Τελευταία Νέα
Διεθνή

To χρηματιστήριο του Άμστερνταμ εκτοπίζει το Λονδίνο απο την κορυφή των αγορών της Ευρώπης

To χρηματιστήριο του Άμστερνταμ εκτοπίζει το Λονδίνο απο την κορυφή των αγορών της Ευρώπης

Στη χρηματαγορά της ολλανδικής πρωτεύουσας διαπραγματεύτηκαν μετοχές αξίας 9,2 δισ. ευρώ την ημέρα τον Ιανουάριο, ενώ 8,6 δισ. ήταν η επίδοση της αγοράς του Λονδίνου για το ίδιο διάστημα

Σχετικά Άρθρα

Το Άμστερνταμ τείνει να καταλάβει τη θέση του Citi του Λονδίνου ως η μεγαλύτερη αγορά διαπραγμάτευσης μετοχών στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ;Eνιαία Aγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς απόσπασε ένα μέρος της αγοράς παραγώγων του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 τα οποία επικαλείται το Reuters.

Τα στοιχεία

Στη χρηματαγορά της ολλανδικής πρωτεύουσας διαπραγματεύτηκαν μετοχές αξίας 9,2 δισ. ευρώ (11,15 δισεκατομμύρια δολάρια) την ημέρα τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τα 8,6 δισ. ευρώ στην αγορά του Λονδίνου, σύμφωνα με την εταιρεία Cboe.

Κατάταξη

Κατά μέσο όρο μετοχές ύψους 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ ιαπραγματεύονταν καθημερινά στο Λονδίνο το 2020, όταν η Φραγκφούρτη κατετάγη δεύτερη με 5,9 δισεκατομμύρια και το Άμστερνταμ έκτο στα 2,6 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cboe.

Φόροι

Ο Δήμος του Λονδίνου έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις συνέπειες της αποχώρησης από την Eνιαία Aγορά της ΕΕ χωρίς επαρκείς προβλέψεις για τις υπηρεσίες, και ιδίως το χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίο; προσέφερε πάνω από το 10% των φορολογικών εσόδων στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit.

Ενιαία αγορά

Αξιωματούχοι του χρηματιστηρίου αναφέρουν ότι η μετάβαση του κέντρου των διαπραγματεύσεων από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ είναι πιθανό να είναι μόνιμη, καθώς η ΕΕ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι υπαναχώρησης από τη θέση της ότι οι μετοχές σε ευρώ πρέπει να διαπραγματεύονται στην ΕΕ - της οποίας την Εσωτερική Αγορά άφησε η Βρετανία την 1η Ιανουαρίου.Ωστόσο, η πρωτιά αναμένεται να αμβλυνθεί, καθώς η διαπραγμάτευση σε ελβετικές μετοχές στη Βρετανία διατηρήθηκε αυτό το μήνα.

Ελβετικές μετοχές

Αφορά  κατά μέσο όρο ποσά ύψους 250 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ημερήσια βάση - το επίπεδο που επιτεύχθηκε πριν σταματήσει η διαπραγμάτευση των ελβετικών μετοχών στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2019.

Swap

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (11/2) έδειξαν πώς σημαντικό κομμάτι των συναλλαγών swap  έχουν μετατοπιστεί από το Λονδίνο, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο ανταλλαγών swap παγκοσμίως σε πλατφόρμες στην ΕΕ και τη Νέα Υόρκη ήδη από τον Ιανουάριο.
Οι πλατφόρμες συναλλαγών στο Άμστερνταμ, και σε πολύ μικρότερο βαθμό στο Παρίσι, συγκέντρωσαν το ένα τέταρτο των συναλλαγών swap σε ευρώ τον Ιανουάριο, από μόλις 10% τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης