Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η Τουρκία θέλει να γίνει παγκόσμια δύναμη στην αγορά κρυπτονομισμάτων

Η Τουρκία θέλει να γίνει παγκόσμια δύναμη στην αγορά κρυπτονομισμάτων
Το θέμα έχει παραπεμφθεί στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αναμένονται συμπεράσματα και αντιδράσεις
Σχετικά Άρθρα

Την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin φέρεται να εξετάζει η Τουρκία, με την επιδίωξη να γίνει παγκόσμια δύναμη στην αγορά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ιστοσελίδα CoinTelegraph.
Φυσικά, υπάρχει σκεπτικισμός, με το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών να εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με τα κρυπτονομίσματα.
Ωστόσο, το θέμα έχει παραπεμφθεί στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αναμένονται συμπεράσματα και αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο συνεργάζεται με την κεντρική τράπεζα, αλλά και μαζί με δύο χρηματοοικονομικούς οργανισμούς οι οποίοι έχουν ρυθμιστικό ρόλο:
«Μοιραζόμαστε την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τα κρυπτονομίσματα με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι εξελίξεις και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα κρυπτονομίσματα στην Τουρκία παρακολουθούνται στενά από το υπουργείο μας.
Συνεργαζόμαστε με την Κεντρική Τράπεζα, τον εποπτικό βραχίονα του οργανισμού αλλά και την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού».

Τι λένε Τούρκοι αναλυτές

Ο συγγραφέας του βιβλίου Blockchain 101 και επικεφαλής συντάκτης του «Blockchain Turkey Platform», Ahmet Usta, σημειώνει ότι το ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους επενδυτές που δεν αντιλαμβάνονται την περιπλοκότητα των κρυπτονομισμάτων.
«Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να προσεγγίσουμε με προσοχή τη δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Ελπίζω ότι οι μελλοντικοί κανονισμοί θα ανοίξουν τον δρόμο για την καινοτομία προστατεύοντας ταυτόχρονα τους καταναλωτές» είπε, προσθέτοντας:
«Ελπίζω ότι η Τουρκία θα αδράξει αυτή την ιστορική ευκαιρία για τον τομέα των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain, ώστε να καταλάβει ηγετική θέση στην παγκόσμια σκηνή δημιουργώντας ένα υγιές οικοσύστημα».
Ο λέκτορας Hakkı Polat είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος της ανακοίνωσης του υπουργείου είναι η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών:
«Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα θα είναι η αδειοδότηση εγχώριων ανταλλακτηρίων για την αποτροπή τυχόν δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν τους επενδυτές».
Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με τον Polat, θα μπορούσε να είναι η επιβολή φόρων για συναλλαγές με κρυπτονομίσματα ίσως το τρίτο τρίμηνο του 2021:
«Εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει μια φιλική προσέγγιση καθιερώνοντας χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, διευκολύνοντας τις συναλλαγές με Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα, η Τουρκία θα γίνει μια ελκυστική αγορά για τους παγκόσμιους παίκτες.
Σε μια εποχή που υπάρχει δίψα για ξένα κεφάλαια, το δυνητικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων επενδυτών θα φέρει οικονομική ανακούφιση στην Τουρκία».
Ο Özgür Güneri, διευθύνων σύμβουλος του μεγάλου τουρκικού ανταλλακτηρίου BtcTurk, εξέφρασε την υποστήριξή του στο εγχείρημα:
«Ένα ρυθμιστικό πλαίσιο θα προσθέσει αξία στο Κέντρο Οικονομικών της Κωνσταντινούπολης και θα καταστήσει την Τουρκία ηγέτιδα σε αυτόν τον κλάδο.
Εκτιμούμε και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο».
Σύμφωνα με μια προηγούμενη έκθεση της Cointelegraph, το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας, το ρυθμιστικό όργανο που εποπτεύει τις αγορές κινητών αξιών στη χώρα, είχε σχέδια να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για την εποπτεία, τον έλεγχο και τη ρύθμιση των αγορών κρυπτονομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης