Διεθνή

Borrell (EE): Σημαντικό βήμα οι διερευνητικές επαφές - Τι είπαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ για την Τουρκία

Borrell (EE): Σημαντικό βήμα οι διερευνητικές επαφές - Τι είπαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ για την Τουρκία
Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο Josep Borrell την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ως ένα σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο Josep Borrell την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας πως θα είναι ίσης σημασίας η επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε πως «συζητήσαμε όλες τις πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία, όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Καταγράψαμε το σημαντικό μήνυμα που εστάλη από όταν έγινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τις τουρκικές αρχές» και προσέθεσε ότι «επαναβεβαιώσαμε τη σημασία της δέσμευσης με την Τουρκία για να παγιώσουμε διάλογο και συνεργασία».

Η λίστα των μέτρων δεν είναι έτοιμη

Όπως ανέφερε, η λίστα των μέτρων δεν είναι έτοιμη «αλλά δεν έχει μπει στην άκρη.
Η δουλειά συνεχίζεται» και συμπλήρωσε:
«Θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας με την Τουρκία εν όψει της έκθεσης που πρέπει να παρουσιάσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο μαζί με την Κομισιόν, λαμβάνοντας πολύ υπόψη τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες από κάθε άποψη».
Σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, τόνισε πως «είδαμε όλα τα ζητήματα τα οποία δημιούργησαν πολλές ταραχές στη σχέση μας το 2020 και τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και να κοιτάξουν για έναν καλύτερο τρόπο να μοιραστούν τις ανησυχίες, να συνεργαστούν και να έχουν καλύτερη γειτονία».
«Είμαι χαρούμενος να πω ότι σήμερα, η ενόχληση που δηλητηρίασε τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, έχει σταματήσει» σημείωσε ο Josep Borrell και προσέθεσε ότι συμφώνησαν και τα δύο μέρη να το κρατήσουν αυτό και να το χρησιμοποιήσουν θετικά για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε συμφωνίες.
Στο σημείο αυτό, τόνισε πως «σήμερα, οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν και ελπίζουμε ότι μέχρι τα μέσα - τέλη Φεβρουαρίου η πρώτη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό θα γίνει επίσης», τόνισε ότι «η ανησυχία μου είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το μομέντουμ, για όλα τα ζητήματα που το 2020 ήταν δύσκολα» και κατέληξε λέγοντας ότι όλα πρέπει να μείνουν ήρεμα για να υπάρχει καλό κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης