Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Google θα καταβάλει 76 εκατ. δολ. για πνευματικά δικαιώματα σε γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων

H Google θα καταβάλει 76 εκατ. δολ. για πνευματικά δικαιώματα σε γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων

Εκδότες που δεν μετέχουν στην ομάδα των 121 πρακτορείων και διαδικτυακά γαλλικά μέσα χαρακτήρισαν τη συμφωνία αδιαφανή και άδικη

Σχετικά Άρθρα
Η Google συμφώνησε καταβάλει 76 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα μιας τριετίας για τη χρήση περιεχομένου μία ομάδα γαλλικών πρακτορείων ειδήσεων, προκειμένου να τερματίσει μια μακρόχρονη περίοδο διαμάχης σχετικά με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με δύο έγγραφα τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021.
Σύμφωνα με τα δύο έγγραφα που επικαλείται το δημοσίευμα η συμφωνία ορίζει ότι η Google είναι έτοιμη να πληρώσει 22 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου συνολικά σε μία ομάδα 121 εθνικής εμβέλειας και τοπικών γαλλικών ειδησεογραφικών πρακτορείων μετά την υπογραφή μεμονωμένων συμφωνιών αδειοδότησης με καθένα από αυτά.
Το δεύτερο έγγραφο αφορά την συμφωνία διακανονισμού σύμφωνα με την οποία η Google συμφωνεί να πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους να τερματίσουν όλες τις τωρινές και μελλοντικές πιθανές αγωγές για αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της τριετούς συμφωνίας.
Ο «γίγαντας» στον τεχνολογικό κλάδο και οι εκδότες είχαν ανακοινώσει ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είχαν δημοσιοποιηθεί οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας.

Ενστάσεις

«Αυτές οι αδιαφανείς συμφωνίες δεν διασφαλίζουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των εκδοτών, καθώς ο τύπος υπολογισμού δεν δημοσιοποιείται», ανακοίνωσε η ένωση ανεξάρτητων διαδικτυακών εκδοτών Spiil νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Για να λάβουν ένα μερίδιο από τα 22 εκατ. δολάρια που θα μοιραστεί μεταξύ των εκδοτών, κάθε οργανισμός θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει μια ξεχωριστή συμφωνία αδειοδότησης με την Google.
Οι κορυφαίες εθνικές εφημερίδες Le Monde, Le Figaro και Liberation και οι αντίστοιχες ομάδες τους διαπραγματεύτηκαν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως επιπλέον, συμφωνώντας τον Νοέμβριο να έχουν τη δυνατότητα να πωλούν συνδρομές μέσω της Google, ανέφερε μια πηγή κοντά στο θέμα.

Google News Showcase

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας-πλαισίου, τα μέλη της APIG δεσμεύονται επίσης να χρησιμοποιούν και να τροφοδοτούν το επερχόμενο νέο προϊόν Google News Showcase της Google.
Το Google News Showcase είναι ένα παγκόσμιο όχημα για την αποζημίωση των εκδοτών για τη χρήση του περιεχομένου τους στο διαδίκτυο και μια νέα υπηρεσία που θα επιτρέπει στους συνεργαζόμενους εκδότες να εντάξουν περιεχόμενο και να παρέχουν περιορισμένη πρόσβαση με συνδρομές στους χρήστες.
Το Reuters, ένα τμήμα παροχής υπηρεσιών ειδήσεων και πληροφοριών της Thomson Reuters Corp, συμφώνησε με την Google τον Ιανουάριο για να είναι ο πρώτος παγκόσμιος πάροχος ειδήσεων στο Google News Showcase.

Ποσά

Τα ποσά κυμαίνονται από 1,3 εκατομμύρια δολάρια για τη γαλλική εφημερίδα Le Monde στην κορυφή της λίστας έως 13.741 δολάρια για την τοπική εφημερίδα La Voix de la Haute Marne, σύμφωνα με έγγραφα.
Στα κείμενα δεν διευκρινίζεται ο τρόπος υπολογισμού αυτών των ποσών.
Άλλα γαλλικά πρακτορεία που δεν αποτελούν μέρος αυτής της συμφωνίας, όπως και τα πλήρως διαδικτυακά μέσα τα οποία επέκριναν τη συμφωνία αναφέροντας ότι είναι ασαφής και άδικη.

Πνευματικά δικαιώματα

Η συμφωνία ακολουθεί την εφαρμογή στη Γαλλία ενός νέου είδους κανόνα περί πνευματικών δικαιωμάτων βάσει ενός πρόσφατου νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την πνευματική ιδιοκτησία.
Αυτά υποχρεώνουν την Google και άλλες μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες να τους αμείβουν τους παραγωγούς πρωτογενούς περιεχομένου για τη χρήση του διαδικτυακού τους περιεχομένου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης