Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το κραχ με την Wall -7,79%… τα futures 10/3 δείχνουν ισχυρή τεχνική αντίδραση +2,9% στον Dow και +5% στον DAX - Ανακάμπτει +5,8% το brent

Μετά το κραχ με την Wall -7,79%… τα futures 10/3 δείχνουν ισχυρή τεχνική αντίδραση +2,9% στον Dow και +5% στον DAX - Ανακάμπτει +5,8% το brent
Σήμερα 10 Μαρτίου αναμένεται τεχνική αντίδραση καθώς ο S&P 500 έφθασε στο κρίσιμο τεχνικό σημείο των 2750 μονάδων
(upd5) Μετά την καταστροφή που σημειώθηκε στις διεθνείς αγορές και το σοκ που προκάλεσαν τόσο ο κορωνοιός όσο και ο πόλεμος τιμών του πετρελαίου με συνεπακόλουθα η Wall να κλείσει στις 9 Μαρτίου με δραματικές απώλειες -7,79%, το χρηματιστήριο του Μιλάνο -11% και ο γερμανικός DAX -7,89%... τα futures τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν τεχνική αντίδραση για σήμερα 10 Μαρτίου 2020. 
Ωστόσο εάν τελικώς υπάρξει τεχνική αντίδραση μήπως είναι ευκαιρία για πωλήσεις;
Συγκεκριμένα τα futures του Dow δείχνουν άνοδο +2,9% στις 24.537 μονάδες.
Τα futures του S&P 500 δείχνουν άνοδο +2,8% στις 2.845 μονάδες πάνω από το κρίσιμο τεχνικό σημείο των 2.750 μονάδων.

Επίσης τα futures του DAX δείχνουν τεχνική αντίδραση +5% στις 10.885 μονάδες.
Επίσης το Brent μετά το επιθετικό sell off ανακάμπτει στα 36,65 δολάρια.

Οι κινήσεις αυτές ωστόσο τελούν υπό τις αιρέσεις δύο βασικών γεγονότων
1)Ότι η Ιταλική κυβέρνηση έθεσε όλη την Ιταλία σε καραντίνα, σχεδόν 60 εκατ άνθρωποι θα βρεθούν σε καθεστώς καραντίνας εξέλιξη άκρως αρνητική.
2)Στον Λευκό οίκο των ΗΠΑ υπήρξε εκτεταμένη συνεδρίαση με παράγοντες της Wall Street ώστε να παρθούν μέτρα για να αποτραπεί η καταστροφή.
Και ενώ για σήμερα 10 Μαρτίου μια τεχνική αντίδραση αναμένεται λόγω του παρατεταμένου κραχ και σοκ στα χρηματιστήρια, μια αντίδραση από το κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης των 2750 μονάδων θεωρείται εύλογη... η κατάσταση στις αγορές και στις οικονομίες παραμένει ακόμη πολύ επικίνδυνη επικίνδυνη.

Ανακάμπτει το πετρέλαιο μετά τη «βουτιά» των προηγούμενων ημερών - Στο +5,85% και τα 36,38 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Κέρδη καταγράφει σήμερα Τρίτη (10/3) το πετρέλαιο, μετά τις ιστορικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, στον απόηχο της κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +5,85% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 36,38 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +5,65% στα 32,89 δολ. ανά βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 30 ετών, καθώς οι συνολικές τους απώλειες ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά το -30%, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή πώλησης πετρελαίου για τον Απρίλιο του 2020 κατά 6 δολ. με 8 δολ. ανά βαρέλι, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια.
Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε ότι μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στην οικονομία της από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για τα επόμενα έξι με δέκα χρόνια.
Χθες (9/3) οι αναλυτές της Barclays προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την τιμή του Brent το 2020, προβλέποντας ότι αυτή θα διαμορφωθεί στα 43 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 59 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως.
Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα προχώρησε και σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την τιμή του αμερικανικού αργού, και συγκεκριμένα στα 40 δολ. ανά βαρέλι, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στα 54 δολ. ανά βαρέλι.
«Οι αγορές πετρελαίου είναι αντιμέτωπες με μία στιγμή αλήθειας, καθώς η διαφωνία μεταξύ των βασικών μελών των ΟΠΕΚ+ σημαίνει ότι η υπερπροσφορά είναι πιθανό να κατακλύσει το βραχυπρόθεσμο ισοζύγιο εν μέσω μίας καταστροφής μεγάλης κλίμακας στη ζήτηση λόγω των μέτρων περιορισμού του ιού», δήλωσαν οι αναλυτές της Barclays.
 
Τι προηγήθηκε στις 9 Μαρτίου 2020
 
Παγκόσμιο κραχ πρωτοφανούς μεγέθους κατά τα πρότυπα ίσως και χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 έλαβε χώρα την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 στα διεθνή χρηματιστήρια... μάλιστα στον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ εκτάκτως ο αμερικανός Πρόεδρος Trump κάλεσε σε σύσκεψη τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς για να ληφθούν μέτρα.
Από το διεθνές κραχ των τελευταίων ημερών εξαερώθηκε χρηματιστηριακός αέρας 9,5 με 10 τρισεκ. δολαρίων η μεγαλύτερη απομείωση αξιών στην νεότερη ιστορία.
Οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, κατέρρευσαν, καταγράφοντας ζημιές ιστορικών διαστάσεων απόρροια των σοβαρότατων οικονομικών αναταράξεων από την κρίση του κορωνοϊού, ενώ το αρνητικό κλίμα επιβαρύνει δραματικά ο πόλεμος τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου οδηγώντας σε κραχ τις τιμές. 
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent σημείωσε απώλειες 24,1% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 34,36 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμέωνς είχε υποχωρήσει στα 31,02 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό σημείωσε «βουτιά» -24,59% στα 31,13 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016, και συγκεκριμένα τα 27,34 δολ. ανά βαρέλι.
Πλέον, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό βρίσκονται σε τροχιά ώστε να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, όταν οι τιμές τους είχα καταρρεύσει κατά -33%.
Το κλίμα στην Wall Street θυμίζει εποχές Lehman Brothers, ενώ ήταν τέτοιος ο πανικός όπου για 15 λεπτά διακόπησαν οι συνεδριάσεις απόρροια των επιθετικών ρευστοποιήσεων.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε δραματικές απώλειες -7796% στις 23.850 μονάδες με ενδοσυνεδριακές απώλειες περίπου 2.014 μονάδες. 
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -7,6% στις 2.746 μονάδες με χαμηλό ημέρας 2.744 μονάδες... και κρισιμότατο τεχνικό σημείο στήριξης τις 2.750 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά -7,29% στις 7.950 μονάδες,

Άνοδος +32,09% για το δείκτη VIX στις 55,1 μονάδες....με υψηλό 59 μονάδες.  
Στην Ευρώπη ο δείκτης DAX στην Γερμανία έκλεισε με δραματικές απώλειες -7,89% στις 10.624 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο της Ιταλίας σημείωσε απώλειες -11,17% στις 18.475 μονάδες.

Image


Στο 0,51% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου... ενώ νωρίτερα υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,32%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τραπεζών, με τη μετοχή της JP Morgan να υποχωρεί -10%.
Με το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street υπήρξε ολιγόλεπτη αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω ενεργοποίησης των «αυτόματων διακοπτών» (circuit breakers).
Οι λεγόμενοι «αυτόματοι διακόπτες» είναι ένα μέτρο που έχει εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τον περιορισμό των ρευστοποιήσεων πανικού στα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Το μέτρο διακόπτει προσωρινά τη διαπραγμάτευση ενός δείκτη όταν αυτός σημειώσει απώλεια από ένα ποσοστό και πάνω.
Στην περίπτωση του S&P 500, το όριο είναι το 7%.
Image
Οι επενδυτές συνεχίζουν να κατευθύνονται προς περιουσιακά στοιχεία επενδυτικά καταφύγια, με κυρίαρχους τους φόβους ότι ο κορωναϊός θα πλήξει σοβαρά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ (T-Bond) έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, κάτω του 0,5%, ενώ εκείνη του 30ετούς έπεσε κάτω από το 1%.
Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να ρίξει η Fed (Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα) στις αγορές σήμερα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, η Fed έχει αυξήσει τα overnight repos από 100 δισ. δολ. σε 150 δισ. δολ., όπερ σημαίνει ότι προσφέρονται επιπλέον 50 δισ. δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες.
Εν προκειμένων αξίζει να σημειωθεί πως μία πράξη repos επιτρέπει σε μία τράπεζα να έχει πρόσβαση σε δολάρια, με αντάλλαγμα εξασφαλίσεις υψηλής ποιότητας, όπως αμερικανικά κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα χρεόγραφα.

Ανεξέλεγκτη είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού

Ανεξέλεγκτη είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς αυξάνονται ραγδαία ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων την ώρα που κανείς δεν μπορεί ούτε καν να εκτιμήσει τι συνεπάγεται όλη αυτή η επιδημία στην παγκόσμια υγεία και οικονομία.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα το μεγαλύτερο μέρος του βιομηχανικού Βορρά, λαμβάνοντας μέτρα που επηρεάζουν τη ζωή περισσοτέρων από 16 εκατομμυρίων ανθρώπων και που δεν έχουν προηγούμενο στην Ευρώπη, την ώρα που ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου το να λάβουν αντίστοιχα μέτρα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν και αυτές περιοριστικά μέτρα, ενώ το Βερολίνο αποφάσισε πακέτο οικονομικών μέτρων για να στηρίξουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Πράγματι, τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί την τελευταία εβδομάδα σε Γαλλία (1.209), Γερμανία (1.151), Ισπανία (979 κρούσματα και 25 νεκροί), οι οποίες βρίσκονται μαζί με την Ιταλία στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος Marcelo Rebelo de Sousa αποφάσισε εθελοντικά να μπει σε καραντίνα.
Εν τω μεταξύ το Ιράν ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο εκτοξεύτηκε ο αριθμός των θυμάτων σε 237 (+ 43) και των κρουσμάτων σε 7.161 (+ 595) ενώ στις ΗΠΑ οι Αρχές προειδοποιούν για μεγάλη επιδείνωση τις επόμενες ημέρες καθώς η Νέα Υόρκη τέθηκε σε κατάσταση κινδύνου ενώ περισσότερες από τις μισές Πολιτείες ανακοίνωσαν κρούσματα.

Μέτρα στήριξης ζητά το ΔΝΤ

Ουσιαστικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων στη μάχη κατά του κορωνοϊού ζήτησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο της στο blog του ΔΝΤ, ότι το ανθρώπινο κόστος της επιδημίας του κορωνοϊού έχει αυξηθεί «ανησυχητικό ρυθμό».
Σύμφωνα με την ίδια, οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν μέτρα όπως μεταφορές μετρητών, επιδοτήσεις μισθών ή φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν ρευστότητα σε τράπεζες και επιχειρήσεις, καθώς η επιδημία διαταράσσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη ζήτηση των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
«Ο στόχος είναι να αποτραπεί μια προσωρινή κρίση από τη μόνιμη βλάβη ανθρώπων και επιχειρήσεων μέσω των απωλειών θέσεων εργασίας και χρεοκοπιών» επεσήμανε ο Gopinath.

Morgan Stanley: Οι αγορές ακόμη 10% με 15% χαμηλότερα κρίσιμες οι 2750 μον. για S&P 500

Οι αγορές ακόμη 10% με 15% χαμηλότερα έως ότου παρέμβουν οι κεντρικές τράπεζες αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Οι περισσότεροι επενδυτές, οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το ατυχές ξέσπασμα του COVID-19 είναι ένα προσωρινό σοκ για την οικονομία που δεν θα παραμείνει πολύ πέρα από το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ωστόσο, μπορεί να είναι λάθος να εξετάζουμε μεμονωμένα τον κορωνοϊό όταν σκεφτόμαστε τις πιθανές ζημίες στην οικονομία και τους κινδύνους για την αγορά μετοχών.
Ο COVID-19 είναι το τέταρτο οικονομικό σοκ τα τελευταία δύο χρόνια:
-Φορολογικό σοκ στις ΗΠΑ πριν χρόνια
-Ο επιθετικός νομισματικός κύκλος σύσφυξης της Fed το 2017-2018, ο οποίος αναστράφηκε πλήρως.
-Δασμοί και εμπορικός πόλεμος - Η συμφωνία της Φάσης 1 ήταν μια εξέλιξη, αλλά οι υπάρχοντες δασμοί έμειναν σε ισχύ μαζί με την αβεβαιότητα.
-Ο κορωνοϊός - αποτελεί άμεσο χτύπημα στον αμερικανικό καταναλωτή, το λίκνο της οικονομίας.
Με άλλα λόγια, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη αφορούν το σωρευτικό αποτέλεσμα και των τεσσάρων σοκ αν και ο COVID-19 ωθήσει τελικά την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, θα είναι αποτέλεσμα και άλλων παραμέτρων.
Ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ είναι μεγάλος με απολύσεις και ανεργία να αυξάνονται.
Προφανώς, αυτός ο κύκλος απολύσεων και ανεργίας δεν έχει συμβεί ακόμα, αλλά οι συνεχιζόμενες πιέσεις και η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική, οι εκλογές στις ΗΠΑ και τώρα ο COVID-19 αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους, ιδίως λόγω της εύθαρσυτης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
Επίσης η παγκόσμια βιομηχανία ταξιδιών και αναψυχής των 8,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που πλήττονται σκληρότερα από την έξαρση, καλύπτει σχεδόν το 10% όλων των θέσεων εργασίας στην παγκόσμια οικονομία.
Η Fed έχει ενεργοποιηθεί και σχεδιάζει επιθετική δράση.
Εντούτοις, μειώσεις επιτοκίων από την Fed ιστορικά δεν ήταν εποικοδομητικές για τις χρηματιστηριακές αγορές κατά τη διάρκεια των επόμενων 6-12 μηνών μετά τα αρχικά ράλι 1-3 μηνών.
Από τις 8 μειώσεις επιτοκίων, επτά είτε προηγήθηκαν ύφεσης κατά μερικούς μήνες είτε δεν βοήθησαν τα χρηματιστήρια.
Η μόνη εξαίρεση ήταν η επιτυχής μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο του 1998.
Η πρόσφατη μείωση προσομοιάζει με τον Ιανουάριο 2001.
Κατά την Morgan Stanley το 2018 έληξε ο ανοδικός κύκλος και έκτοτε απλά συντηρείται τεχνικά από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο COVID-19 παρείχε τη σπίθα για την ολοκλήρωσή του ανοδικού κύκλου, πράγμα που σημαίνει πίεση στις αγορές λόγω του κινδύνου ύφεσης των ΗΠΑ.
Πιστεύουμε ότι οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν την πτώση έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επανέλθουν με περισσότερες μειώσεις επιτοκίων και παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης - κάτι που πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να συμβεί.
Μια επιπλέον πτώση 10% με 15% για τις αμερικανικές μετοχές από τα τρέχοντα επίπεδα, με το σημείο κλειδί στις 2750 μονάδες να θεωρείται καθοριστικό σημείο αναφέρει η Morgan Stanley.
Τα περιθώρια πτώσης του NASDAQ είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Τα καλά νέα είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διόρθωση, θα ξεκινήσει μια αξιόλογη άνοδος.

