Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Καθοριστικό ζήτημα για τη βορειοτλαντική αυμμαχία η άνοδος της ισχύος της Κίνας

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Καθοριστικό ζήτημα για τη βορειοτλαντική αυμμαχία η άνοδος της ισχύος της Κίνας

Οι νέες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, όπως τις περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg – Πρόσκληση για υπεράσπιση των κανόνων που διέπουν τη διεθνή τάξη

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση προς την Ευρώπη, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν ενεργώς τη διεθνή τάξη, που στηρίζεται σε κανόνες τους οποίους αμφισβητούν η Ρωσία και η Κίνα, χαρακτηρίζοντας «καθοριστικό ζήτημα» την άνοδο της ισχύος του Πεκίνου, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.
Η αυξανόμενη ισχύς της Κίνας αναδιαμορφώνει τις προτεραιότητες της βορειοατλαντικής συμμαχίας, οι οποίες παραδοσιακά είχαν στο επίκεντρο την απειλή από τη Ρωσία, ενώ τώρα επιβάλλεται σύμφωνα με τον ίδιο να υπάρξει συναίνεση στο γεγονός ότι η Κίνα είναι ένας κακόβουλος εμπορικός εταίρος.

Οι απειλές

Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να συσφίξουν τους δεσμούς τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας (εμπορική και στρατιωτική), η οποία «έχει συνέπειες» για τη διατλαντική ασφάλεια, την ευημερία και τον δυτικό τρόπο ζωής, τόνισε ο Stoltenberg.
«Η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να ξαναγράψουν τους κανόνες με βάση τα δικά τους συμφέροντα», είπε ο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλώντας στη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στρατηγική

Αν και η Ρωσία πρόκειται να παραμείνει ο κύριος αντίπαλος του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η συμμαχία σκέφτεται να συμπεριλάβει την Κίνα στο επίσημο κείμενο στρατηγικής του ΝΑΤΟ, όπου περιγράφονται οι προτεραιότητες της βορειοατλαντικής συμμαχίας με τον τίτλο «Στρατηγική Αντίληψη», προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο νέος γεωπολιτικός της ρόλος εξαιτίας της αύξησης της στρατιωτικής της ισχύος.
Η 30μελής συμμαχία θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με χώρες εκτός ΝΑΤΟ. όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία, δήλωσε ο Stoltenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης