Καλπάζει ο κορωνοΐός διεθνώς - Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία για τα 100.000 θύματα - Συνεχίζεται η τραγωδία σε ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Αυστραλία

Καλπάζει ο κορωνοΐός διεθνώς - Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία για τα 100.000 θύματα - Συνεχίζεται η τραγωδία σε ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Αυστραλία
Παρά τους 100.000 νεκρούς ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας επανέλαβε ότι έχει «ήσυχη» τη συνείδησή του ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης
Στο μάτι του κορωνοΐού βρίσκεται η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική όπου θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της COVID-19 στην υφήλιο, την ώρα που τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη.
Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 728.000 ανθρώπους επί συνόλου σχεδόν 19,7 εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο αφότου το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωνε την εμφάνιση του ιού, στα τέλη του Δεκεμβρίου.
Στην πρώτη θέση με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας και κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί η Βραζιλία στη δεύτερη θέση.
Το Μεξικό καταλαμβάνει την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ενώ ως προς τον αριθμό κρουσμάτων, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ινδία.
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική θρηνεί τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, τουλάχιστον 213.120, περισσότερους από την Ευρώπη (212.660).
Τις τελευταίες επτά ημέρες, σχεδόν ο ένας στους δύο θανάτους (το 44%) εξαιτίας της COVID-19 στον κόσμο καταγράφηκε στη Λατινική Αμερική.

Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία κήρυξε το Κογκρέσο

Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας στη Βραζιλία καθώς ξεπέρασαν τις 100.000 οι νεκροί λόγω του κορωνοΐού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Με 100.477 νεκρούς και 905 νέα θύματα το τελευταίο 24 ωρο και 3.012.412 κρούσματα η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ.
Η Βραζιλία, είναι αντιμέτωπη με την πιο πολύνεκρη πανδημία από την εποχή της  ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα με τον πρόεδρο της χώρας Jair Bolsonaro να εξακολουθεί να υποβαθμίζει την πανδημία και να αντιτίθεται στα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Jair Bolsonaro που ουδέποτε έπαψε να υποβαθμίζει την πανδημία — αποκαλεί «γριπούλα» την COVID-19 — επανέλαβε ότι έχει «ήσυχη» τη συνείδησή του ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Θα έπρεπε να αισθανόμαστε απελπισία, διότι ζούμε μια τραγωδία που μοιάζει με παγκόσμιο πόλεμο», αλλά η Βραζιλία μοιάζει σαν να «έχει υποβληθεί σε συλλογική αναισθησία», έκρινε ο Δρ. Ζουζέ Ντάβι Ούρμπαες, στέλεχος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Λοιμωξιολογίας. Ο Ούρμπαες και άλλοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι, όπως εξηγούν, οι βραζιλιάνικες αρχές ακόμη δεν έχουν συνεκτικό και συντονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλούς αξιωματούχους να δίνουν αντ’ αυτού την έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που το πιθανότερο είναι ότι θα συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού.
Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο της Βραζιλίας, θεσμοί που έχουν επικρίνει με σφοδρότητα τον τρόπο που ο πρόεδρος Bolsonaro χειρίστηκε την πανδημία, κήρυξαν αντίστοιχα τρεις και τέσσερις ημέρες εθνικού πένθους για τους 100.000 νεκρούς.
Ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο δημοσίως μέχρι στιγμής.
Δύο υπουργοί Υγείας, και οι δύο γιατροί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μέσα στους τελευταίους μήνες εξαιτίας των διαφωνιών τους με τον αρχηγό του κράτους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είναι στρατηγός εν ενεργεία, ο οποίος προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση, αφού ο πρόεδρος εναντιώνεται στο μέτρο.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος που διατείνεται ότι ανέρρωσε από τον κορωνοϊό χάρη στην υδροξυχλωροκίνη, ένα ανθελονοσιακό σκεύασμα που όμως ειδικοί λένε ότι δεν έχει αποδειχθεί πως έχει επίπτωση σε ασθενείς με την COVID-19.
«Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσουμε, στις 150.000 ή σε 200.000 θανάτους. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τον πλήρη αντίκτυπο του COVID-19 εδώ», προειδοποιεί ο Αλεσάντρε Νάιμε, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου της πολιτείας Σαν Πάουλου.
Για τον Ούρμπαες, η Βραζιλία μοιάζει σήμερα εξίσου παραιτημένη, σαν έχει αποδεχθεί ήδη τους θανάτους που θα έρθουν εξαιτίας του COVID-19. «Το μήνυμα της κυβέρνησης σήμερα είναι: ‘μολυνθείτε από τον κορωνοϊό και, αν είστε σοβαρά, υπάρχει η εντατική’. Αυτό συνοψίζει την πολιτική της χώρας μας σήμερα», τόνισε.


Image
Μεξικό: Πάνω από 52.000 οι νεκροί και σχεδόν 476.000 τα κρούσματα μόλυνσης
   
Ακόμη 695 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στο Μεξικό το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Επίσης, καταγράφηκαν 6.495 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έτσι τους 52.006 νεκρούς επί συνόλου 475.902 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν.
Ωστόσο, η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί πλησιάζουν τους 728.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 19,6 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 11,9 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 19.720.406  και οι θάνατοι σε 728.245
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 5.017.150 και σε νεκρούς με 162.635
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 100.477 και σε κρούσματα με 3.012.412
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 52.006 και τέταρτη η Μ. Βρετανία με 46.659
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 2.153.010– Στους 43.379 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 885.718 και 14.903 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 553.188 – Στους 10.210 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 475.902, έβδομο το Περού με 471.012 και όγδοη η Χιλή με 371.023 κρούσματα
- Ένατη σε κρούσματα η Κολομβία με 376.870 και δέκατο το Ιράν με 326.712
- Στα 314.362 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.503 οι νεκροί
- Στους 35.205 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.327 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
Συνεχίζεται ο εφιάλτης στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, που είναι αντιμέτωπες με αναζωπύρωση της πανδημίας από τα τέλη του Ιουνίου, παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν της δεύτερης το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, με πάνω από  162.000 νεκρούς.
Ακόμη  982 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει πλέον τους 162.635 στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο χτύπημα στον κόσμο.
Παράλληλα,τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια και αυτό την ημέρα που άρχισε η επιστροφή στα σχολεία σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων όπου ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ακόμη με ταχείς ρυθμούς.
Ήδη σε πολλούς μαθητές δόθηκαν εντολές να τεθούν σε καραντίνα, διότι εντοπίστηκαν κρούσματα μόλυνσης μεταξύ συμμαθητών τους. Σε μια κομητεία του Μισισιπή, όπου διενεργήθηκαν μαζικές εξετάσεις σε λύκειο αφού εντοπίστηκε κρούσμα, τα τεστ επέστρεψαν θετικά στο 25% του συνόλου.
Στο μεταξύ, στην Καλιφόρνια ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε στους 10.011, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας, καθώς κατέγραψε 149 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία.
Ο αριθμός αυτός καθιστά την Καλιφόρνια την αμερικανική πολιτεία με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων της πανδημίας, πίσω από την Νέα Υόρκη (πάνω από 32.000 νεκροί) και το Νιου Τζέρσεϊ (16.000).
Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν κατά 8.436, στα 538.416.
Ακόμη, η κομητεία του Λος Άντζελες κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο ακόμη 48 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στην πολυπληθέστερη κομητεία των ΗΠΑ, με πληθυσμό άνω των 10 εκατ. κατοίκων, σε 4.869.

Αυστραλία: Θλιβερό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και κρουσμάτων

Θλιβερά είναι τα ρεκόρ που καταγράφονται καθημερινά στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, τη δευτερη πολυπληθέστερη στη χώρα καθώς σήμερα έχουν τον  υψηλότερο ως τώρα ημερήσιο απολογισμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19, με 17 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φαίνεται να αποκλιμακώνεται.
Η Βικτόρια, επίκεντρο της έξαρσης των κρουσμάτων στην Αυστραλία, ανακοίνωσε 394 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό τις προηγούμενες 24 ώρες, μειωμένο σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 400-500 κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Οι νέοι θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πολιτεία σε 210.
Στη συγκεκριμένη πολιτεία, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας, όπου τα κρούσματα είναι συγκεντρωμένα κυρίως στην πρωτεύουσα Μελβούρνη, έχουν καταγραφεί πάνω από τα δύο τρίτα από τα σχεδόν 21.000 περιστατικά σε όλη τη χώρα.
Στην προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, η τοπική κυβέρνηση στη Βικτόρια επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και περιορισμούς στις καθημερινές μετακινήσεις των ανθρώπων ενώ έχει δοθεί εντολή για αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων.
Τα μέτρα αυτά έχουν βοηθήσει, αν και η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς τα περιστατικά άγνωστης προέλευσης συνεχίζονται να αυξάνονται, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βικτόριας Daniel Andrews.
Η πολιτεία κατέγραψε 174 τέτοια «ορφανά» κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, συγκριτικά με 130 χθες, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 2.758.
Η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, κατέγραψε σήμερα 10 κρούσματα, με τις αρχές να δίνουν εντολή στους μαθητές δύο δημόσιων σχολείων να τεθούν σε απομόνωση.

ΗΠΑ - Fauci: Λίγες οι πιθανότητες για ένα πλήρως αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Οι πιθανότητες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα παρέχει προστασία έως και 98% από  τον κορωνοϊό είναι ελάχιστες δήλωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον Covid -19,  Anthony Fauci.
Οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον Covid που θα είναι κατά 75% αποτελεσματικό αλλά και ένα ποσοστό 50% ή 60% θα ήταν επίσης αποδεκτό, δήλωσε επίσης ο Fauci.
«Οι πιθανότητες να είναι 98% αποτελεσματικό είναι ελάχιστες, πράγμα που σημαίνει ότι η δημόσια υγεία είναι απαραίτητη.
Πρέπει να σκεφτόμαστε το εμβόλιο ως εργαλείο για να μετατρέψουμε την πανδημία σε μία ελεγχόμενη κατάσταση», δήλωσε ο κορυφαίος επιστήμονας.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, εφόσον είναι ασφαλές και τουλάχιστον κατά 50% αποτελεσματικό.
Ο Stephen Hahn της FDA τόνισε ότι το εμβόλιο ή τα εμβόλια που θα εγκριθούν, θα αποδειχθούν περισσότερο από 50% αποτελεσματικά.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι πιθανό οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε ένα εμβόλιο που, κατά μέσο όρο, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης ενός ατόμου από Covid-19 κατά μόλις 50%.
Ο Fauci έχει εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την «ανθεκτικότητα» ενός εμβολίου, λέγοντας πως εάν ο Covid - 19 ενεργεί όπως και άλλοι κορωνοϊοί, ενδέχεται να μην παρέχει μακροχρόνια προστασία.
Ο Αμερικανός επιστήμονας επανέλαβε επιπλέον ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μην  εξαλειφθεί ποτέ και οι παγκόσμιοι θα πρέπει να συνεργαστούν  για να μειώσουν τις συνέπειές του.

Ινδία: Ακόμη 64.399 νέα κρούσματα

Στην Ινδία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 64.399 νέα κρούσματα μόλυνσης και 861 νέοι θάνατοι, ενώ παράλληλα, επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο φιλοξενίας ασθενών με την Covid-19.
Συνολικά στην Ινδία τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα 2,1 εκατ. και οι νεκροί τους 43.000.
Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης στην Ινδία αυξήθηκε στα 2.153.010 και ο αριθμός των νεκρών σε 43.379, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι για 10η συναπτή ημέρα καταγράφεται στην Ινδία ημερήσια αύξηση νέων κρουσμάτων που ξεπερνά τις 50.000 και για τρίτη ημέρα ξεπερνούν τα 60.000 τα νέα περιστατικά.

Νότια Αφρική: Πάνω από 10.000 οι θάνατοι και 553.000 τα νέα κρούσματα μόλυνσης

Ξεπέρασε το όριο των 10.000 νεκρών εξαιτίας της COVID-19 η Νότια Αφρική,  που πλέον καταγράφει 553.188 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η χώρα βρίσκεται στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.
Επιπλέον, 301 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες και συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 10.210.

Ρωσία: Πάνω από 885.000 τα κρούσματα

Ακόμη 5.189 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη Ρωσία, όπου ο συνολικός αριθμός τους φτάνει σε 887.718 , ο τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία της Ρωσίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν 77 νέοι θάνατοι, με τον επίσημο αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 14.931.

Κίνα: Στα 23 τα νέα κρούσματα - Κανένας νέος θάνατος  

Ακόμη 23 νέα επιβεβαιωμένα κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων τα 15 ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης και διαγνώστηκαν όλα στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Τα 8 κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος ασθενούς εξαιτίας της COVID-19.
Επιπλέον, εξιτήρια από τα νοσοκομεία πήραν 45 άνθρωποι, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 817 ασθενείς.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται,  σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.619 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Τουρκία:  Στους 16 οι νέοι θάνατοι και 1.172 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 16 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.172 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία έφθασε πλέον τους 5.829 νεκρούς επί συνόλου 239.622 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν, ενώ έχουν θεραπευτεί 1.082 ασθενείς που νόσησαν.
Πάντως, τις προηγούμενες 24 ώρες διενεργήθηκαν 63.842 τεστ, με το σύνολό τους να φθάνει έτσι τα 5.202.370.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό ανακοινώθηκε στην Τουρκία στις 11 Μαρτίου.

Ινδονησία: Σχεδόν 1.900 νέα κρούσματα ανακοίνωσαν οι αρχές

Σε 1.893 ανήλθαν τα  νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδονησία, ανεβάζοντας έτσι το σύνολό τους στα 125.396, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ομάδας δράσης της χώρας για την COVID-19.
Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 65, φθάνοντας συνολικά τους 5.723 νεκρούς.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS