Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Εκτός διαπραγμάτευσης Cenergy και Viohalco, μετά τις πληροφορίες του ΒΝ για deal με Νexans

tags :
Εκτός διαπραγμάτευσης Cenergy και Viohalco, μετά τις πληροφορίες του ΒΝ για deal με Νexans
Η Βιοχάλκο έχει θετική πορεία το τελευταίο διάστημα, καθώς διαθέτει σημαντικό ανεκτέλεστο έργων
Εκτός διαπραγμάτευσης τέθηκαν λίγο μετά τις 11:00 οι μετοχές των Cenergy και Viohalco, μετά το δημοσίευμα του bankingnews.gr που κάνει λόγο για συμφωνία της Viohalco με τη Nexans για τη Cenergy.
Οι μετοχές έκαναν πράξεις στα πρώτα λεπτά, ωστόσο πλέον η διαπραγμάτευση έχει σταματήσει, προφανώς μέχρι να δοθούν επίσημες ενημερώσεις από τις εταιρείες.
Και αυτό συνέβη μετά το σχετικό ρεπορτάζ στο BN που ανέφερε για συμφωνία εξαγοράς της Cenergy απο γαλλικό πολυεθνικό όμιλο με παραχώρηση ενός ποσοστού της γαλλικής εταιρείας στην Viohalco (δείτε εδώ).
Σημειώνεται πως οι μετοχές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διαπραγματεύονται κανονικά αν και κατέχει το 25,16% της Cenergy. 
Σε ανακοίνωσή του το ΧΑ αναφέρει: Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται προσωρινά από σήμερα 12 Νοεμβρίου 2020, η διαπραγμάτευση των μετοχών και παραγώγων των εταιριών  VIOHALCO SA/NV και CENERGY HOLDINGS S.A., εν αναμονή ανακοινώσεων των εταιριών.


Η σχέση 1 προς 6

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τόσο οι τζιροι όσο και η χρηματιστηριακή αξία των δυο ομίλων μας οδηγούν σε μια αναλογία 1 προς 6.
Συγκεκριμένα, η Cenergy έχει χρηματιστηριακή αξία 336 εκατ. ευρώ, η Nexans 2 δις. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της ελληνικής εταιρείας το 2019 ήταν 959 εκατ. ευρώ με EBIDTA 90 εκατ. ευρώ και κέρδη 28 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, ο όμιλος της Nexans, το 2019 είχε τζίρο 6,5 δισ. ευρώ με ebidta 202 εκατ. ευρώ και ζημίες 118 εκατ. ευρώ λόγω αναδιάρθρωσης ενώ διένειμε και μέρισμα 40 λεπτών.

Η θέση της Βιοχάλκο

Πηγές της Βιοχάλκο αναφέρουν πάντως ότι, μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι πιθανή δεδομένου ότι η εταιρεία έχει θετική πορεία το τελευταίο διάστημα, διαθέτει ανεκτέλεστο έργων, ως εκ τούτου, “ο ορίζοντας για την εταιρεία είναι ανοικτός”, όπως επισημαίνεται.
Εξάλλου, η γαλλική εταιρεία είναι ανταγωνίστρια της Cenergy σε έργα στην Ελλάδα ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής καλωδίων.
H Cenergy η οποία εξασφάλισε δυο σημαντικά συμβόλαια σε ΗΠΑ και Aγγλία διαθέτει σημαντικό ανεκτέλεστο έργων. Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Cenergy επιλέχθηκε για την παραγωγή και προμήθεια σωληνών χάλυβα για ένα μεγάλο υποθαλάσσιο αγωγό στον Κόλπο του Μεξικού ( King’s Quay ) ενω η θυγατρική της, Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), θα προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια καλώδια inter-array και με εξαρτήματα. ( Dogger Bank – Aγγλία ).
Και για τα δυο έργα δεν ανακοινώθηκε το ύψος των συμβάσεων καθώς το δεύτερο ξεκινά το 2021 ενω για το πρώτο θα απαιτηθεί χρόνος. Μέχρι σήμερα η Cenergy έχει ανεκτέλεστο έργων 640 εκατ. ευρώ.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών της Cenergy ανήλθε στα 496,6 εκατ. ευρώ, ενω τα καθαρά κέρδη Ebidta ανήλθαν σε 42,4 εκατ. ευρώ.

Ράλι Βιοχάλκο

Aπό την άλλη πλευρά, η μετοχή της Viohalco έχει σημειώσει μια άνοδο πάνω από 22% την τελευταία εβδομάδα κλείνοντας σήμερα πάνω από τα 3,40 ευρώ.
Ο όμιλος Bιοχάλκο αναμένει την είσοδο της θυγατρικής ακινήτων Noval στο χρηματιστήριο ( αξία 349 εκατ. ευρώ ) ωστόσο ακόμα και ξένοι μέτοχοι της εταιρείας δηλώνουν ότι, η μετοχική συμπεριφορά υποδηλώνει κάτι μεγαλύτερο που δεν αφορά τα νέα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα για την εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης