Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα σε κορωνοϊό, πακέτο τόνωσης και Brexit - Σε ιστορικά υψηλά ο S&P 500, o DAX +0,06%

Νευρικότητα  στις αγορές με το βλέμμα σε κορωνοϊό, πακέτο τόνωσης και Brexit - Σε ιστορικά υψηλά ο S&P 500, o DAX +0,06%
Νευρικόττητα στις αγορές με το βλέμμα σε κορωνοϊό, πακέτο τόνωσης και Brexit
Παρά τη νευρικότητα που επικράτησε σήμερα 8/12 τα διεθνή χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην έναρξη του εμβολιασμού στη Βρετανία, στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών εντός της εβδομάδας, στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, οι αμερικανικοί δείκτες κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, ενώ ο δείκτης S&P 500 διαμορφώθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά.  
Στις ΗΠΑ, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών δήλωσαν  ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επεκτείνει την κυβερνητική χρηματοδότηση για μια επιπλέον εβδομάδα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το νέο οικονομικό πακέτο.
Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί μια πρόταση για ένα πακέτο ύψους 908 δισ. δολαρίων που πρότειναν την προηγούμενη εβδομάδα νομοθέτες και από τα δύο κόμματα.
Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ποσό 300 δολάρια την εβδομάδα για την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας, 288 δισ. δολαρίων σε βοήθεια για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και 160 δισ. δολάρια για τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να προαναγγέλλει ισχυρά αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτική απαγόρευση σε 14 Κινέζους αξιωματούχους για τον ρόλο που φέρονται να είχαν στην αποπομπή από το Πεκίνο τον περασμένο μήνα εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, με την Κίνα να ανταπαντά ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.
Ισχυρά αντίποινα από το Πεκίνο
Όπως μεταδίδει το Reuters, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying ,δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε «ισχυρά αντίμετρα κατά των κακόβουλων ενεργειών από τις ΗΠΑ προκειμένου να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά μας δικαιώματα». Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή.
Η κίνηση των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες στοχοποιεί τους αντιπροέδρους της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPCSC), του ύπατου οργάνου λήψης αποφάσεων στο κινεζικό νομοθετικό σώμα.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς άρχισαν οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, με τον υπουργό Υγείας Matt Hancock να κάνει λόγο για «V – Day», για ημέρα νίκης και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson να υποστηρίζει ότι «όλοι μαζί θα το νικήσουμε» τον ιό.
Και ενώ η αρχή έγινε στη Μεγάλη Βρετανία – σημειώνεται ότι εμβολιασμοί έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε Ρωσία και Κίνα με εμβόλια δικής τους παραγωγής και πριν ολοκληρωθούν οι φάσεις των κλινικών μελετών -,  σειρά παίρνουν οι ΗΠΑ, όπου το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί με ταχύτατες διαδικασίες την Πέμπτη 10/12 ή το αργότερο την Παρασκευή 11/12.
Όπως έχουν διαβεβαιώσει οι αρμόδιοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι, μέσα σε 36 ώρες το πολύ από την έγκριση του εμβολίου, θα αρχίσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί Αμερικάνων πολιτών.
Όσον αφορά την ΕΕ, και κατ’επέκταση την Ελλάδα, η σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΜ) αναμένεται να δοθεί έως τις 29/12, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί εντός του ευρωπαϊκού εδάφους, θα πρέπει να αναμένονται από τις αρχές του 2021.

Συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να έχουν ξεπεράσει τα 67,5 εκατομμύρια παγκοσμίως και τους νεκρούς από την COVID-19 να έχουν επίσης ξεπεράσει επίσης το 1,5 εκατομμύριο σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις όλων των κρατών δίνουν μάχη κατά του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Την ίδια ώρα ελπίζουν στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και προσπαθούν να ανοίξουν ελεγχόμενα τομείς της οικονομίας ενόψει της εορταστικής περιόδου, παρά τους φόβους που γεννά κάτι τέτοιο για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας από την αρχή της νέας χρονιάς.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,35% στις 30.174 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,28% στις 3.702 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,5% στις 12.582 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 20,53 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε κέρδη +0,06% στις 13.278 μονάδες
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας την παρουσία της στην Κίνα ενισχύει η Goldman Sachs, καθώς κινείται προς την απόκτηση του 100% της χρηματιστηριακής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται εδώ και 17 χρόνια.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη θα υποβάλλει αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας για τον πλήρη έλεγχο της Goldman Sachs Gao Hua Securities Co. και έχει υπογράψει συμφωνία για την απόκτηση του μεριδίου 49% της επιχείρησης που δεν κατέχει, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Wall Street Journal.
Η Goldman είναι η πρώτη παγκόσμια τράπεζα που επιδιώκει την πλήρη κυριότητα μίας επιχείρησης κινητών αξιών στην Κίνα και σκοπεύει να την μετονομάσει Goldman Sachs (China) Securities Co.
Τον Μάρτιο, η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε την προσφορά της εταιρείας να αναλάβει τον έλεγχο της πλειοψηφίας της μονάδας που εδρεύει στο Πεκίνο.
Η Goldman Sachs χρηματοδοτεί ή επενδύσει σε επιχειρήσεις στην Κίνα εδώ και 25 χρόνια.
Η 100% ιδιοκτησία της χρηματιστηριακής μονάδας θα της δώσει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται καλύτερα τις λειτουργίες της στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και να επενδύει στην ανάπτυξη της σε τομείς όπως η διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ο ιδιωτικός πλούτος.

Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές με τα βλέμματα στραμμένα στο Brexit

Με μεικτές τάσεις πρόσημα κινήθηκαν  τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.
Την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής για όλα τα θέματα που αφορούν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Image
Η συμφωνία είναι ανεξάρτητη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο αίρει ένα βασικό εμπόδιο, καθώς οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει εμπορική συμφωνία, εάν το Λονδίνο επέμενε στην αποξήλωση της συμφωνίας αποχώρησης.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης, αφού έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της.
Πλέον, η Βρετανία θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill), ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία διασφαλίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα είναι σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 12,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2020 και κατά 11,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ήταν η πιο μεγάλη άνοδος που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, από το 1995.
Η ισχυρή ανάκαμψη ήρθε μετά τη βουτιά του ΑΕΠ κατά 11,7% στην ευρωζώνη και κατά 11,3% στην ΕΕ του δευτέρου τριμήνου της χρονιάς.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4,3% στην ευρωζώνη και κατά 4,2% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2020, στοιχεία που αντιπροσωπεύουν μερική ανάκαμψη μετά το -14,7% και το -13,9% αντίστοιχα το δεύτερο τρίμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου υπήρχαν λίγοι κοινωνικοί περιορισμοί, λόγω της πανδημίας.
Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 1,0% στην ευρωζώνη και κατά 0,9% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση. Ηταν η πιο μεγάλη άνοδος που έχει καταγραφεί από το 1995 επίσης. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η απασχόληση είχε μειωθεί κατά 3,0% στην ευρωζώνη και κατά 2,8% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η απασχόληση υποχώρησε 2,3% στην ευρωζώνη και 2,0% στην ΕΕ, μετά το -3,1% και το -2,9% αντίστοιχα το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Στις 55 μονάδες διαμορφώθηκε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, με το αποτέλεσμα να είναι υψηλότερο από τις προσδοκίες, αλλά και κατά 16 μονάδες βελτιωμένο από τον προηγούμενο μήνα.
Η ανακοίνωση των επικείμενων εγκρίσεων των εμβολίων δίνει σιγουριά για το μέλλον. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW αυξήθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο παρά τον υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων από κορωνοϊό, δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, καθηγητής Achim Wambach.
Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, με ανοδική κίνηση κατά 0,7 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, στο -75,7.

Ήπια πτώση στις αγορές της Ασίας

Ήπια πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ της αισιοδοξίας με την έναρξη των εμβολιασμών στη Βρετανία και των προσδοκιών για νέα μέτρα στήριξης και της ανησυχίας για νέα έξαρση των κρουσμάτων.
Πακέτο τόνωσης της ιαπωνικής οικονομίας, ύψους 708 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Yoshihide Suga, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε άνοδο του ΑΕΠ κατα 3,6%.
Πρόκειταια για την πρώτη τέτοιου είδους παρέμβαση της θητείας του, την ώρα που καταγράφεται άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα και με τη δημοτικότητά του να καταγράφει ελεύθερη πτώση εξαιτίας της δυσαρέσκειας για τον τρόπο χειρισμού της πανδημίας.
Το πακέτο, συνολικού ύψους 73,6 τρισ. γεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 40 τρισ. γεν, όπως δάνεια, επενδύσεις και άμεσες δαπάνες, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του πακέτου που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.
Οι άμεσες δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από έναν τρίτο πρόσθετο προϋπολογισμό ύψους 19,2 τρισ. γιεν.
Ο Yoshihide Suga βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σημαντική πρόκληση: να δείξει ότι μπορεί να διατηρήσει επιτυχώς το momentum στην οικονομίας και ταυτόχρονα να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας έως ότου γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο.
Στο επίκεντρο παραμένει και η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,3% στις 3.681 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,30%, στις 26.467,08 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,11%), στις 1.758,81 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε  απώλειες -0,8 % στις 26.304 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,2% στις 3.410 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,4% στις 45.622 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης