Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία ίσως λύσουν ένα πρόβλημα δεκαετιών στη Σουηδία

tags :
Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία ίσως λύσουν ένα πρόβλημα δεκαετιών στη Σουηδία
Οι ριζικές αλλαγές που έφερε ο κορωνοϊός, με την αναγκαστική στροφή στις διαδικτυακές αγορές και την τηλεργασία, δίνουν την ευκαιρία στη Σουηδία να γιατρέψει πιθανώς  την «αχίλλειο πτέρνα» της οικονομίας της
Μπορεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, πέραν των αρνητικών συνεπειών σε πολλούς τομείς και στην απλή καθημερινότητα των πολιτών, να αποτελέσει ευκαιρία για να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα;
Την απάντηση δίνει η Σουηδία.
Και αυτό γιατί στη σκανδιναβική χώρα προσανατολίζονται να μετατρέψουν σε κατοικίες τα κενά εμπορικά ακίνητα - τα γραφεία και τα μαγαζιά - που έβαλαν λουκέτο λόγω της πανδημίας της Covid-19, λύνοντας έτσι και το πρόβλημα της στέγασης, καθώς έχει 140 χιλιάδες σπίτια λιγότερα από τις ανάγκες της.
Οι ριζικές αλλαγές που έφερε ο κορωνοϊός, με την αναγκαστική στροφή στις διαδικτυακές αγορές και την τηλεργασία,  δίνουν την ευκαιρία στη Σουηδία να γιατρέψει την «αχίλλειο πτέρνα» της οικονομίας της που είναι το στεγαστικό, εξαιτίας των περίπλοκων κανόνων που ισχύουν για να χτίσει κανείς, αλλά και του υψηλού κόστους.
Η μετατροπή των κενών εμπορικών ακινήτων σε κατοικίες θα μειώσει αυτή την πίεση και μπορεί να δώσει το παράδειγμα σε χώρες, όπως η Βρετανία, όπου υπάρχουν επίσης ελλείψεις σπιτιών, για να ακολουθήσουν.
Το Εθνικό Συμβούλιο Στέγασης της Σουηδίας, σύμφωνα με το Reuters, θα απλοποιήσει τους περίπλοκους οικοδομικούς κανόνες της χώρας και θα υποβάλλει έκθεση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στο τέλος Φεβρουαρίου του 2021.
Εκτιμάται ότι η πανδημία θα έχει ως συνέπεια όλο και περισσότεροι κλάδοι να επιλέγουν την τηλεργασία, αλλά και πως ακόμα και όταν ξεθυμάνει ο κορωνοϊός,  το 1/5 των 5 εκατ. εργαζόμενων Σουηδών θα δουλεύει από το σπίτι.
Από την αλλαγή αυτή στη νέα πραγματικότητα, αναμένεται ότι στο 40% θα φτάσουν τα διαδικτυακά έσοδα στον τομέα της λιανικής φέτος, αφού η πανδημία έστρεψε τους καταναλωτές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και πως η ζήτηση για την ενοικίαση κάποιων χώρων που θα στεγάζουν καταστήματα, ολοένα και θα μειώνεται.
Αυτό σημαίνει ότι πολλές εταιρίες θα συρρικνωθούν, όπως για παράδειγμα το Γραφείο Στατιστικής της Σουηδίας, που θα έχει 200 λιγότερα γραφεία και η έκταση τους θα περιοριστεί στα 7.900 τετραγωνικά μέτρα από τις 15 χιλιάδες τετραγωνικά.
Στα σχέδια της μεσιτικής εταιρίας Wallenstam που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 6,6 δισ. δολ. στη Σουηδία, είναι η μετατροπή 10-20 καταστημάτων που ήταν στον δεύτερο όροφο κτιρίων σε γραφεία ή διαμερίσματα.
Επίσης, η πρώην έδρα της Ericsson στη Στοκχόλμη έχει μετατραπεί σε 286 διαμερίσματα.
Και όλα αυτά συμβαίνουν επειδή λόγω της covid-19 ανθεί η τηλεργασία και οι αγορές μέσω διαδικτύου...
«Ουδέν κακό αμιγές καλού;».
Ο χρόνος θα δείξει… 

Τ. Δημούδη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης