Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Μακρύς ο δρόμος για συμφωνία σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Μακρύς ο δρόμος για συμφωνία σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης
To Βερολίνο έχει στόχο να ενεργήσει ως «τίμιος διαμεσολαβητής» στη διάρκεια της προεδρίας του στην ΕΕ κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο
Τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης έσπευσε να κατευνάσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Haiko Maas, ο οποίος δήλωσε ότι μένει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον Maas, το Βερολίνο έχει στόχο να ενεργήσει ως «τίμιος διαμεσολαβητής» στη διάρκεια της προεδρίας του στην ΕΕ κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο.
«Θέλουμε να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι και μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο ενεργώντας μαζί και με αλληλεγγύη», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.
«Απέχουμε πολύ από το να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε εξάλλου πως ο καλύτερος τρόπος για να επηρεασθεί η Κίνα στη διένεξη με το Χονγκ Κονγκ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη στην απάντησή της και να διατηρήσει τον διάλογο με το Πεκίνο.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις, ο Μaas δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πιστεύω πως το παρελθόν έχει δείξει ότι πάνω απ' όλα είναι σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο με την Κίνα στον οποίο η ΕΕ με μεγάλη συνοχή να προβάλλει τα θέματά της και τις αρχές της και μετά θα δούμε πού οδηγεί αυτός ο διάλογος».
Η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ύψους 750 δισ. ευρώ.
Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θετική από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ωστόσο για να περάσει η πρόταση πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τις χώρες της Ε.Ε.
Η αποστολή δεν είναι εύκολη, δεδομένων των αντιρρήσεων που έχουν εκφράσει χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τελική συμφωνία θα είναι κοντά στην πρόταση της Κομισιόν, για την παροχή 500 δισ. μέσω επιχορηγήσεων και 250 δισ. μέσω δανείων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης