Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δίωξη κατά του Facebook για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων

tags :
ΗΠΑ: Δίωξη κατά του Facebook για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων
Το Facebook διώκεται για αντιμονοπωλιακές πρακτικές
Δικαστικές περιπέτειες για συμπεριφορά που παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού αντιμετωπίζει η Facebook Inc.
Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) στις ΗΠΑ και ένας συνασπισμός 48 γενικών εισαγγελέων, με επικεφαλής τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Letitia James, έκαναν αγωγή στην εταιρεία του Mark Zuckerberg.
Η Facebook για πρώτη φορά μπήκε στο στόχαστρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου τον Ιούλιο του 2019.
Λίγο μετά οι γενικοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών όσο και αθέμιτων πρακτικών ανταγωνισμού από το 2017, με την αποκάλυψη του σκανδάλου Cambridge Analytica.
Τότε αναγκάστηκε πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό που αντιστοιχούσε στο 9% των εσόδων της Facebook για το 2018.
Αν η FTC και οι εισαγγελείς που συμμετέχουν στην υπόθεση καταφέρουν να αποδείξουν ότι το Facebook παραβίασε αντιμονοπωλιακούς νόμους, τότε η δικαιοσύνη θα μπορούσε να διατάξει τη διάσπαση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του διαχωρισμού της κύριας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από το Instagram και το WhatsApp.
Συγκεκριμένα, η FTC ισχυρίζεται ότι το Facebook ακολούθησε μια συστηματική στρατηγική για να εξουδετερώσει κάθε απειλή στο μονοπώλιό του, συμπεριλαμβανομένων και των εξαγορών του Instagram και του WhatsApp το 2012 και το 2014.
H μήνυση ζητά την έκδοση δικαστικής εντολής για τη διάσπαση του Instagram και του WhatsApp από το Facebook.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε καταθέσει αγωγή κατά της Alphabet, της μητρικής της Google, με την κατηγορία ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά αναζήτησης στο ίντερνετ.
Οι δύο αυτές αντιμονοπωλιακές υποθέσεις είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ από τότε που το υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε τη Microsoft το 1998.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης