Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες»… για το Χρηματιστήριο – Θετική έκπληξη η μέχρι τώρα πορεία του

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες»… για το Χρηματιστήριο – Θετική έκπληξη η μέχρι τώρα πορεία του

Αυξήσεις κεφαλαίου, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, γενικές συνελεύσεις και ομολογιακές εκδόσεις στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Σχετικά Άρθρα

Θετικά έχει εκπλήξει τα στελέχη της αγοράς, η πορεία των ελληνικών μετοχών στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Και αυτό γιατί παρά τις αναταράξεις στις αγορές του εξωτερικού το ΧΑ δείχνει διαθέσεις αυτονόμησης και δεν επηρεάζεται όσο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ενώ δηλαδή οι ελληνικές μετοχές τους προηγούμενους μήνες, αντιδρούσαν αδιάφορα στην άνοδο των ξένων αγορών, σε ιστορικά υψηλά και κατέγραφε απόδοση χειρότερη των ξένων στις πτωτικές μέρες, στις τελευταίες συνεδριάσεις, έστω και με χαμηλό τζίρο έχει βρεθεί πάλι πάνω από τις 820 μονάδες και κοιτάζει τα υψηλά έτους.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες και για το ΧΑ, για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση των επιδημιολόγων, η οποία έχει χαραχτεί ανάγλυφα στη μνήμη των Ελλήνων, αφού υπάρχουν αρκετά κρίσιμα γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των ελληνικών μετοχών.
Ο βασικότερος καταλύτης είναι η έγκριση από την Ε.Ε. του νόμου για το ΤΧΣ στις 10 Μαρτίου και η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι αναλυτές σημειώνουν πως η τιμή της αύξησης είναι το σημαντικό γιατί το ύψος της πιθανότατα θα καλυφθεί με ευκολία.
Στις 10 Μαρτίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Eurobank και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη την ίδια μέρα.
Στις εκτιμήσεις για το 2021 και κυρίως στο ύψος των κόκκινων δανείων είναι στραμμένα τα βλέμματα των αναλυτών.
Στις 12 Μαρτίου θα γίνει η γενική συνέλευση της Aegean Airlines και η αγορά περιμένει να μάθει τα σχέδιά της για το 2021 αλλά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ύψος και τη συμμετοχή των επενδυτών.
Σημειώνεται πάντως πως η γενική συνέλευση θα δώσει έγκριση στο Δ.Σ. να καθορίσει τους όρους.
Στις 19 Μαρτίου γίνεται το rebalancing των δεικτών FTSE και Stoxx με μικρό ελληνικό ενδιαφέρον (Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Viohalco), αλλά αναμένονται εισροές στο ΧΑ.
Την ίδια μέρα αναμένεται και η αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS.
Τέλος και οι ομολογιακές εκδόσεις των ΔΕΗ και Motor Oil, αναμένονται στις επόμενες μέρες.

Πως σχολιάζουν οι αναλυτές την πορεία του ΧΑ

O Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης στη Depolas Investment Services αναφέρει πως το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται περίπου 11% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα ενδέχεται να έχει σημαντικά ανοδικά περιθώρια.
Η επανεκκίνηση του τουρισμού, ο οποίος συμμετέχει περί το 20% στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας φέτος, αλλά κυρίως το 2022.
Κατ’ επέκταση αυτό συνεπάγεται ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων.
Παράλληλα, η σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες αποτιμήσεις τον κλάδο, ο οποίος θα μπορέσει να αυξήσει στοχευμένα και την χρηματοδότηση προς την εγχώρια επιχειρηματικότητα.
Επιπλέον, η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το χαμηλό πλέον ρίσκο χώρας, το οποίο κινείται περί του 1% και το γεγονός ότι οι μερισματικές αποδόσεις στο ΧΑ είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα τιμών για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ.
Ο Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει πως παραδόξως το Χ.Α. εμφανίζει μία πολύ καλή εικόνα στις τελευταίες συνεδριάσεις παρά τη διόρθωση που κυρίως βλέπουμε στις ΗΠΑ.
Με αυτή την κίνηση μειώνει τη διαφορά έναντι των ξένων αγορών, οι οποίες τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν απόδοση καλύτερη από τη δική μας, ενώ τώρα το Χ.Α. κινείται καλύτερα από τις ξένες αγορές.
Τα στοιχεία για το ύψος του ΑΕΠ το 2020, τα οποία ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων έχουν συμβάλει.
«Μπροστά μας έχουμε την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και η τιμή που θα γίνει η αύξηση θα είναι οδηγός και για τις άλλες τράπεζες, ενώ θεωρώ πως η αύξηση θα καλυφθεί εύκολα.
Στην παρούσα φάση παραμένουμε ουδέτεροι για τράπεζες, καθώς τα πραγματικά ενσώματα ιδία κεφάλαια είναι χαμηλά.
Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θεωρούμε λογικές από τους επενδυτές κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών» αναφέρει η κ.Τσούρτης.
Τέλος, τονίζει πως τα αποτελέσματα των εισηγμένων που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί είναι καλά, δεν έχουμε δει κάτι απογοητευτικό και το θετικό είναι ότι δίνουν έμφαση στις ταμειακές ροές.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών και κυρίως οι εκτιμήσεις που θα δώσουν οι τράπεζες για το 2021 αναφορικά με το ύψος των κόκκινων δανείων θα είναι καταλύτης.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σημειώνει πως διαγραμματικά η εικόνα των τραπεζών δείχνει πως μπορούν οι τραπεζικές μετοχές να γράψουν σημαντικά υψηλότερες τιμές από τα υψηλά που έγραψαν στην αρχή του έτους.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σημαντικές εισροές από το εξωτερικό και οι τζίροι παραμένουν χαμηλοί.
Τον κ.Παπαϊώννου τον ανησυχούν οι αστάθμητοι παράγοντες στο εξωτερικό, η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων, σημειώνοντας πως «δε τον φοβίζει η Ελλάδα αλλά οι ξένες αγορές».
Τέλος, χαρακτηρίζει ως μεγάλη επιτυχία η διαμόρφωση του ΑΕΠ στο -8,2% το 2020 όταν όλοι περίμεναν πάνω από 10%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης