Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο για το bitcoin – Συνδέεται με ξέπλυμα χρήματος

Lagarde (ΕΚΤ): Πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο για το bitcoin – Συνδέεται με ξέπλυμα χρήματος
Τη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου για τα ψηφιακά νομίσματα πρότεινε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde
Σχετικά Άρθρα

Tην εποπτεία του bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο ζήτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, επισημαίνοντας ότι το κρυπτονόμισμα έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για την διάπραξη εγκληματικών ενεργειών και συγκεκριμένα για ξέπλυμα χρήματος και τονίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσουν τα όποια «παράθυρα», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021.

Κερδοσκοπία

«Για εκείνους που έχουν υποθέσει ότι μπορεί να μετατραπεί σε νόμισμα - τρομερά λυπάμαι, αλλά αυτό το περιουσιακό στοιχείο έχει ιδιαίτερα κερδοσκοπικό χαρακτήρα που έχει σχετιστεί ‘' με περίεργες υποθέσεις’' και κάποιοι την εκμεταλλεύονται για την εντελώς κατακριτέα δραστηριότητα ξεπλύματος χρήματος», δήλωσε ο Lagarde στο μια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνεται από το Reuters.
Δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα ξεπλύματος χρήματος, αλλά είπε ότι γνώριζει πως διεξήχθησαν ποινικές έρευνες για παράνομη δραστηριότητα.
Οι κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη τους τον κερδοσκοπικό «πυρετό» που έχει καταλάβει τους επενδυτές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Η αξία του Bitcoin έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Νοέμβριο και ξεπέρασε το ρεκόρ των 41.000 δολαρίων στις αρχές του Ιανουαρίου.
Το bitcoin ακολούθησε εκρηκτική πορεία τα τελευταία χρόνια και πλέον αγοράζεται από απλό κόσμο, επενδυτικά ταμεία, ακόμη και από μεγάλες εταιρείες.
Ορισμένοι έχουν πάρει ακόμη και δάνεια για να αγοράσουν μεγαλύτερα ποσά του κρυπτονομίσματος, η αξία του οποίου έχει σχεδόν δεκαπλασιασθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας που έχει το bitcoin έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Κανόνες

Αρκετοί επικεφαλής άλλων εποπτικών αρχών από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει ήδη να υπάρξουν παγκόσμιοι κανόνες για τα κρυπτονομίσματα.
«Πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και να συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή αν υπάρχει τρόπος διαφυγής θα χρησιμοποιηθεί», δήλωσε η Lagarde.

Ρυθμίσεις

Οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.
Εν μέρει ενθαρρύνονται από την προσοχή που δίνεται στα κρυπτονομίσματα εκ μέρους των επενδυτών και την επιθυμία να προσφέρουν μια επίσημη εναλλακτική λύση έναντι των μετρητών στην ψηφιακή εποχή.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε πρόσφατα την απαίτηση από τράπεζες και άλλους διαμεσολαβητές να επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών για ορισμένες συναλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης