Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πίεση στο ΕΣΥ λόγω νέων εισαγωγών - διασωληνωμένων - Νέα παράταση στο lockdown - Αισιοδοξία από το μέτωπο εμβολιασμού

Πίεση στο ΕΣΥ λόγω νέων εισαγωγών - διασωληνωμένων - Νέα παράταση στο lockdown - Αισιοδοξία από το μέτωπο εμβολιασμού
Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ - Αναμένεται σύσταση για χρήση διπλής μάσκας

(Συνεχές upd) Η πανδημία σφίγγει τη θηλιά στο ΕΣΥ και ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας για τη διαχείρισή της.
Σε αυτό συγκλίνουν τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, κυρίως αναφορικά με την αύξηση στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες: τις νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία και τον αριθμό των διασωληνωμένων.
Η άγρια πορεία του κορωνοϊού ανασύρει μνήμες Νοεμβρίου με νοσοκομεία να γεμίζουν και το ΕΣΥ να εκπέμπει σήμα κινδύνου.
Oι 20 διασωληνώσεις που ανέβασαν το σύνολο στις 346 όπως και οι 264 νέες εισαγωγές ασθενών COVID-19 από 259, γίνονται ο πικρός πρόλογος των επόμενων ημερών που θα κρίνουν τις αποφάσεις για την παράταση ή άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Το σύστημα υγείας οριακά σε ασφυξία

Η κατάσταση στο σύστημα υγείας δείχνει κάθε άλλο παρά σημάδια αποσυμφόρησης.
Όπως τόνισε η καθηγήτρια, η πίεση στις ΜΕΘ δεν εντείνεται μόνο από τις νέες εισαγωγές αλλά και τη μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών, 21 δηλαδή μέρες.
Αρκεί να συνδυαστούν τα δύο στοιχεία με τον αριθμό των διασωληνωμένων που αυξήθηκε κατά 40% περίπου από την 1η Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύ κόπο ο αριθμός είχε βρεθεί κάτω από τους 300 στις 21 Ιανουαρίου, για να σπάσει ανοδικά το φράγμα ξανά την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα δεδομένα συντονίζουν το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Ανάλογα με την επιδημιολογική πίεση και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή».
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται και οι αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Αισιοδοξία από το μέτωπο του εμβολιασμού

Στην εγχώρια εκστρατεία για την «Ελευθερία», οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 725.000, κατατάσσοντας τη χώρα στην 4η θέση ημερήσιων εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η αισιοδοξία καταγράφεται από την «αυξητική τάση» στα ραντεβού εμβολιασμού (1.420.000) σε συνδυασμό με την ώθηση που θα δώσει στην επιχείρηση ο Απρίλιος με τις αφίξεις των επιπλέον δόσεων εμβολίων αλλά και τις εγκρίσεις για εμβόλια άλλων εταιρειών όπως της Johnson & Johnson.
Στόχος του εμβολιαστικού σχεδίου είναι οι 1.500.000 εμβολιασμοί έως το τέλος Μαρτίου.


Τι θα γίνει με το lockdown

Εξαιρετικά κρίσιμη
είναι η τρέχουσα εβδομάδα καθώς τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί το lockdown στην Αττική (λήγει στις 28/2) και εάν θα υπάρξει μερικό άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, όπως τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση και πολλοί ειδικοί.
Oι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι ακόμα πρώιμο να υπάρξουν συμπεράσματα, αναφέροντας πως καλύτερη εικόνα θα έχουν στο τέλος της εβδομάδας.
Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο να παραταθεί κατά μια ή δύο εβδομάδες το lockdown στην Αττική, αν και προκρίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή δεν συμβάλει ιδιαίτερα στην αύξηση της κινητικότητας και δεν επιδεινώνει την επιδημιολογική εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κύριο ζητούμενο είναι και το άνοιγμα των σχολείων, αν και βάσει του ότι τα μαθήματα προχωρούν με την τηλεκπαίδευση, είναι πολύ πιθανό σε πρώτη φάση να προκριθεί το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί από την 1η Μαρτίου το λιανεμπόριο να ανοίξει κανονικά, χωρίς click away ή click inside, αλλά με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Το στοίχημα για τους επιστήμονες παραμένει να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, ενώ δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να υπάρξει και σύσταση των ειδικών για χρήση διπλής μάσκας σε όλους τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως στις αστικές συγκοινωνίες και στα σούπερ μάρκετ.

Θεοδωρίδου: Η εκρίζωση του κορωνοϊού είναι κάτι το ανέφικτο, όμως μπορεί να συμβιώσει μαζί μας ειρηνικά

Τα κενά σε εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για επανεμφάνιση επιδημικών εξάρσεων άλλων λοιμωδών νοσημάτων προειδοποίησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.
«Την περίοδο της επιδημίας του COVID επηρεάστηκε η προληπτική ιατρική, ειδικά στους εμβολιασμούς.
Εκτός από τον εμβολιασμό κατά του COVID υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε ενηλίκους και παιδιά.
Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, ίσως και γιατί οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες, ίσως γιατί υπάρχει και μια ασάφεια σχετικά με τους εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα (γρίπη, πνευμονιόκοκκος κλπ) τα εμβόλια πρέπει να γίνονται, και να μην παραμελούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, με βάση τη σύσταση τα συμβατικά εμβόλια για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα θα πρέπει να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 μέρες μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό.
«Και στην περίπτωση ακόμη που κάποιο άτομο είναι στην περίοδο της επώασης η ασυμπτωματικός, τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά, και δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες» δήλωσε.
Οι ενήλικες να κάνουν τα εμβόλια που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους και να τα κάνουν ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα πρόσθεσε.

Εμβόλια κατά COVID και παιδιά

Για τα παιδιά, διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εκδώσει οδηγίες για να γίνονται τα εμβόλια για να μη δημιουργούνται κενά με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας.
Όσον αφορά το MRNA εμβόλιο της PFIZER, εξήγησε ότι έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω 16 ετών.
Για τις περιπτώσεις που οι έφηβοι έχουν αυξημένο κίνδυνο μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο.
«Για τα παιδιά χωρίς προβλήματα υγείας, ή για μικρότερες ηλικίες, γίνονται μελέτες με παιδιά ηλικίας από 12 ετών.
Ο χρόνος που θα μπει, εάν μπει, το εμβόλιο του κορωνοϊού στα παιδιά δεν είναι στο άμεσο μέλλον, οπωσδήποτε θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση των λόγων που θα εφαρμοστεί το εμβόλιο στην παιδική ηλικία» ξεκαθάρισε.
«Η εκρίζωση του κορωνοϊού είναι κάτι το ανέφικτο, όμως μπορεί ο κορωνοϊός να συμβιώσει μαζί μας ειρηνικά, χωρίς να μας απειλεί, και αυτό θα επιτευχθεί από τη φυσική νόσηση και τον εμβολισμό" ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θεμιστοκλέους: Τους 725.000 έφτασαν οι εμβολιασμοί - Αυξητική τάση στα ραντεβού

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών έφτασε τους 725.000 εκ των οποίων 30.000 σήμερα 22/2.
Την ίδια ώρα αυξητική τάση παρουσιάζουν τα ραντεβού, φτάνοντας τα 1.420.000 εκ των οποίων 720.000 τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, όπως σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι παραδόσεις των εμβολίων.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους σήμερα η Ελλάδα παρέλαβε 112.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παραλάβαμε 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 δόσεις από την Astrazeneca.
Ως προς την επίδραση του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρείται ήδη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο παραμένει σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα, ιδίως στις δομές φροντίδας.
Εντός της εβδομάδας θα έχουν αναπληρωθεί τα ραντεβού που χάθηκαν λόγω κακοκαιρίας.
Το μήνυμα για το ραντεβού θα αποστέλλεται τρεις ημέρες πριν.
Από σήμερα 22/2, τέλος, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διατίθεται και από τα ΚΕΠ.

Συνολικά 6.321 οι νεκροί

Τα νέα 22/2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 880, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 180.672 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 43 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.399 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
pinakas_1.jpg

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.321 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (χθες 326).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

pinakas_2.jpg

To 85,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.280 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 264 (ημερήσια μεταβολή +1.93%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.

pinakdsa_3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης