Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Διχασμένη η Γερουσία για τη συνέχιση των έκτακτων δανειακών προγραμμάτων της Fed

tags :
ΗΠΑ: Διχασμένη η Γερουσία για τη συνέχιση των έκτακτων δανειακών προγραμμάτων της Fed
O υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin και ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell συναίνεσαν στην ανάγκη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων με 300 δισ. δολ. 
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, εμφανίστηκαν ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου σε μια ακρόαση που ανέδειξε τις διαφωνίες σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η απάντηση στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης της πανδημίας και ιδιαίτερα για την τύχη των έκτακτων δανειακών προγραμμάτων της Fed τα οποία ο Mnuchin επιθυμεί να μην παραταθούν μετά το τέλος του έτους σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Παρότι οι εμβολιασμοί θα επιταχύνουν τη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά το επόμενο έτος, ο Powell δήλωσε ότι δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα δεδομένων των υψηλών απαιτήσεων στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη διανομή των εκατομμυρίων δόσεων του φαρμάκου.
«Παραμένει δύσκολο να εκτιμηθεί με οποιονδήποτε βαθμό αξιοπιστίας ο χρόνος και το εύρος των οικονομικών επιπτώσεων αυτών των εξελίξεων», δήλωσε ο Powell στην ακρόασή του στην Επιτροπή για τις τράπεζες της Γερουσίας.
Οι ενδιάμεσοι μήνες «θα μπορούσαν να αποδειχθούν δύσκολοι», δήλωσε, και ότι οι κίνδυνοι γύρω από την πορεία της πανδημίας και η επιτυχία του εμβολίου είναι ένας λόγος που αυτός και άλλοι αξιωματούχοι της Fed επιθυμούσαν τη διατήρηση των έκτακτων προγραμμάτων δανειοδότησης σε μικρές επιχειρήσεις και τοπικές κυβερνήσεις και αλλού.

Ρεπουμλικανοί και Δημοκρατικοί 

Ο Mnuchin και ο Powell της Fed ενέκριναν την ανάγκη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων με 300 δισ. δολ.
Όμως, η Fed έχει δαπανήσει λιγότερα από 25 δισ. δολάρια στην παροχή δανείων και την αγορά περιουσιακών στοιχείων με βάση αυτά τα προγράμματα – πρόκειται ένα μικρό κλάσμα συγκριτικά με τη σχεδιαζόμενη επέκταση του προγράμματος.
Ενώ οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι τα προγράμματα είναι ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες, η Mnuchin διέταξε τη λήξη τους στις 31 Δεκεμβρίου, και τα διαθέσιμα 455 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για άλλα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας.
Το Κογκρέσο παραμένει διχασμένο για το εύρος των μέτρων που θα επιχειρήσει να περάσει, την ώρα που εκατομμύρια άνεργοι (υπολογίζονται σε 14 εκατομμύρια) θα χάσουν τα επιδόματά τους έως το τέλος του μήνα.
Τα μέλη της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας είναι διχασμένα απέναντι στα προγράμματα έκτακτου δανεισμού της Fed.
Οι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν ότι ορισμένα προγράμματα της Fed θα μπορούσαν να τερματιστούν σε αυτό το σημείο χωρίς κίνδυνο για την οικονομία και τα χρήματα να κατευθυνθούν σε άλλες χρήσεις.
Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι ο Mnuchin στοχεύει να περιορίσει τις επιλογές που διαθέτει ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden και η υποψήφια διάδοχός του στο χαρτοφυλάκιο Janet Yellen.
Η ακρόαση είναι η τελευταία τριμηνιαία επισκόπηση της εφαρμογής του νόμου CARES που εγκρίθηκε την περασμένη άνοιξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Μια κοινοβουλευτική επιτροπή θα πραγματοποιήσει παρόμοια ακρόαση την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BN (1/12) σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 908 δισ. δολαρίων θα παρουσιάσει  διακομματική ομάδα Γερουσιαστών στις ΗΠΑ.

Ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 908 δισ. δολαρίων θα παρουσιάσουν μια δικομματική ομάδα Γερουσιαστών στις ΗΠΑ.
Μετά από αρκετούς μήνες αδράνειας, η δικομματική επιτροπή Γερουσιαστών θα αποκαλύψουν ένα πακέτο τόνωσης έναντι της κρίσης του κορωνοϊού, για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας.
Η πρόταση περίπου 908 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει 288 δισ. δολάρια σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων του Προγράμματος Προστασίας Paycheck, 160 δισ. δολάρια σε κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση και χρηματοδότηση για ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας.
Επίσης, προβλέπονται 16 δισ. δολάρια στη διανομή εμβολίων, τα τεστ και τον εντοπισμό επαφών, και θα κεφάλαια για βοήθεια ενοικίου, φροντίδα παιδιών και ευρυζωνικές συνδέσεις.
Η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει άλλη άμεση πληρωμή στους περισσότερους Αμερικανούς.
Ο γερουσιαστής του δημοκράτη Mark Warner της Βιρτζίνια, μέλος της ομάδας του Κογκρέσου που έχει συζητήσει ένα νέο σχέδιο ανακούφισης, το χαρακτήρισε ως «προσωρινό πακέτο» για την παροχή υποστήριξης έως ότου ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Δεν είναι σαφές εάν οι ηγέτες του Κογκρέσου θα αποδεχθούν την πρόταση ή εάν θα οδηγήσει σε μια σημαντική διαμάχη πριν από το τέλος του έτους, όταν λήγουν πολλά προγράμματα.
Οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στην προστασία των χρεών και πίεσαν για επίδομα 600 δολάρια την εβδομάδα ως συμπληρωματικό επίδομα ανεργίας, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν στραφεί ενάντια στις νέες κρατικές και τοπικές ενισχύσεις.
Τα προγράμματα που λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου περιλαμβάνουν επέκταση ασφάλισης ανεργίας, ομοσπονδιακό μορατόριουμ για πληρωμές δανείων φοιτητών και προστασία από την έξωση.
Ο πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi, και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell θα έχουν επαφές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας δεν έχουν πραγματοποιήσει επίσημες συνομιλίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης