Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνευρη στάση αναμονής χωρίς τζίρο στο ΧΑ -0,41% στις 615 μον. – Το εύρος των 600-660 μονάδων διατηρείται απόρροια της επενδυτικής αδιαφορίας

tags :
Άνευρη στάση αναμονής χωρίς τζίρο στο ΧΑ -0,41% στις 615 μον. – Το εύρος των 600-660 μονάδων διατηρείται απόρροια της επενδυτικής αδιαφορίας
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 298 μονάδες, στα χαμηλά δύο μηνών και με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 25/5 (290,23 μονάδες)
(upd16)Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 615 μονάδες, με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας όπως και τα πρόσθετα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης που παίρνει η κυβέρνηση δημιουργεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές και τους αποτρέπει για κάθε ανάληψη ρίσκου.
Aπο την άλλη, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού δεν ακολούθησε την άνοδο των διεθνών αγορών, με τον DAX στην Γερμανία να υπεραποδίδει με κέρδη +2,7% με αφορμή τα στοιχεία από την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη καθώς ανέκαμψε στις 51,8 μονάδες τον Ιούλιο, από 47,4 μονάδες τον Ιούνιο.
Στις τράπεζες, μετά τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -4%, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank  -2,49% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ +3,01% ενώ απώλειες -2,16% κατέγραψε η Coca Cola.
Επίσης και ο Ελλάκτωρας έκλεισε με κέρδη +3,74% καθώς εντός των προσεχών 5-6 εβδομάδων αναμένονται θετικές εξελίξεις για την εταιρεία.
Ειδικότερα ο Ελλάκτωρας ισχυροποιείται με δύο κινήσεις καθώς ο ολλανδικός όμιλος  Regeborgh Invest, ο οποίος κατέχει 8% ίσως φθάσει στο 20%... ενώ οι τράπεζες θα δανείσουν εκ νέου την εταιρεία στο πλαίσιο της νέας χρηματοδότησης για τις κατασκευές.
Εν τω μεταξύ, παρά την αποκλιμάκωση των ελληνοτούρκικων εντάσεων αρνητικά επιδρούν τα στοιχεία της ιστορικής συρρίκνωσης των οικονομιών παγκοσμίως σε ΗΠΑ -32,9% αλλά και στο AEΠ της Ευρωζώνης κατά 12,1%, Γερμανία -10,1%, Γαλλία -13,8%, Ισπανία -18,5%, Ιταλία -12,4%.
Στα εσωτερικά μας, η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται ότι θα είναι -17% το β΄ τρίμηνο του 2020 το οποίο ανακοινώνεται στις 4 Σεπτεμβρίου, με τις εισπράξεις από τον τουρισμό όπου αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων να είναι άκρως απογοητευτικές.
Επισημαίνεται ότι ο Ιούνιος ξεκίνησε με μηδενικά έσοδα από την τουριστική βιομηχανία και τις συναφείς δραστηριότητες (εστίαση, τουριστικά καταστήματα, κ.ά.) με τον Ιούλιο να περιορίζεται στο 20%-25% των αντίστοιχων του 2019 και τον Αύγουστο να αναμένεται λίγο καλύτερος.
Πέρυσι τέτοιο καιρό στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινούσαν με εισπράξεις 2,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο μόνο από τον τουρισμό και χωρίς κανένα προβληματισμό για τα έσοδα έτρεχαν τις προβλεπόμενες «ασκήσεις» που θα οδηγούσαν σε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμη και από τον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 615 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 610 μονάδες ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης διέσπασε οριακά τις κρίσιμες 300 μονάδες.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -2,49% και ακολούθησε η  Eurobank -1,63%, οριακά υποχώρησε η Πειραιώς -0,61% ενώ με θετικό πρόσημο +0,04% έκλεισε η Εθνική.
Η απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου και ειδικότερα στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται…και θα συνεχίζεται επί μήνες καθώς θολό παραμένει το τοπίο για την επίλυση των παλαιών προβληματικών δανείων αλλά και του βάρους των νέων που δημιούργησε η ύφεση εξαιτίας του covid-19.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και όσο υπάρχει αβεβαιότητα, εγείρονται θέματα εμπιστοσύνης.
Θα απαιτηθούν τρίμηνα ώστε οι επενδυτές να αρχίσουν να διαμορφώνουν μια πιο σαφή εικόνα για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανησυχία είναι ότι τα moratorium στις τράπεζες μεταθέτουν δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί όταν τα moratorium λήξουν στα δάνεια, ποια από αυτά θα μετατραπούν σε προβληματικά.
Η ανησυχία είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και αυτό το έχει πλήρως αντιληφθεί η χρηματιστηριακή αγορά.
Και ενώ η χρηματιστηριακή αγορά παραπαίει την  ίδια στιγμή λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,03% καθώς η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Η ΕΚΤ προσεγγίζει τα 9 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει.
Στην σημερινή ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,03% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - ενώ οριακές πωλήσεις καταγράφονται στο ιταλικό 10ετές στο 1,09% και με το μεταξύ τους spread στις -6 μονάδες βάσης...
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 158 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,81%.
Λίγο μετά τις 11:00 με ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,46%.
Περί τις 13:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -4,44%...αλλά στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,65% και ο Γενικός  Δείκτης στο -0,69%.
Περί τις 15:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεκτικούς μη τραπεζικούς τίτλους, όπως ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρας, ΔΕΗ...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,31%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,41% στις 615 μονάδες έχοντας υψηλό στις 619,55 μονάδες και χαμηλό 613,33 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,32 εκατ. ευρώ και όγκου 2,3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2 εκατ. τεμάχια αξίας 701 χιλ. ευρώ.
Η Motor Oil 213,2 χιλ. τεμάχια αξίας 2,41 εκατ. ευρώ και η Jumbo 72,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 615 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 610 μονάδες και ακολουθούν οι 605-600 μονάδες και οι  590-580 μονάδες .
Στη πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 640-650 λαι οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε τις 298 μονάδες, πλησίον της βασικής στήριξης των 300 μονάδων και ακολουθούν οι 285 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 320 και ακολουθούν οι 330- 335 και οι 350 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Stess tests τα οποία κινδυνεύουν να αναδειχθούν σε virtual reality είναι αυτά στα οποία θα υποβληθούν οι τράπεζες το 2021 με στοιχεία του 2020 όπως σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες μετά την ανακοίνωση της ΕΒΑ για τις λεπτομέρειες της πανευρωπαϊκής άσκησης.
Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες εξηγούν στο BankingNews τραπεζικοί κύκλοι,  πως το σημαντικότερο στοιχείο για την πορεία τους σε σχέση με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δεν είναι άλλο από την εξέλιξη στο Real Estate.
Αυτό κρίνει τα ενέχυρα και τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών σε σημαντικό βαθμό.
Και η ευχάριστη έκπληξη στην παρούσα φάση είναι πως οι τιμές του Real Estate δεν δείχνουν υποχώρηση .
Και μολονότι κάτι τέτοιο είναι περίεργο και μη αναμενόμενο - και δεν αποκλείεται σε ένα βάθος χρόνου να υπάρξουν αλλαγές στην τάση - στην παρούσα φάση οι σαφείς ενδείξεις που υπάρχουν είναι μια σταθερότητα και ανθεκτικότητα στις τιμές του Real Estate το οποίο είχε πάρει σημαντική ανιούσα τον περασμένο χρόνο.
Επομένως αυτό που έχει σημασία είναι που θα θέσουν τον πήχη σε σχέση με την πορεία του Real Estate οι αρχές για την ελληνική οικονομία,  στοιχείο το οποίο επηρεάζει σημαντικά το ενεργητικό των τραπεζών ( λόγω κυρίως ενεχύρων που επηρεάζουν τις προβλέψεις αλλά και λόγω περιουσιακών στοιχείων).
Όπως αναφέρουν στο Banking News για τις ελληνικές τράπεζες, τα μορατόρια δεν επηρεάζουν τους δείκτες  της άσκησης  καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτούς .
Ωστόσο η ανάκτηση της κουλτούρας πληρωμών και τελικώς ο καθαρός ισολογισμός των ελληνικών τραπεζών σε μια δεύτερη φάση θα παίξει σημαντικό ρόλο για την υγεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Αυτός άλλωστε είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίον τελικώς οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλουν το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους τα πλάνα για την τριετή πορεία των NPLs ως το 2022 ενώ όλες οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες αυτό θα το πράξουν το Μάρτιο του 2021.
Και εδώ ισχύει το δόγμα της ΕΚΤ πως θα δοθεί χρόνος σε όλους να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας ωστόσο η καταγραφή των προβλημάτων θα πρέπει να είναι σαφής, ευκρινής, αναλυτική και έγκαιρη.

H επικαιρότητα

Σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός, ο οποίος καθημερινά πλήττει ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία να  επισημαίνει με κάθε δυνατή ευκαιρία πως ο δρόμος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μακρύς και ότι το πολυπόθητο εμβόλιο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021.
Στο κόκκινο βρίσκονται ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες ακόμα πλήττονται από το πρώτο κύμα της επιδημίας, ενώ άλλες περιοχές – όπως η Ευρώπη, η Κίνα, η Αυστραλία -, αν και αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα, σήμερα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με μια ακόμα αναζωπύρωση και νέα έξαρση κρουσμάτων.
Στην Ευρώπη μια σειρά από χώρες αρχίζουν και κάνουν λόγο για νέα έξαρση της επιδημίας που οφείλεται ως επί το πλείστον στην χαλάρωση των νέων ως προς την τήρηση των κανόνων, στο Χόνγκ Κόνγκ αναβλήθηκαν για του χρόνου οι εκλογές ενώ αποκαλύψεις του BBC δείχνουν πως το Ιράν απέκρυψε τους πραγματικούς αριθμούς θανάτων καθώς έχει αναφέρει μόλις 14.405 ενώ υπολογίζεται πως είναι σχεδόν 42.000 οι νεκροί από την επιδημία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 690.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 18 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 10,7 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στις υγειονομικές αρχές για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται από τις αρχές Ιουλίου σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Με τους επιστήμονες μάλιστα να προειδοποιούν πως αν συνεχίσουμε έτσι, πολύ σύντομα θα δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της επιδημίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να περιορίσει όσο είναι δυνατόν την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση που ελήφθη -κατά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τους Σ. Τσιόδρα, Β. Κικίλια, Β. Κοντοζαμάνη και Ν. Χαρδαλιά- για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως η σύσκεψη αυτή θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να εξεταστούν υπό ποιες συνθήκες θα χρειαστεί να ληφθούν νέα πιθανά μέτρα, όπως π.χ. η  επαναφορά των μετακινήσεων με SMS, τοπικά και κλαδικά lockdowns, καθώς έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τις επόμενες δύο εβδομάδες ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση πως δεν μπορεί να επιβληθεί νέο καθολικό lockdown, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας είπε πως το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούμε όλοι και από τον τρόπο που θα αντιδράσει η οργανωμένη Πολιτεία, θα έχουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.662 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 208 θάνατοι..

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα 03/8 οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με το θετικό κλίμα να διαμορφώνεται από τα κέρδη στη Wall Street την Παρασκευή 31/7, την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου και τη βελτίωση της μεταποίησης στην Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,24%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα  στο +1,75%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,01% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,07%

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Κέρδη καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υπεραποδίδει έναντι των υπολοίπων δεικτών, λόγω της βελτιωμένης μεταποιητικής δραστηριότητας στην Eυρωζώνη αλλά και στην Κίνα.
Επίσης, η προσοχή των επενδυτών στραμμένη κυρίως στις ΗΠΑ και τις προσπάθειες οριστικοποίησης ενός νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού βρίσκεται στα ύψη...
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +2,7%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2,1%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,4%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +2%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο S&P στο +70% και ο Nasdaq στο +1,1% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,53% (19,77 δολ.).

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται...
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1120 ευρώ, με άνοδο +0,04% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5090 ευρώ, με πτώση -2,49%, με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 786 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,15 ευρώ, με πτώση -0,61% με όγκο 513 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 502 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,35 ευρώ, με πτώση -1,63% με όγκο 11,6 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5050 ευρώ, με άνοδο +0,20% και με κεφαλαιοποίηση 225 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,18 ευρώ, αμετάβλητη και όγκο 49 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,06 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΧΑΕ, Coca Cola, Aegean, ΟΤΕ...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρας, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ...
H Coca Cola έκλεισε στα 22,15 ευρώ με πτώση -2,16% και κεφαλαιοποίηση στα 8,20 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με πτώση -1,60% και αποτίμηση 5,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,9160 ευρώ, με άνοδο +2,25% και αποτίμηση 909 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,21 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,86 ευρώ με άνοδο +3,01% και αποτίμηση 2,63 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 11,30 ευρώ, με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,25 ευρώ, με άνοδο +0,57% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,28 ευρώ, με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,82 ευρώ με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,37 ευρώ με πτώση -1,44% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,63 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,055 ευρώ, με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετες στο 1,03% - Οριακές πώλήσεις στις Ιταλία με το spread στις -6 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3 Αυγούστου 2020 στα ελληνικά ομόλογα ενώ στα ταλικά ομόλογα καταγράφονται οριακές πωλήσεις.
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις -6 μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή αγορά όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, στην αγορά ομολόγων το κλίμα παραμένει θετικό λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,03% ενώ σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 9 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,03% με το αμερικανικό 10ετές 0,56% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,21% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,88%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,80 και μέση απόδοση 1,02% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1,01%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και 1,26% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 159 μονάδες βάσης...
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,58% ή 159 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακές πωλήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 3/8 στις τιμές ομολόγων της ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3 Αυγούστου 2020 στο 1,09%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/7/2020 στο -0,51% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,09% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,89%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης