Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) προς Κίνα: Χρησιμοποιούν το δολάριο για να μας επιβάλλουν κυρώσεις, ας το εγκαταλείψουμε

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) προς Κίνα: Χρησιμοποιούν το δολάριο για να μας επιβάλλουν κυρώσεις, ας το εγκαταλείψουμε

«Πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τα διεθνή συστήματα πληρωμών που ελέγχονται από τη Δύση», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε συνέντευξη που πραγματοποίησε κατά την επίσκεψη του στην Κίνα

Σχετικά Άρθρα

Η Μόσχα και το Πεκίνο πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα διατραπεζικών πληρωμών και να μην εξαρτώνται από το δολάριο, προκριμένου να μειώσουν έτσι τους κινδύνους από την επιβολή κυρώσεων δήλωσε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε συνέντευξή του σε κινεζικά μέσα ενημέρωση καθώς ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021,
«Πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τα διεθνή συστήματα πληρωμών που ελέγχονται από την Δύση», είπε ο Lavrov στην συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους κυρώσεων ενισχύοντας την τεχνολογική μας ανεξαρτησία, μεταβαίνοντας σε πληρωμές στα εθνικά μας νομίσματα και στα παγκόσμια νομίσματα που χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου».

Τεχνολογία και τελεσίγραφα

Στην συνέντευξή του, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Lavrov λέει ότι οι ΗΠΑ «θέτουν ως στόχο τους να περιορίσουν τις δυνατότητες τεχνολογικής ανάπτυξης της Ρωσίας και της Κίνας».
Παράλληλα θεωρεί ότι η Δύση και ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον χρησιμοποιούν ως κύριο εργαλείο στην πολιτική τους τις κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι «σε μεγάλο βαθμό έχουν ξεμάθει να χρησιμοποιούν την κλασική διπλωματία» και κάνουν διάλογο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με τελεσίγραφα, περιμένοντας από τους εταίρους τους «να αναγνωρίσουν τα λάθη τους» και να αποδεχθούν τις απαιτήσεις που τους θέτουν. Αυτό όμως δεν είναι διπλωματία, λέει ο Lavrov στην συνέντευξή του.

Ένταση με ΗΠΑ

Ο Lavrov, στη διήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, που άρχισε σήμερα με μια εκδρομή στον ποταμό Λιτσιάν, θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του σε μια εποχή που οι σχέσεις και των δύο χωρών με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden είναι τεταμένες.
Μάλιστα μετά την εκδρομή αυτή ο Lavrov εμφανίσθηκε να φοράει μια μάσκα προστασίας κατά του κορωνοϊού, την οποία του είχαν κάνει δώρο οι δημοσιογράφοι την προηγουμένη που ήταν η ημέρα των γενεθλίων του (έγινε 71 ετών) και η οποία είχε πάνω τα αρχικά FCKNG QRNTN, που θα μπορούσαν να μεθερμηνευτούν ως «στον διάβολο η καραντίνα».
Βίντεο με τον υπουργό Εξωτερικών να φοράει την μάσκα αναρτήθηκε στο TikTok του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, γράφει η εφημερίδα RBK.

H συγκυρία

Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την συνάντηση που είχαν στην Αλάσκα Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον υπήρξαν «σκληρές και άμεσες», και την άφιξη στην Μόσχα χθες, Κυριακή, του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις, μετά τις δηλώσεις του Joe Biden στις οποίες είχε χαρακτηρίσει «φονιά» τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Πριν από την επίσκεψή του, η κινεζική κρατική εφημερίδα The Global Times έγραψε ότι η επίσκεψη του Lavrov είναι μια ένδειξη για το πόσο ο στενός συντονισμός Κίνας-Ρωσίας θα αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του «Αμερικανού ταραχοποιού».
«Η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Λαβρόφ είναι αξιοσημείωτη, καθώς σημαίνει ότι η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που με την οποία η Κίνα μοιράζεται πληροφορίες και απόψεις για βασικά ζητήματα μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας-ΗΠΑ», έγραψε η εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης