Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πονοκέφαλος» για ΕΚΤ και Fed το sell off στα ομόλογα

«Πονοκέφαλος» για ΕΚΤ και Fed το sell off στα ομόλογα
Το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων έχει κατακλύσει ακόμη και την Ευρώπη, παρά την καθυστερημένη ανάκαμψή και τον αδύναμο πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

«Πονοκέφαλο» προκαλεί σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Federal Reserve το sell off στην αγορά ομολόγων.
«Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται και το ίδιο ισχύει και για την πίεση που δέχονται οι αξιωματούχοι της Fed και της ΕΚΤ, για να περιορίσουν κάπως την αύξηση, προτού καταστρέψει την οικονομική ανάκαμψη που έχουν καλλιεργήσει προσεκτικά, διοχετεύοντας πρωτοφανή ρευστότητα στην αγορά», σημειώνει το Reuters.
Οι κρατικές αποδόσεις έχουν αυξηθεί φέτος, καθώς οι προοπτικές ενός νέου πακέτου στήριξης στις ΗΠΑ, ύψους 1,9 τρισ. δολ. και η διάθεση των εμβολίων κατά της COVID-1, αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού, μια κίνηση που τώρα μεταφέρεται στις λεγόμενες πραγματικές αποδόσεις.

Απειλή για την ανάκαμψη

Οι αποδόσεις των αμερικανικών 30ετών ομολόγων, αυξήθηκαν πάνω από το 0% την Παρασκευή για πρώτη φορά από τον Ιούνιο και οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων αυξήθηκαν 20 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα.
Το ξεπούλημα έχει κατακλύσει ακόμη και την Ευρώπη, παρά την καθυστερημένη ανάκαμψή και τον αδύναμο πληθωρισμό, με τη Γερμανία να σημειώνει αύξηση απόδοσης στο 10ετές κατά 26 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα - τη μεγαλύτερη σχεδόν σε ένα χρόνο.
Ακόμα χειρότερα, οι αυξήσεις των πραγματικών αποδόσεων ξεπερνούν τις ονομαστικές αποδόσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ουσιαστικά, οι προσδοκίες της αγοράς για μελλοντικό πληθωρισμό μειώνονται ταυτόχρονα με την αύξηση του κόστους δανεισμού.
Το αποτέλεσμα είναι η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών - εξέλιξη αρνητική για την οικονομική ανάπτυξη.
«Εάν ήμουν αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας, θα ανησυχούσα πολύ», δήλωσε ο Charles Diebel, επικεφαλής της μονάδας σταθερού εισοδήματος της Mediolanum International Funds.
«Όταν ενισχύονται αρκετά οι πραγματικές αποδόσεις, ξαφνικά καταγράφει σημαντική σύσφιξη στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσματα να είναι μάταιη τόσο η νομισματική, όσο και η δημοσιονομική χαλάρωση», εξηγεί.

bonds.JPG

Αυτό μπορεί ήδη να συμβαίνει, καθώς ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός δείκτης της Goldman Sachs έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.

goldman569.JPG

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde έσπασε τη σιωπή της για το θέμα του πληθωρισμού, δηλώνοντας ότι "παρακολουθεί στενά" την άνοδο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jeromw Powell, έχει εν τω μεταξύ υποσχεθεί ότι οι υποστηρικτικές πολιτικές θα παραμείνουν σε ισχύ για «κάποιο χρονικό διάστημα».

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης