Νέα άνοδος στον χρυσό, ωφελείται από το αδύναμο δολάριο – Στο +1,1% και τα 1.970 δολάρια

Νέα άνοδος στον χρυσό, ωφελείται από το αδύναμο δολάριο – Στο +1,1% και τα 1.970 δολάρια
Νέα άνοδος στον χρυσό
Ανοδικά έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο χρυσός, ανακάμπτοντας από το πρόσφατο sell-off, καθώς το πολύτιμο μέταλλο ωφελείται από το αδύναμο δολάριο ΗΠΑ και την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω κορωνοϊού.
Τα futures Δεκεμβρίου 2020 έκλεισαν σήμερα 13/8 στο +1,1% και τα 1.970,40 δολάρια ανά ουγγιά.
Στις 11/8, υπενθυμίζεται, ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε μηνών, ήτοι 4,6%, καθώς υποχώρησε προσωρινά η αβεβαιότητα μετά και τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ αρνητικά στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου επέδρασε η άνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.
«Η πτώση είναι αρκετά απότομη, αλλά η αύξηση της τιμής το προηγούμενο διάστημα ήταν ακόμη πιο απότομη.
Η αφορμή θα μπορούσε να είναι η απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία προκάλεσε κάποιο profit taking και στη συνέχεια κατάρρευση.
Όταν αρχίζουν να μαζεύουν κέρδη, θα ακολουθήσουν κι άλλοι σε παρόμοιες κινήσεις και αυτή η πορεία προκαλεί επιτάχυνση της πτώσης των τιμών», σχολιάζει η Commerzbank.
Εν τω μεταξύ, στα 3.400 δολάρια ανά ουγγιά θέτει την τιμή-στόχο 12μήνου για τον χρυσό ο CEO της VanEck Associates, κ. Jan van Eck, επικαλούμενος την πρωτοφανή αβεβαιότητα που προκαλεί ο κορωνοϊός αλλά και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που εκτιμάται πως θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια.
«Γίναμε πραγματικά bulls για τον χρυσό το περασμένο καλοκαίρι και στη συνέχεια επιβεβαιωθήκαμε, όταν έφθασε σε ιστορικά υψηλά πριν από ένα μήνα.
Υπεραπλοποιώ, αλλά πρέπει να πω ότι ο χρυσός ανταγωνίζεται τα επιτόκια.
Εάν τα επιτόκια είναι υψηλά, ο χρυσός, που ουσιαστικά δεν πληρώνει επιτόκιο, γίνεται λιγότερο ελκυστικός.
Καθώς τα επιτόκια κυμαίνονται στο μηδέν, που είναι τώρα, τότε η σχετική ελκυστικότητα του χρυσού αυξάνεται.
Είναι πραγματικά τόσο απλό.
Η bull αγορά χρυσού θα τελειώσει όταν τα επιτόκια αρχίσουν να αυξάνονται.
Προς το παρόν, η Fed διαβεβαίωσε ότι δεν σκέφτεται να αυξήσει τα επιτόκια», δήλωσε στο CNBC ο κ. van Eck, του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται ETFs με βάση το χρυσό, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς ETF VanEck Vectors Gold Miners.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS