Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος διερευνητικών - Οι 3,5 ώρες της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ντολμά Μπαχτσέ

Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος διερευνητικών - Οι 3,5 ώρες της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ντολμά Μπαχτσέ

Αν και συμφωνήθηκε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία

Σχετικά Άρθρα
Περίπου 3,5 ώρες διήρκησε η συνάντηση της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στο Ντολμά Μπαχτσέ για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ο επόμενος γύρος να διεξαχθεί στην Αθήνα, αν και παραμένει άγνωστη η σχετική ημερομηνία.
«Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα» αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Πλέον, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναμένεται να ενημερώσουν άμεσα την Αθήνα για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Την ίδια στιγμή, τουρκικά μέσα ενημέρωσης περιγράφοντας την τρίωρη συζήτηση αναφέρουν ότι, «στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών αξιολογήθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν στους προηγούμενους γύρους, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν γι' αυτά τα θέματα στο μέλλον».
To tweet του εκπροσώπου του Erdogan, Ibrahim Kalin, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις είναι ενδεικτικό των θεμάτων που έθεσε η τουρκική πλευρά.
«Υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας, είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, και έχουμε πλήρη βούληση για αυτό.
Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων» επισημαίνει ο Kalin σκιαγραφόντας την τουρκική ατζέντα στον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, στην Κωνσταντινούπολη.
Kalin.JPG

Χαμηλά οι προσδοκίες

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς ήταν εξαρχής χαμηλές.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η τουρκική πλευρά κινήθηκε στην πεπατημένη και αναφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και σε γκρίζες ζώνες, ενώ έθεσε θέμα εναέριου χώρου και ζήτησε τη δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.
Στον αντίποδα, η ελληνική εκτιμάται ότι επέμεινε ότι το κουβάρι θα πρέπει να πιαστεί από εκεί που σταμάτησε το 2016 και ότι το μόνο θέμα για διάλογο είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα).
Ως επί το πλείστον οι σημερινές επαφές θεωρούνται ως μια αναγνωριστική πτήση των εκατέρωθεν προθέσεων.
Οι προσδοκίες για κάποια θεαματική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μικρές, ενώ οι Έλληνες διπλωμάτες καλούνται να διαχειριστούν προσεκτικά την κατάσταση καθώς κάνεις δεν αποκλείει την προσπάθεια της Άγκυρας να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συζήτηση επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Αθήνα.

Τι άλλαξε από τον 60ο γύρο

Ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει μετά τον 60ο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε το 2016.
Από τη μία πλευρά, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες για κοινή ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο αλλά και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Στον αντίποδα, η Τουρκία έχει στα χέρια της το παράνομο αλλά υπαρκτό τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για κοινή ΑΟΖ.
Επίσης, έχει προηγηθεί ένα καυτό καλοκαίρι με τους δύο στόλους να έχουν πάρει επί μήνες θέσεις μάχης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό που φαίνεται πως έχει προκαλέσει προβληματισμό στην τουρκική πλευρά είναι η εκλογή του Joe Biden στην αμερικανική προεδρία.
O Biden κρατά σκληρή γραμμή αναφορικά με τους ρωσικούς S400 και απειλεί την Τουρκία μέσω του νέου υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, με επέκταση κυρώσεων και σε άλλους τομείς (πέραν της αμυντικής βιομηχανίας της) όπως είναι η ενέργεια, οι φαρμακευτικές ύλες, η γεωργία κλπ.
Την ίδια στιγμή, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει -επί του παρόντος- αρκεστεί σε… προειδοποιητικές βολές κατά της Τουρκίας καθώς εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα και κυρώσεις που θα ισοδυναμούν με πραγματική στήριξη προς την Ελλάδα.

Οι δύο ομάδες

Στις δυο κορυφές του τραπεζιού όπου διεξήχθη ο 61ος γύρος των διερευνητικών ανάμεσα στις δυο πλευρές κάθισαν δυο έμπειροι διπλωμάτες. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης. Ένας διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία καθώς συμμετέχει στις διερευνητικές συζητήσεις από το 2010. Βαθύς γνώστης των ελληνοτούρκικων θεμάτων έχει διατελέσει και διοικητής της ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από το 1999 έως το 2004.
Apostolidis.jpg
Απέναντί του βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Sedat Önal. Βρίσκεται στο διπλωματικό σώμα από το 1999 και γνωρίζει από τις θέσεις που είχε καλά την ελληνική διπλωματία. Αποφεύγει της εθνικιστικές κορώνες και θεωρείται ένας πολίτικος με έντονο ευρωπαϊκό προφίλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, παρών στις διερευνητικές επαφές αναμένεται να είναι και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια της Τουρκίας να δώσει εκείνη τον τόνο στις συζητήσεις.
Sedat_Önal.jpg
Σημειώνεται πως οι διερευνητικές επαφές πραγκατοποιήθηκαν στο κτήριο εντός του εμβληματικού οθωμανικού παλατιού του Ντολμά Μπαχτσέ, που χρησιμοποιεί η τουρκική προεδρία για διεθνείς επαφές.
Οι διερευνητικές επαφές έχουν αυστηρά εμπιστευτικό χαρακτήρα.
Η κάθε πλευρά κρατάει τα δικά της πρακτικά -σημειώσεις για την ακρίβεια- χωρίς να γνωρίζει η μία τι γράφει η άλλη, ούτε βέβαια δεσμεύεται από τους όποιους ισχυρισμούς της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης