Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοιτάζει ξανά τις 780 μονάδες – Βγάζει αντίδραση η Πειραιώς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοιτάζει ξανά τις 780 μονάδες – Βγάζει αντίδραση η Πειραιώς
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Θα θέλαμε μία επέκταση της ανοδικής κίνησης πάνω από τις 780 μονάδες με μετοχές που έχουν μείνει πίσω να συμβάλουν περισσότερο. Ωστόσο και μία ήπια συνεδρίαση με διακράτηση των 771 μονάδων, επίσης θα ήταν καλοδεχούμενη. Η μεταβλητότητα στις τράπεζες και ειδικά η πορεία της Πειραιώς θα συνεχίσει να επηρεάζει.

Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Στα πρώτα λεπτά το ΧΑ κινείται με οριακές απώλειες και χαμηλό τζίρο, όπως δηλαδή περίμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα πρωινά τους σχόλια. Ωστόσο, λίγο αργότερα κινήθηκε εκ νέου ανοδικά και προς τις 780 μονάδες. Όπως είναι λογικό τα βλέμματα είναι στην Πειραιώς. Δεν έχουμε μετοχές που να ξεχωρίζουν στα πρώτα λεπτά. Η ΠΕΙΡ ενισχύεται 1,45%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αναφορικά με την Πειραιώς το θέμα είναι που θα γίνει η αύξηση. Προφανώς κάποιοι ξέρουν περισσότερα και έχουν ρευστοποιήσει μεγάλες θέσεις το τελευταίο διάστημα. Άποψή μας είναι πως μπορεί να σβήσει ζημιές μειώνοντας την ονομαστική αξία και να κάνει την αύξηση. Τώρα η ονομαστική αξία είναι 6 ευρώ, επομένως δε μπορεί να γίνει αύξηση σε αυτό το επίπεδο. Το αν θα γίνει reverse split στη συνέχεια θα το δούμε και θα εξαρτηθεί λογικά από την τιμή που θα έχει η μετοχή.

Η Εθνική έχει μία καλύτερη εικόνα στα πρώτα λεπτά. Υποχωρεί η Alpha Bank και η Eurobank, αλλά οριακά. Η Πειραιώς προσπαθεί να βγάλει αντίδραση.

COCA COLA: Ικανοποιημένοι είναι οι αναλυτές με τα αποτελέσματα και περιμένουν πως οι μέσες εκτιμήσεις για τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) του 2021 θα κινηθούν υψηλότερα. Υπογραμμίζουν τη μείωση στα κόστη, τις ελεύθερες ταμειακές ροές, το καλύτερο των εκτιμήσεων μέρισμα, ενώ αναμένεται πως τα χρηματοοικονομικά έξοδα το 2021 θα είναι χαμηλότερα από αυτά του 2020.

Σημειώνουμε ξανά πως μας άρεσε η συγκράτηση του κόστους, όπως και οι ελεύθερες ταμειακές ροές. Υψηλός κατά την άποψή μας ο δείκτης EV/EBITDA για το 2021, αλλά λίγο χαμηλότερος σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο της εισηγμένης.

BRIQ: Αγόρασε ακίνητο σε πολύ καλό σημείο στον Πειραιά με δανεισμό. Το ακίνητο είναι νοικιασμένο. Έχει δυνατότητες ανάπτυξης, αφού και κεφάλαια διαθέτει και γραμμές χρηματοδότησης. Φαίνεται πως υπάρχει διάθεση να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες. Στα 2,1 εκατ. ευρώ το τίμημα για το αυτοτελές ακίνητο.

FOURLIS: Χθες η Optima Bank αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή σε αγορά από ουδέτερη και αύξησε την τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ από 4,10 ευρώ. Περιμένει ζημιά 3,9 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ το 2021, αλλά 7,9 εκατ. ευρώ το 2022. Θα συμφωνήσουμε με την Optima. Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου έχει περάσει πολλά, αλλά σύντομα και αφού πλέον υπάρχουν εμβόλια, θα πρέπει να περιμένουμε ανάκαμψη.

Σημειώνουμε επίσης πως η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA για το 2022 7,5 φορές έναντι 11 φορών των ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών, ήτοι σε discount 33%. Ιστορικά η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 20% έναντι των ομοειδών, σημειώνει η Optima. Επομένως η βελτίωση της ορατότητας θα μπορούσε να μειώσει το χάσμα που υπάρχει.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Μετά τη Jumbo, η οποία ανακοίνωσε σταθερές πωλήσεις το Γενάρη με λειτουργία όμως μικρότερου διαστήματος, η ΚΛΜ ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 6% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον περσινό μήνα, αν και λειτούργησε για 12 μόνο μέρες και πάλι με κάποιους περιορισμούς. Εξαιρετικά νέα για το λιανικό εμπόριο και μας δίνει μία εικόνα για το τι πρέπει να περιμένουμε όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Νομίζουμε πως οι επενδυτές έχουν υπερβάλει τους τελευταίους μήνες και έχουν οδηγήσει τις μετοχές του λιανικού εμπορίου σε επίπεδα που βάσει θεμελιωδών δε δικαιολογούνται. Η συγκεκριμένη, παραμένει στις κορυφαίες μας επιλογές, παρά τα όσα βλέπουμε να γίνονται στο ταμπλό. Ας ελπίσουμε πως κάποιοι θα αντιληφθούν τη φθήνια της ή θα ρίξουν μια ματιά στον ισολογισμό.

ΕΥΔΑΠ: Την αγνοούν οι επενδυτές παρά την ελκυστική αποτίμηση. Ίσως αν χρωστούσε καμιά 500αριά εκατ. ευρώ στις τράπεζες και δεν είχε να πληρώσει το δημόσιο να την πήγαιναν υψηλότερα. Τι να πούμε…

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Συνεχίζει και σήμερα ανοδικά και απομακρύνεται από τα 1,40 ευρώ.

ΔΕΗ: Πήγε μέχρι τα 7,99 ευρώ στα πρώτα λεπτά και μετά γύρισε και πάλι θετική και με την τιμή να πλησιάζει τα 8,10 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης