Η ΕΕ συντονίζει την υποστήριξή της στο Χονγκ Κονγκ και προειδοποιεί την Κίνα

Η ΕΕ συντονίζει την υποστήριξή της στο Χονγκ Κονγκ και προειδοποιεί την Κίνα
H Ευρωπαϊκή Ένωση θα συντονίσει μέτρα υποστήριξης προς τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ και προειδοποίησε ότι η εφαρμογή του νόμου για την ασφάλεια που επιβλήθηκε από το Πεκίνο
H Ευρωπαϊκή Ένωση θα συντονίσει μέτρα υποστήριξης προς τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ και προειδοποίησε ότι η εφαρμογή του νόμου για την ασφάλεια που επιβλήθηκε από το Πεκίνο στην πρώην βρετανική αποικία θα έχει "αντίκτυπο" στις σχέσεις της με την Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα 13/7 ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας J. Borell.
«Η ΕΕ θα αναπτύξει μια συντονισμένη απάντηση υποστηρίζοντας την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Borell στο τέλος του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, του πρώτου τους τελευταίους 4 μήνες.
Ο Borell μίλησε κυρίως για θεωρήσεις διαβατηρίων και υποτροφίες που θα επιτρέπουν στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να μεταβαίνουν εντός της ΕΕ και περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων που προορίζονται για τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Υιοθετήσαμε σήμερα ένα διπλό μήνυμα με υποστήριξη στην αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και στις θεμελιώδεις ελευθερίες και απευθυνόμενοι στην Κίνα, λέμε ότι τα μέτρα θα έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Σήμερα με τη Γαλλία, προτείναμε την υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής θέσης για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουμε το Χονγκ Κονγκ στο μέλλον όταν ο νόμος για την ασφάλεια θα εφαρμόζεται εκεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών H. Maas, του οποίου η χώρα ασκεί από την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Ο Γάλλος ομόλογός του LeDrian δεν έκανε δηλώσεις σήμερα, αλλά είχε ανακοινώσει την Τετάρτη την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να αντιδράσει.
«Εξετάζουμε μέτρα που θα πρέπει να ανακοινώσω την κατάλληλη στιγμή», είχε τονίσει.
«Αυτό αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές όπλων, για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για διπλή χρήση (μη στρατιωτική και στρατιωτική).
Θεωρούμε λογικό να αντιμετωπίζουμε το Χονγκ Κονγκ με τον ίδιο τρόπο όπως την ηπειρωτική Κίνα», η οποία έχει ήδη πληγεί από ένα τέτοιο μέτρο, επέμεινε ο Maas.
Ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε τη «διευκόλυνση της εισόδου σε Κινέζους του Χονγκ Κονγκ στην Ευρώπη» και την «υποστήριξη του έργου των επιστημόνων, των ερευνητών, των δημοσιογράφων και των καλλιτεχνών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσα από προγράμματα υποτροφιών και μια πιο εύκολη πρόσβαση».
Η ΕΕ αναμένεται επίσης να αποφανθεί υπέρ μιας τροποποίησης των συμφωνιών έκδοσης, σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο οποίος επίσης έκανε λόγο για αμοιβαία δικαστική συνδρομή.
«Πιστεύω ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τα εξετάζουν ήδη. Είμαστε αποφασισμένοι να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις», δήλωσε.
Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο έχει στόχο να καταστείλει την ανατροπή, την απόσχιση, την τρομοκρατία, τη συμπαιγνία με τις ξένες δυνάμεις, σε απάντηση στη διαμαρτυρία που άρχισε πέρυσι κατά της κεντρικής κυβέρνησης στην πρώην βρετανική αποικία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS