Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων μετά την άρση των μέτρων - Μείωση τζίρου 50% και εκ περιτροπής εργασία

Η εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων μετά την άρση των μέτρων - Μείωση τζίρου 50% και εκ περιτροπής εργασία
Μπορεί οι συζητήσεις για το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν φουντώσει,  εντούτοις ο προβληματισμός είναι μεγάλος από τους ίδιους τους επιχειρηματίες για το ποιά θα είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας
Μπορεί οι συζητήσεις για το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν φουντώσει, ενόψει και του διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που εκτιμάται ότι θα δώσει τις ημερομηνίες για το άνοιγμα των επιχειρήσεων, εντούτοις ο προβληματισμός είναι μεγάλος από τους ίδιους τους επιχειρηματίες για το ποια θα είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας.
Με δεδομένο ότι η λειτουργία των καταστημάτων δεν θα είναι αυτή που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος καθώς θα τεθούν μία σειρά περιορισμών κατά την λειτουργία τους (αποστάσεις μεταξύ των πελατών, μικρότερος αριθμός τραπεζιών κλπ), οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν με το 50% της δυναμικότητας που είχαν πριν την πανδημία, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια τζίρου κατά το ίδιο ποσοστό.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καβαθάς, «ο ανάμενόμενος μικρότερος τζίρος για τις επιχειρήσεις συνδυάζεται με μια σειρά φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων (καταβολή ενοικίων) οι οποίες μεν στην παρούσα φάση έχουν ανασταλεί, θα πρέπει ωστόσο να καταβληθούν. Και φυσικά για να έχουμε τα ευγερτήματα των μέτρων της κυβέρνησης θα πρέπει να λειτουργήσουμε με το προσωπικό το οποίο είχαμε.
Αυτή είναι μία εξίσωση η οποία δεν βγαίνει».
Ενδεικτική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), μέλη της οποίας είναι μεταξύ άλλων οι αλυσίδες εστίασης του ομίλου Vivartia (Goody’s, Everest), αλλά και άλλες μεγάλες αλυσίδες, όπως «Γρηγόρης», «Βενέτης», Παγωτά «Δωδώνη» κ.ά. αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Εφόσον η έκτακτη κατάσταση συνεχιστεί, από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα κάλυψης οποιουδήποτε ποσοστού μισθωμάτων, η καταβολή των οποίων εκτιμούμε ότι θα πρέπει να ανασταλεί πλήρως έως ότου αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί».
Η ΕΠΟΕΣ ζητεί να ισχύσουν και στην Ελλάδα μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περί μηδενικού ενοικίου για καταστήματα και επιχειρήσεις για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση.
«Για δε την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως την πραγματική ανάκαμψη της αγοράς, προσδοκούμε τη συνεργασία των ιδιοκτητών ακινήτων για εύλογη προσωρινή μείωση των  μισθωμάτων», υπογραμμίζει η ΕΠΟΕΣ στην ανακοίνωσή της.
Υπενθυμίζεται η αλυσίδα Βενέτης έχει ανακοινώσει ήδη από τις 23 Μαρτίου την αναστολή των παραγωγικών μονάδων της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά 80%, την αναστολή κατά 100% δύο θυγατρικών της στον χώρο της εστίασης, ενώ ορισμένα από τα καταστήματα του δικτύου της λειτουργούν με μειωμένο ωράριο και προσωπικό ασφαλείας.

Εκ περιτροπής εργασία και λουκέτο για 100.000 επιχειρήσεις

Με εκ περιτροπής εργασία ή συνέχιση του καθεστώτος αναστολής για μερίδα των εργαζομένων τους, αναμένεται να ανοίξουν πολλές επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα αφού, όπως υποστηρίζουν δεν μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν το προσωπικό που απασχολούσαν μέχρι πρώτινος.
Το καθεστώς εκ περιπτροπής εργασίας (μειωμένες ώρες εργασίας και ανάλογες του χρόνου απασχόλησης, αμοιβές) είναι το καθεστώς το οποίο είχαν θεσπίσει πολλές εν λειτουργία εταιρείες όλο το προηγούμενο διάστημα.
Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 21% των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν και απασχολούν προσωπικό δήλωσε ότι το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων του. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται είτε για επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πλαίσιο μέτρων στήριξης, και επομένως είχαν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε απολύσεις, είτε έχουν ενταχθεί αλλά δεν τήρησαν τη ρητή υποχρέωση για διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Επιχειρηματίες με τους οποίους συνομίλησε το bankingnews δήλωσαν αδυναμία απασχόλησης του προσωπικού που απασχολούσαν πριν την εκδήλωση της πανδημίας και ως εκ τούτου οι λύσεις που θα επιλέξουν θα είναι: είτε την συνέχιση του καθεστώτος αναστολής μερίδας των εργαζομένων τους, είτε θέσπιση της εκ περιτροπής εργασίας, η οποία κατά πολλούς θα αποτελεί την κυρίαρχη μορφή εργασιακών σχέσεων για τους επόμενους μήνες.
Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό θα πρέπει να προστεθούν και οι επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες μετά την άρση του lockdown δεν πρόκειται να ανοίξουν.
Σύμφωνα με τον κ. Καβαθά, 1 στις 7 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν θα ανεβάσει ξανά ρολά.
Αυτό μεταφράζεται σε λουκέτο για 100.000 επιχειρήσεις και 300.000 εργαζόμενους στο δρόμο.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης