Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για 2.000 κρούσματα covid έως τα τέλη της εβδομάδας – Αύξηση 200% στο ιικό φορτίο στην Αττική

Φόβοι για 2.000 κρούσματα covid έως τα τέλη της εβδομάδας – Αύξηση 200% στο ιικό φορτίο στην Αττική
Στο τραπέζι και σκληρότερο lockdown - Μεγάλη ανησυχία από τις μεταλλάξεις και από τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Φόβους ότι τα χειρότερα σχετικά με το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι ακόμα μπροστά εκφράζουν επιστήμονες σχετικά με την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, και ενώ είναι σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα.
Οι ειδικοί διατυπώνουν την αγωνία τους για τις αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία (καταγράφηκαν περισσότερες από 620 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκ των οποίων οι μισές στην Αττική) αλλά και για τον συνεχή εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων (χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 168 μεταλλαγμένα κρούσματα), τη στιγμή που υπάρχουν εκτιμήσεις για περισσότερα από 2.000 κρούσματα έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετρήσεις του πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνουν πως η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική ξεπέρασε το 200% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, αριθμός που αν μη τι άλλο δείχνει μια εκτεταμένη διασπορά του ιού στο Λεκανοπέδιο, εξέλιξη που μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί και στις μεταλλάξεις του ιού.
Εφόσον, η επιδημία εξακολουθήσει να παρουσιάζει εκθετική αύξηση κρουσμάτων και αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία, δεν αποκλείεται οι ειδικοί επιστήμονες να συστήσουν περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο 7/2 και έως τις 15/2, χωρίς να αποκλείουν για ακόμα μια φορά το σενάριο ενός σκληρού lockdown.
Σημειώνεται πως από σήμερα 8/2 το λιανεμπόριο λειτουργεί μόνο με τη μέθοδο του click away ενώ, συνεχίζουν να λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ΟΠΑΠ και ΚΤΕΟ.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Στο τραπέζι το ολικό lockdown – Επιπρόσθετα μέτρα μέσα στην εβδομάδα, εάν χρειαστεί

Την θέση πως παραμένει στο τραπέζι το σενάριο ενός ολικού lockdown διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, ο οποίος δεν απέκλεισε το σενάριο να ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα εντός της εβδομάδας εάν χρειαστεί.
Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας ο κ.Αρκουμανέας σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, είπε πως συνολικά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 6 κρούσματα από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες» είπε ο κ.Αρκουμανέας, τονίζοντας πως «το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο».
«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα.
Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας.
Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα.
Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική» υποστήριξε ο κ.Αρκουμανέας, αναφέροντας πως το ολικό lockdown δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο.
«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» υπογράμμισε ο κ.Αρκουμανέας.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Αύξηση 200% στο ιικό φορτίο στην Αττική

Τη θέση πως το ιικό φορτίο στην Αττική έχει αυξηθεί κατά 200% στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Ν.Θωμαΐδης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής υποστήριξε ότι η αύξηση του ιικού φορτίου δείχνει «εκτεταμένη διασπορά», η οποία «ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ.Παναγιωτακόπουλος και ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη, που προκαλούν συναγερμό, εξήγησε πως δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.
«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα» είπε ο κ.Παναγιωτακόπουλος, τονίζοντας πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας», αναφέροντας ότι, «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

Σαρηγιάννης: Αύξηση κρουσμάτων από 18/2 – Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανοίγματα

Στην εκτίμηση πως από τις 18 Φεβρουαρίου θα αρχίσει να αποτυπώνεται η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων προχώρησε ο καθηγητής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανοίγματα της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Νομίζω ότι δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Θα πάμε μέχρι το καλοκαίρι ναι.
Και το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχουμε.
Νομίζω ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ερωτηθείς για το πώς θα είναι το φετινό Πάσχα, σημείωσε πως θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνουμε τον Φεβρουάριο και έως τα μέσα Μαρτίου.
«Αν έχουμε καταφέρει να αναχαιτίσουμε την αρνητική, δηλαδή την αυξητική δυναμική μέχρι τότε νομίζω ότι μπορεί να είμαστε πολύ καλύτερα μέχρι το Πάσχα» εκτίμησε ο κ.Σαρηγιάννης.

Λαζανάς: Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις – Προς νέους περιορισμούς

Την ανησυχία των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς, ο οποίος αφού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές, τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι νέα περιοριστικά μέτρα.
«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο.
Όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς.
Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις.
Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό.
Έτσι συμβαίνει και με τον κορωνοϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Λαζανάς.
«Οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να μη γίνουν πιο θανατηφόρες οι λοιμώξεις που θα εμφανίζονται από τα καινούρια στελέχη» υποστήριξε ο κ.Λαζανάς.
Αναφερόμενος στη λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου ο κ.Λαζανάς είπε ότι είναι μια πολιτική απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες.
«Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει.
Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του.
Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο» ανέφερε ο κ.Λαζανάς, ο οποίος σχετικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, είπε πως θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή.
«Έχουμε χάσει τον ύπνο μας.
Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε;
Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία.
Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορωνοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ» υποστήριξε ο κ.Λαζανάς.

Γκάγκα: Στο 100% η κάλυψη στους θαλάμους covid στο Σωτηρία

Τη θέση ότι η κάλυψη των κλινών στους θαλάμους covid στο νοσοκομείο Σωτηρία φτάνει στο 100% διατύπωσε η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας.
«Η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid.
Αν χρειαστεί θα μετατραπούν και άλλες κλινικές του νοσοκομείου Σωτηρία σε Covid.
Στις ΜΕΘ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που βρίσκεται στους θαλάμους, που κυμαίνεται από 10% έως 15%, θα χρειαστούν λογικά μονάδα τις επόμενες ημέρες» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Γκάγκα, η οποία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέχουν πάρα πολύ, να φορούν τις μάσκες και να κρατούν τις αποστάσεις.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική, όπου μένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι η κούραση του πληθυσμού.
Φυσικά, αν κάνουμε lockdown θα βοηθούσε από άποψη υγείας, θα σταματούσε κάθε διασπορά» είπε η κα.Γκάγκα, η οποία εξέφρασε την ελπίδα να μην γίνει κάτι τέτοιο γιατί ο αντίκτυπος θα είναι πάρα πολύ μεγάλος.
«Ειλικρινά ελπίζω ότι δεν θα γίνει.
Να σφίξουμε όλοι μαζί τα δόντια να προσπαθήσουμε να βγούμε καλά», είπε η κα. Γκάγκα.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις

Αυξημένος αριθμός εισαγωγών ασθενών με Covid, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Αττικής ενώ σχεδόν διπλασιασμό των μεταλλαγμένων στελεχών του Covid -19 δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Συνολικά 403 μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί Ελλάδα, από 236 το Σάββατο 6/2 .
Από αυτά, τα 6 αφορούν τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τα υπόλοιπα 397 την Βρετανική, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Από τα 397 κρούσματα με την βρετανική μετάλλαξη, 114 δείγματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (92 από την κοινότητα και 22 νοσοκομειακά),10 δείγματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 6 νοσοκομειακά), 16 δείγματα στην Π.Ε. Κοζάνης (όλα νοσοκομειακά),16 δείγματα στην Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά), 9 δείγματα στην Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά) και 1 δείγμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό).
Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 2 δείγματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά).

Αυστηρό lockdown στις κόκκινες περιοχές - Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι 15/2

Σε ισχύ είναι έως τις 15 Φεβρουαρίου τα νέα περιοριστικά μέτρα στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο  Β - Αυξημένου Κινδύνου, δηλαδή στις λεγόμενες "κόκκινες" περιοχές.
Στο πακέτο νέων μέτρων οδήγησαν τα  πολλαπλά αρνητικά στοιχεία τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας,
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους επιδημιολόγους οι δήμοι Πατρέων και Χαλκιδέων, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αττική, με αύξηση των κρουσμάτων κατά 60% την τελευταία εβδομάδα και με ενεργά κρούσματα που υπολογίζονται σε 4.000.
Αύξηση παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά - Πώς λειτουργεί η αγορά

Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6/2 στις 06:00 το πρωί και συγκεκριμένα:

  • Αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
  • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
  • Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
  • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
  • Αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων.
  • Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
  • Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 6/2 και έως τις 15/2 , ήτοι για επτά ημέρες, είναι και οι παρακάτω:

  • Ο δήμος Εορδαίας,
  • Ο δήμος Θηβαίων,
  • Οο δήμος Τανάγρας,
  • Ο δήμος Σπάρτης,
  • Ο δήμος Ζακύνθου,
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
  • Ο δήμος Ρεθύμνης
  • Ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού
  • Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
  • Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
  • Ο δήμος Τεμπών

Mέχρι τις 18:00  το απόγευμα η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα στις ΠΕ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Παράλληλα για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής  μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 18:00 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

  • Κλειστά μετά τις 17:00 το απόγευμα και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουάριου, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ανοιχτά θα μπορούν να είναι μόνο τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και τα περίπτερα,  ενώ τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν κουβέρτες, παντόφλες, θερμαντικά σώματα και άλλα είδη που έχουν σχέση με την παροχή ζέστης.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα.
Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

  • Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα 8/2

Νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας από τη Δευτέρα 8/2, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών μόνο στις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
Οι επιβαρυμένες περιοχές, οι λεγόμενες «κόκκινες» όπου και ισχύουν τα νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.
Έτσι, στην τηλεκπαίδευση επιστρέφουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων σε Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο.
Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν τα εξής:
- Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στη Δημοτική Ενότητα Πατρέων, τη Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων και τη Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου
- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά, αλλά εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια στη Δημοτική Ενότητα Θήρας και τη Δημοτική Ενότητα Μυκόνου
- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, αλλά εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις) σε:
1.Περιφέρεια Αττικής
2.ΠΕ Θεσσαλονίκης
3.ΠΕ Χαλκιδικής
4.ΠΕ Λέσβου
5.Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας
6.Δήμος Ζακύνθου
7.Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας
8.Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας
9.Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης
10.Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας
11.Δήμος Τανάγρας
12.Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης
13.Δήμος Θηβαίων
14.Δήμος Σπάρτης

Ειδική Αγωγή – Λοιπές εκπαιδευτικές δομές

Επίσης, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.
Τέλος, λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Στους 5.972 οι νεκροί

Στους 5.972 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ακόμη 733 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε την Κυριακή 7/2 ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.946, εκ των οποίων το 51.9% είναι άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.037 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.276 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 262 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 189 (72.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Στους 5.972 οι νεκροί στη χώρα
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.972 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων οι 3.511 (58.8%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
e1.JPG

e2.JPG

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

d1.JPG
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
e4.JPG

Αναλυτικά, η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε την Κυριακή 7/2 ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
29 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
72 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
50 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
12 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής
102 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
52 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
38 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
5 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων
76 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
7 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας
6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
71 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
9 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας
6 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων
19 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλλονίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
6 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε.Μυκόνου
2 κρούσματα στην Π.Ε.Ξάνθης
4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
19 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου
3 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης
2 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου
5 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας
10 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
Τέλος, 14 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης