Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προτεραιότητα το Γέφυρα ΙΙ στην ατζέντα θεσμών κυβέρνησης

Προτεραιότητα το Γέφυρα ΙΙ στην ατζέντα θεσμών κυβέρνησης
Το «Γέφυρα ΙΙ» θα έχει την αύρα του προγράμματος «Γέφυρα Ι» και θα αφορά δάνεια επιχειρηματικά με προσωπικές ή και συγκεκριμένες εγγυήσεις
Σχετικά Άρθρα

Ψηλά στην ατζέντα εισέρχεται για την κυβέρνηση η συζήτηση με τους θεσμούς σε ότι αφορά το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ όπως αυτό προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Το «Γέφυρα ΙΙ» θα έχει την αύρα του προγράμματος «Γέφυρα Ι» και θα αφορά δάνεια επιχειρηματικά με προσωπικές ή και συγκεκριμένες εγγυήσεις οι οποίες φέρουν και την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη
Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να περιορίσει τη δημιουργία καινούριων κόκκινων δανείων καθώς τα μορατόρια λήγουν ή έχουν λήξει και έτσι άλλα 20-25 δισ. ευρώ δανείων σε μορατόρια θα πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται.
Με την έννοια αυτήν οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς την εκπόνηση του προγράμματος αυτού για το οποίο έχουν σημαντικά πιέσει την κυνέρνηση.
Αλλωστε προκειμένου οι τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία επιθυμούν να μην υπάρχει ένα μεγάλο καινούριο φορτίο νένων κόκκινων δανείων τα οποία να έχουν προκύψει από την πανδημία.

Έτοιμες για τον Ηρακλή ΙΙ

Επιπλέον οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «Ηρακλής ΙΙ», που επίσης θα συζητηθεί με τους θεσμούς ώστε να πάρει το κατ’ αρχήν «πράσινο φως» ώστε εντός του Φεβρουαρίου να πάρει την έγκριση από την ΕΚΤ.
Το οικονομικό επιτελείο και οι τράπεζες εκτιμούν ότι το «Γέφυρα ΙΙ» θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς καθώς δεν θα επηρεάσει την κουλτούρα πληρωμών .
Μέσα στο πρόγραμμα αυτό δεν πρόκειται να συμμετέχουν δάνεια που έχουν επιδοτηθεί μέσω οποιουδήποτε άλλου προγράμματος κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Όπως ανέφερε ο κ.Χρήστος Σταϊκούρας θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Οι επιχειρήσεις που θα μετέχουν θα υπακούουν στον κανόνα της συσσώρευσης δηλαδή να μην έχουν επιδοτηθεί με οποιοδήποτε τρόπο άνω του ποσού των των 800.000 ευρώ (κανόνας συσσώρευσης).
Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα ως στόχος εκκίνησης του προγράμματος τίθεται ο Απρίλιος 2021.
Ωστόσο τραπεζικές πηγές τοποθετούν το θέμα πιο ρεαλιστικά κατά τον Ιούνιο 2021.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης