Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Από τον Στουρνάρα η πιο ηχηρή παρέμβαση στην αγορά ομολόγων - Η ΕΚΤ πρέπει να αποδείξει ότι ελέγχει τις αποδόσεις

Citigroup: Από τον Στουρνάρα η πιο ηχηρή παρέμβαση στην αγορά ομολόγων - Η ΕΚΤ πρέπει να αποδείξει ότι ελέγχει τις αποδόσεις
Η ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευελιξία της για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης
Σχετικά Άρθρα
Στην παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρεται η Citigroup στο ημερήσιο σχόλιό της, επισημαίνοντας ότι το αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα να αυξήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα τον ρυθμό αγορών ομολόγων αποτελεί την πιο ηχηρή παρέμβαση μέλους της ευρωτράπεζας.
Ειδικότερα, ο Στουρνάρας, μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι «κατά την άποψή του, υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, συνεπώς θα ήταν καλύτερο για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν ευνοϊκές όσο συνεχίζεται η πανδημία».
Επίσης, ανέφερε ότι δεν θεωρεί η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ δικαιολογείται από τα θεμελιώδη, δηλαδή από την οικονομική ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στο εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, που παρακολουθεί μεταξύ άλλων και τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, να παρεμβάνει αναλόγως, όταν θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 11 Μαρτίου 2021.

Απειλή για την ανάκαμψη;

Όπως σχολιάζει ο Στουρνάρας, αυτή ήταν μια από τις πιο ισχυρές παρεμβάσεις ενός μέλους του ΔΣ τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση της ονομαστικής απόδοσης των ομολόγων αποτελεί απειλή για τη δέσμευση της ΕΚΤ να διασφαλίσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και, ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Παρομοίως, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τη συζήτηση με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, C. Lagarde και τον αντιπρόεδρο L. de Guindos.
Ωστόσο, σήμερα το απόγευμα, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει την εβδομαδιαία ανάλυση του ποσού των τίτλων που κατέχει στα διάφορα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, προσφέροντας κάποιες ενδείξεις για το περιθώριο (εάν υπάρχει) των περιουσιακών στοιχείων που αυξήθηκαν για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις αποδόσεις ομολόγων (και τα spreads).
Σύμφωνα με τη Citigroup, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη, οποιαδήποτε αύξηση του επιτοκίου χωρίς κίνδυνο, όταν η νομισματική πολιτική υποτίθεται ότι ενισχύει τη δημοσιονομική πολιτική, θα μπορούσε να καταστήσει λιγότερο εύκολο για τις κυβερνήσεις να εκδώσουν χρέη και να βλάψουν την ικανότητα ανάκαμψης.

Ο ρόλος του ισχυρού ευρώ

Εάν το ευρώ παραμείνει ισχυρό, τότε η ΕΚΤ πρέπει να κάνει ό, τιμπορεί για να διασφαλίσει ότι η μετάδοση της πολιτικής της είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και πρέπει να αντιδράσει σε αυτό που ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη σύσφιξη, ιδίως εάν αυτή είναι εξωγενής (π.χ. επί του παρόντος από τις ΗΠΑ).
Έτσι, η διακοπή της ανοδικής τάσης στις ονομαστικές αποδόσεις κρατικών ομολόγων πρέπει να είναι η προτεραιότητα, ενώ η διατήρηση σταθερών πραγματικών επιτοκίων είναι μόνο ένα δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Citigroup.
Ανεξάρτητα από το πόσο διαφαίνεται, η Citigroup πιστεύει ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποδείξει τις προσεχείς εβδομάδες ότι είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του προγράμματος PEPP για να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και να διατηρήσει το υψηλότερο επίπεδο της νομισματικής πολιτικής, όταν θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης