Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιγαντώνεται το αντι-lockdown κίνημα στην Ευρώπη - Διαδηλώσεις σε 6 χώρες

tags :
Γιγαντώνεται το αντι-lockdown κίνημα στην Ευρώπη - Διαδηλώσεις σε 6 χώρες
Οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν αυξηθεί, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς
Καθώς το «δεύτερο κύμα» της «πανδημίας» του κορωνοϊού σαρώνει όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές κυβερνήσεις έχουν υποχρεωθεί να λάβουν αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και λειτουργίας των καταστημάτων.
Ωστόσο, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι είναι λιγότερο συνεργάσιμοι.
Οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν αυξηθεί, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που δεν υποστηρίζονται ούτε από την επιστήμη ούτε από την κοινή λογική, όπως αναφέρουν.  

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για την κυβέρνηση της Merkel για την έγκριση νέου νόμου περί Lockdown.
Η αστυνομία έστρεψε κανόνια νερού στα πλήθη και συνελήφθησαν σχεδόν 200 άτομα.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Αφού ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Οκτωβρίου, υπήρξαν μέρες διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Βαρκελώνη, η οποία είναι ήδη αντίθετη στην κυβέρνηση λόγω της βάναυσης καταστολής του δημοψηφίσματος της Καταλανικής Ανεξαρτησίας, είχε βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών

ΓΑΛΛΙΑ

Ο νέος «περιεκτικός νόμος για την ασφάλεια» του Emmanuel Macron, γνωστός από τους διαδηλωτές ως «νόμος περί φιγούρας», θα στρατιωτικοποιήσει περαιτέρω τη γαλλική αστυνομία ενώ καθιστά έγκλημα την απείθεια κατά αστυνομικού.
Ήδη οι διαδηλώσεις επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Η κυβέρνηση του Macron έχει ιστορία καταστολής των πολιτικών ελευθεριών και σε απάντηση στις «μεταρρυθμίσεις» του, η χώρα έχει δει μεγάλες διαδηλώσεις από τα Gilets Jaunes για πάνω από ένα χρόνο.
Riot police form a line in front of student protesters in Paris.

ΙΤΑΛΙΑ

Οι διαμαρτυρίες κατά του lockdown στην Ιταλία κλιμακώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου και ήταν πιθανώς οι πιο εκτεταμένες στην ήπειρο.
Πραγματοποιήθηκαν πορείες σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων της Ρώμης, της Νάπολης, της Γένοβας και της Μπολόνια.
Η Politico κατηγόρησε για τις διαμαρτυρίες και τη Μαφία.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Η Μπρατισλάβα φιλοξένησε μια τεράστια πορεία διαδηλωτών στις 17 Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας την εθνική εορτή που είναι γνωστή ως Ημέρα του Αγώνα για την Ελευθερία.
Αυτές οι πορείες ήταν παράνομες δυνάμει του νόμου περί έκτακτης ανάγκης της Σλοβακίας, θεωρητικά σχεδιασμένου για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Image

ΔΑΝΙΑ

Επί εννέα ημέρες πολιορκούσαν το δανικό κοινοβούλιο οι διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για τον προτεινόμενο «νόμο περί εμβολιασμού», ο οποίος θα επέτρεπε στην αστυνομία να «εξαναγκάσει φυσικά τον εμβολιασμό μέσω της κράτησης».
Μετά από εννέα ημέρες διαμαρτυριών, αναφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι Δανοί δεν είχαν παραιτηθεί από το νόμο.
Στην πραγματικότητα, τα μέσα ενημέρωσης μόλις κάλυψαν τον προτεινόμενο νόμο, και κυριολεκτικά δεν ανέφεραν τις διαμαρτυρίες στην Κοπεγχάγη.

Δημοσκόπηση Kantar: Το 39% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνουνι ότι τα lockdowns έπληξαν το εισόδημά τους

Σχεδόν το 40% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνεται ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα.
Μεταξύ των χωρών-μελών, το 44% των πολιτών στην Ουγγαρία δηλώνει ότι έχει επηρεασθεί αρνητικά το εισόδημά τους εξαιτίας της πανδημίας, το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Kantar για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχαν 24.812 πολίτες από το σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από το δεύτερο κύμα αυξημένων κρουσμάτων στην Ευρώπη, που οδήγησε σε μερικά lockdown σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. και αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, με επιστροφή της οικονομίας σε διπλή ύφεση (double dip).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των πολιτών στην Ε.Ε. δηλώνει ότι η πανδημία Covid-19 έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα.
Για πρώτη φορά, περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι η οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός ξεπερνάει τα οφέλη προστασίας της δημόσιας υγείας που συνεπάγονται τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown.

Οι πόροι και η υγειονομική κρίση

Σημαντική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η εε πρέπει να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες καταπολέμησης της πανδημίας και περισσότερους οικονομικούς πόρους γι’ αυτό το σκοπό.
Παρ’ όλα αυτά, το συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο των 1,8 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας σκοντάφτει σε νέα εμπόδια μετά το veto της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες διαφωνούν με τη ρήτρα που συνδέει την εκταμίευση των κονδυλίων με το σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές.
Παρ’ όλα αυτά, το 77% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να χορηγούν οικονομική βοήθεια μόνο στις κυβερνήσεις που σέβονται το γράμμα του νόμου όσον αφορά το κράτος δικαίου.
Σε γενικές γραμμές, η πανδημία έχει ενισχύσει τα αισθήματα υπέρ της Ευρώπης, με το ποσοστό εκείνων που έχουν θετική εικόνα για την Ε.Ε. να αυξάνεται σταθερά, από 31% τον Απρίλιο του 2020 στο 41% στις αρχές του Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης