίς να γίνει αντιληπτή, για πολλούς μήνες.
Οι χάκερ φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν ένα είδος κατασκοπευτικού λογισμικού που έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις παρακολούθησης Σαουδαράβων, όπως για παράδειγμα το κακόβουλο λογισμικό Pegasus-3 του ομίλου NSO.
Ο Bezos είχε προσλάβει την εταιρεία Gavin de Becker & Associates για να ανακαλύψει πώς τα προσωπικά μηνύματα και οι φωτογραφίες του έφτασαν στη σκανδαλοθηρική εφημερίδα National Enquirer.
Οι αποκαλύψεις της ταμπλόιντ για την εξωσυζυγική σχέση του οδήγησαν στο διαζύγιό του.
Η εταιρεία κατηγορήσει τους Σαουδάραβες από τον περασμένο Μάιο.
Όμως δεν είχε επιρρίψει ευθύνες συγκεκριμένα στη σαουδαραβική κυβέρνηση, ούτε είχε δώσει λεπτομέρειες για το πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.
Για τους δύο εισηγητές του ΟΗΕ, η υπόθεση αυτή «ενισχύει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ένα στοχευμένο πρόγραμμα παρακολούθησης προσώπων που θεωρούνται αντίθετοι» με το καθεστώς του Ριάντ.
Ζητούν επίσης να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος γύρω από τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο πρίγκιπας διάδοχος «διέταξε, ενθάρρυνε ή είχε γνώση για τις προετοιμασίες» της επιχείρησης με στόχο τον Jamal Khashoghi.
Τον Δεκέμβριο, σαουδαραβικό δικαστήριο απάλλαξε από κάθε υποψία το περιβάλλον του Mohammed bin Salman για τον φόνο του Khashoghi.
Η ετυμηγορία του χαρακτηρίστηκε «παρωδία δίκης» από πολλές δυτικές χώρες, εκτός των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η CIA, όπως και η Agnes Kalamar, συνδέει άμεσα τον πρίγκιπα με τη δολοφονία του δημοσιογράφου, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά το βασίλειο.

bankingnews.gr

BREAKING NEWS