«Βουτιά» -25% για το πετρέλαιο λόγω κατάρρευσης της συμφωνίας ΟΠΕΚ και Ρωσίας

Βουτιά» άνω του -25% κατέγραψε σήμερα Δευτέρα (9/3) το πετρέλαιο, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές πώλησης και να αυξήσει παράλληλα την παραγωγή της, στον απόηχο της μη επίτευξης συμφωνίας με τη Ρωσία για νέες περικοπές στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Βιέννη την περασμένη Παρασκευή.
Αυτή την ώρα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξεως του -18% στα 37 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμέωνς είχε υποχωρήσει στα 31,02 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό σημειώνει «βουτιά» της τάξεως του -16% στα 34,3 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016, και συγκεκριμένα τα 27,34 δολ. ανά βαρέλι.
Πλέον, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό βρίσκονται σε τροχιά ώστε να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, όταν οι τιμές τους είχα καταρρεύσει κατά -33%.
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να διαμορφώσει την παραγωγή της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά τα τέλη Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται η συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας.
Η σχετική απόφαση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται μετά την αποτυχία επίτευξης νέας συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Μόσχα δεν ενέκρινε την πρόταση του Οργανισμού για μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Νομίζω πως όλες οι προβλέψεις βρίσκονται πλέον εκτός», δήλωσε ο επικεφαλής της επενδυτικής Probis Securities, Jonathan Barratt, εκτιμώντας ότι «φαίνεται σαν μία κούρσα προς τον πυθμένα για την εξασφάλιση της τάξης».
Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε για δεύτερη φορά τον δεύτερο πετρελαϊκό πόλεμο μετά τον Νοέμβριο του 2014 και αυτή την φορά είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω.
Μετά τη συγκλονιστική κατάρρευση των συνομιλιών των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC στις 6 Μαρτίου, όταν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη σύνοδο κορυφής του OPEC στη Βιέννη, η οποία επιδίωκε περικοπές παραγωγής πετρελαίου έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ήδη η Aramco η κρατική εταιρία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας η οποία ρίχνει τις τιμές για να κερδίσει μερίδια αγοράς ξεκίνησε πρωτοφανείς εκπτώσεις και μείωσε την τιμολόγηση του Απριλίου 2020 για το ακατέργαστο πετρέλαιο στην Ασία κατά 4 με 6 δολάρια το βαρέλι.
Στην πιο σημαντική κίνηση, η Aramco αύξησε τις εκπτώσεις προσφέροντας τιμές έως και 10,25 δολάρια το βαρέλι κάτω από το δείκτη αναφοράς Brent.
Αντίθετα, το ρωσικό πετρέλαιο, έχει έκπτωση περίπου 2 δολαρίων το βαρέλι κάτω από το Brent.
Οι traders ανέφεραν ότι η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε σκοπό να αμφισβητήσει την ικανότητα των ρωσικών εταιρειών να πωλούν αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη.
Επιβεβαιώνοντας το προφανές, ο Iman Nasseri, διευθύνων σύμβουλος της Μέσης Ανατολής, σε σύμβουλο πετρελαίου FGE, δήλωσε ότι "η Σαουδική Αραβία τώρα πραγματικά σχεδιάζει έναν πλήρη πόλεμο τιμών".
Οι μεγάλες μειώσεις της μηνιαίας τιμολόγησης από την Saudi Aramco είναι η πρώτη και σαφέστερη ένδειξη για το πώς οι Σαουδάραβες θα ανταποκριθούν στη διάλυση της συμμαχίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Οι συνομιλίες στη Βιέννη του OPEC απέτυχαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία δεν συμφώνησαν στο εύρος των μειώσεων.
Και η δεύτερη ένδειξη ότι η καρτέλ του πετρελαίου του ΟΠΕΚ είναι πλέον πραγματικά νεκρό, ήρθε λίγες ώρες αργότερα, όταν το Bloomberg ανέφερε και πάλι ότι εκτός από τις τεράστιες μειώσεις τιμών, η Σαουδική Αραβία επρόκειτο να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς και να κεφαλαιοποιήσει τις μεγάλες μειώσεις τιμών, καθώς η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο, πολύ πάνω από τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Εκτός από τις μειωμένες τιμές, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ανεπίσημα ότι θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πολύ υψηλότερα εάν χρειαστεί, ακόμη και να φτάσει στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg,  από περίπου 9,7 εκατομμύρια την ημέρα αυτό τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, με τη συναλλαγή του Brent στα 35 δολ., αύξηση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να στείλει το πετρέλαιο στα 20 δολάρια το βαρέλι.
Με βάση εκτιμήσεις ένας πιθανός στόχος είναι τα 27,10 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είχε βρεθεί το 2016 κατά τον τελευταίο πόλεμο τιμών.
Αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι η αγορά θα μπορούσε να πάει ακόμα χαμηλότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης