Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

London School of Economics: Τι θα συμβεί εάν το Bitcoin πετύχει; - Ποιο πιθανή είναι η αποτυχία, έχει αξία μηδέν

London School of Economics: Τι θα συμβεί εάν το Bitcoin πετύχει; - Ποιο πιθανή είναι η αποτυχία, έχει αξία μηδέν
Τι είναι αυτό που καθιστά το Bitcoin πολύτιμο και επιτυχημένο;
Σχετικά Άρθρα

Τι θα συμβεί εάν το Bitcoin το κρυπτονόμισμα πετύχει;
Ο καθηγητής Jon Danielsson του London School of Economics σε άρθρο του στο Voxeu του Center for Economic Policy and Research αναλύει τα κρυπτονομίσματα, η συνολική αποτίμηση των οποίων έχει φθάσει στα 1,45 τρισ. δολάρια και του Bitcoin στα 880 δισεκ. δολάρια ή 47.000 δολάρια ανά Bitcoin.
Συνολικά κυκλοφορούν 18.700 Bitcoin και η είσοδος νέων στο σύστημα είναι μια περίπλοκη διαδικασία.
Καθώς η τιμή του bitcoin συνεχίζει να αυξάνεται, ορισμένοι από εμάς – αναφέρει ο καθηγητής Jon Danielsson - δεν θα θέλαμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία όπου το bitcoin θα έχει πετύχει.
Ευτυχώς, οι εσωτερικές αντιφάσεις και οι διαστρεβλωμένες συνέπειες της επιτυχίας των κρυπτονομισμάτων σημαίνει ότι προορίζονται για να αποτύχουν.... υποστηρίζει ο Καθηγητής του  London School of Economics 
Μέχρι τότε, μπορεί να έχει νόημα για τους κερδοσκόπους να ποντάρουν στα κρυπτονομίσματα, αρκεί να βγαίνουν εγκαίρως.
Το Bitcoin εσχάτως κατέγραψε ρεκόρ με αξία αγοράς που υπερβαίνει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, τι θα σήμαινε εάν τα κρυπτονομίσματα πετύχουν;
Ο μόνος λόγος για τον οποίο όλα τα Βitcoin αξίζουν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια είναι η προσδοκία για επιτυχία, καθώς δεν είναι πολύ χρήσιμα σήμερα.
Τα κρυπτονομίσματα πρέπει να παρέχουν κάποια πολύτιμη υπηρεσία εάν θέλουν να δικαιολογήσουν την υψηλή αποτίμησή τους, διαφορετικά το να κρατάτε το Bitcoin είναι σαν να συλλέγετε γραμματόσημα που δεν δικαιολογεί την τρέχουσα τιμή των 47.000 δολαρίων ενώ έφθασε έως τα 58.000 δολάρια.

Τι είναι αυτό που καθιστά το Bitcoin πολύτιμο και επιτυχημένο;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών Βitcoin, η επιτυχία σημαίνει ότι η τιμή του θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αλλά αν αυτό είναι το μόνο που υπάρχει, κάποια μέρα ένα μικρό αγόρι θα φωνάξει, «ο αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα» και η τιμή θα καταρρεύσει.
Οι λάτρεις του Βitcoin είναι αρκετά ασαφείς για το τι σημαίνει επιτυχία πέρα από την αύξηση των τιμών.
Επικαλούνται επιχειρήματα στα όρια του μυστικισμού, ξεπερνούν την βασική οικονομική λογική.
Το πιο σημαντικό κριτήριο επιτυχίας είναι ότι τα κρυπτονομίσματα καταλήγουν να χρησιμοποιούνται σε εμπορικές συναλλαγές, όπως η Tesla που δέχεται bitcoin σήμερα ή άλλες εταιρίες.
Εάν τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να ανταλλαχθούν άμεσα με πραγματικά αγαθά, δεν θα είναι επιτυχημένα.
Με άλλα λόγια, το Bitcoin θα έχει αξία εάν θα αντικαταστήσει τα χρήματα fiat - το δολάριο, το ευρώ, το renminbi και όλα τα άλλα - είτε πλήρως είτε εν μέρει.
Τα χρήματα που θεωρούνται παραστατικά ή αναγκαστικής κυκλοφορίας, όπως όλα διεθνώς καθώς ζούμε σε ενχρήματη κοινωνία ονομάζονται χρήματα fiat.
Ωστόσο τα κρυπτονομίσματα θα κινηθούν μεταξύ επιτυχίας ή αποτυχίας.
Και όπως είπα εδώ στο Vox πριν από τρία χρόνια (Danielsson 2018), δεν νομίζω ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν νόημα.

Πως συγκρίνονται τα Βitcoins με τα κλασσικά χαρτονομίσματα ή χρήματα fiat;

Το δολάριο ΗΠΑ έχει αξία για τον κάτοχο αυτού του δολαρίου καθώς αγοράζει πραγματικά αγαθά.
Παρότι το Βitcoin περιέχει τη λέξη «νόμισμα» και τα κρυπτονομίσματα τη λέξη «νόμισμα», δεν είναι χρήματα με οποιαδήποτε συμβατική έννοια.
Απλώς προσπαθήστε να εξηγήσετε το bitcoin σε ένα μη εξοικειωμένο άνθρωπο, γίνεται αμέσως σαφές ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι χρήματα με τον τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι, καθώς και οι οικονομολόγοι, αξιολογούν τα χρήματα.
Η διαδικασία σύγκρισης του Βitcoin με τα χρήματα περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός του χρήματος.
Πρέπει το Βitcoin να συγκριθεί με χαρτονομίσματα και αποθεματικά κεντρικών τραπεζών με την προσφορά χρήματος Μ1 και Μ3 κ.α.
Το Μ1 είναι ο ρυθμός αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας.
Για να είναι ρεαλιστική η σύγκριση πρέπει να υποθέσουμε ότι η προσφορά χρήματος μεταξύ ευρώ και Bitcoin είναι παραπλήσια.
Το ποσό των χρημάτων M1 στις χώρες της G20 είναι 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει, φυσικά, ότι αυτά τα χρήματα M1 μπορούν να αγοράσουν αγαθά αξίας 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εάν η τιμή του Bitcoin φτάσει τα 550.000 δολάρια, οι κάτοχοι του Bitcoin μπορούν να αγοράσουν αγαθά αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εάν το Bitcoin καταλήξει να ισούται με την αγοραστική δύναμη των χρημάτων M1, η τιμή ενός μεμονωμένου bitcoin θα είναι 1,5 εκατομμύριο δολάρια.
Η τιμή ενός Bitcoin θα ήταν κάπου στην περιοχή ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Το αν είναι ένα εκατομμύριο ή δύο εκατομμύρια δεν έχει σημασία, αλλά νομίζω ότι η επιτυχία σημαίνει ότι η τιμή του Bitcoin θα είναι αρκετά υψηλότερη από αυτήν.

Οι δύο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις…

Τι συμβαίνει στους κατόχους του Βitcoin;
Και τι συμβαίνει σε όλους τους άλλους;
Κατ 'αρχάς, οι σημερινοί κάτοχοι Βitcoin θα γίνουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, θα ανταγωνίζονται τους βασιλιάδες και τους αυτοκράτορες που κυβέρνησαν τις αυτοκρατορίες τους αιώνες πριν.
Κυριολεκτικά θα κατέχουν όλα τα χρήματα.
Θα μπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε θέλουν.
Η επιτυχία του Bitcoin θα προκαλέσει μια εξωπραγματική αύξηση της ανισότητας καθώς οι κάτοχοι του κρυπτονομίσματος θα είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι.
Και σε αντίθεση με τους πλουσιότερους ανθρώπους του σήμερα - τον Jeff Bezoses και τον Elon Musks, των οποίων ο πλούτος προέρχεται από τη δημιουργία εταιρειών που ωφελούν τους περισσότερους από εμάς - οι αριστοκράτες του Βitcoin θα αποκτήσουν αξία όταν αρχίσουν να αγοράζουν
Όταν οι αριστοκράτες του Βitcoin αρχίζουν να ξοδεύουν τα τρισεκατομμύρια τους, τι θα σημαίνει αυτό για τους υπόλοιπους από εμάς κοινούς θνητούς;
Γνωρίζουμε ότι τέτοια ακραία επίπεδα ανισότητας τροφοδοτούν τον κοινωνικό διαχωρισμό και τον λαϊκισμό. Οι αριστοκράτες του Βitcoin θα στοχοποιηθούν και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πάρουν μέτρα.
Θα προστατεύσουν τους νέους αριστοκράτες ή θα τους επιτεθούν;
Δεν θα μπορέσουν να είναι ουδέτερες.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές και κοινωνικές ανισορροπίες θα χειροτερεύσουν.
Εάν τότε οι επενδυτές Βitcoin απαντήσουν ότι όλοι πρέπει να αγοράσουν Βitcoin, τότε οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθιστώντας τους υπάρχοντες επενδυτές Βitcoin ακόμη πιο πλούσιους.

Τι γίνεται με τους υπόλοιπους από εμάς που δεν διαθέτουμε Βitcoin;

Καθώς το Βitcoin αρχίζει να αντικαθιστά τα χρήματα fiat όλο και περισσότερο, θα αλλάξει την κοινωνία ριζικά.
Κάποιοι θα επωφεληθούν.
Όσοι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και υπηρεσίες που μπορούν να πουλήσουν στους αριστοκράτες Βitcoin θα ευημερήσουν.
Οι νέοι αριστοκράτες του Bitcoin θα χρειαστούν υπηρετικό προσωπικό.
Επίσης κάποιος πρέπει να τους υπερασπιστεί από την υπόλοιπη κοινωνία καθώς θα είναι μια μικρή μειονότητα.
Εκείνοι των οποίων η υλική ευημερία εξαρτάται από τα χρήματα fiat θα υποφέρουν όπως οι συνταξιούχοι.
Διότι, καθώς το Βitcoin συνεχίζει να κερδίζει τόσο λιγότερο θα επιθυμούμε να κρατήσουμε τα παραδοσιακά νομίσματα.
Όλοι θα θέλουν να πληρώνονται σε Βitcoin και να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε bitcoin.
Όπως σε οποιαδήποτε αγορά, το ποσό των αγαθών και των υπηρεσιών που μπορούν να αποκτηθούν με χρήματα fiat θα μειωθεί αναπόφευκτα.
Οι λάτρεις του Βitcoin, φυσικά, θα απαντήσουν λέγοντας ότι όλοι πρέπει να αγοράσουν Βitcoin.
Αλλά η συνέπεια όλου αυτού θα είναι ότι καθώς το Βitcoin συνεχίζει τα συνεχή του ιστορικά υψηλά, τόσο λιγότερο θα έχει αξία.
Γι 'αυτό πιστεύω ότι η συνύπαρξη μεταξύ Βitcoin και fiat θα ήταν μια ασταθής ισορροπία.
Εάν το Βitcoin πετύχει, τότε θα θέλουμε να το χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο.
Αυτό θα το καταστήσει ακόμη πιο επιτυχημένο, ώστε να αγνοούμε ακόμη περισσότερο τα χρήματα fiat.
Στο τέλος, τα κλασσικά χρήματα fiat θα εκτοπιστούν πλήρως, καθώς η επιτυχία του Bitcoin θα αποτελεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία (Aizenman 2019, Auer και Claessens 2018).

Υπάρχει, ωστόσο, μια αντίφαση σε αυτό το σενάριο.


Εάν το Βitcoin γίνει το χρήμα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, πρέπει επίσης να γίνει μονάδα λογαριασμών καταθέσεων.
Η τρέχουσα ακραία αστάθεια του Βitcoin το εμποδίζει να γίνει μια τέτοια μονάδα για καταθετικούς λογαριασμούς επειδή ποιος καταστηματάρχης θα θέλει να αλλάζει τις τιμές του κάθε φορά που το Βitcoin ανεβαίνει ή μειώνεται σε αξία και ποιος θέλει υψηλή αστάθεια στην αγοραστική δύναμη είτε είναι μισθός είτε αποταμίευση;
Και αυτή η αντίφαση μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο το Βitcoin δεν μπορεί να γίνει επιτυχημένο νόμισμα.
Η επιτυχία σημαίνει ότι χρησιμοποιείται σε συναλλαγές, αλλά αυτό απαιτεί το Βitcoin να γίνει μονάδα καταθετικών λογαριασμών και για να συμβεί αυτό, η αγοραστική δύναμη ενός Βitcoin θα πρέπει να σταθεροποιηθεί.
Ευτυχώς, όσο πιο επιτυχημένο γίνεται το Βitcoin, τόσο πιο ορατές είναι οι διεστραμμένες συνέπειες και οι εσωτερικές αντιφάσεις, έτσι ώστε το Βitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα να απορριφθούν πολύ πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Κάποια στιγμή, η τιμή του Βitcoin θα φτάσει στο μηδέν.
Το Bitcoin είναι μια φούσκα.
Προσέξτε όταν ένα μικρό αγόρι φωνάξει ότι «ο αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα» τότε θα ξεκινήσει η αρχή του τέλους για το Bitcoin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης