Ασφαλιστικά Νέα

Άλλαξε η όρεξη των αντασφαλιστών - Αυξάνουν τα τιμολόγια

Άλλαξε η όρεξη των αντασφαλιστών - Αυξάνουν τα τιμολόγια
Αυξάνουν τα τιμολόγια οι αντασφαλιστές
Σχετικά Άρθρα

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκονται οι αντασφαλιστές.
Η αύξηση του ρίσκου λόγω παρατεταμένης αβεβαιότητας που προκαλούν τα μέτρα κατά του Covid-19 οδήγησε τους αντασφαλιστές να ανεβάσουν τιμολόγια του κλάδου στην περίοδο των ανανεώσεων των συμβάσεων, τη 1η Απριλίου 2021, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley.
Ειδοποιός διαφορά κατά την περίοδο των ανανεώσεων των αντασφαλιστικών συμβάσεων αποτελεί το γεγονός ότι η προσφορά κεφαλαίων δεν ήταν καθοριστικός παράγοντας στην διαμόρφωση των τάσεων.
Η Morgan Stanley διαπιστώνει ότι ο κλάδος αντασφάλισης, παγκοσμίως διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων και για ορισμένους το ύψος των κεφαλαίων βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα εν συγκρίσει με την χρονική περίοδο πριν από τον Covid-19
Οι underwriters,εξηγεί πέτυχαν αυξήσεις στα αντασφαλιστικά τιμολόγια, ενισχύοντας τις κεφαλαιακές θέσεις των αντασφαλιστικών αλλά και επιστρέφοντας μέρισμα στους μετόχους.
Σύμφωνα με την μεσιτική αντασφαλίσεων Willis Re τα νεοεισαχθέντα στο χώρο κεφάλαια έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τις ανανεώσεις με περισσότερα κεφάλαια ενώ ταυτόχρονα τα εναλλακτικά αντασφαλιστικά επενδυτικά κεφάλαια (ILS) φαίνεται να μαζεύουν τις ζημιές τους και να επανακάμπτουν.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης AM Best και την μεσιτική Guy Carpenter τα παραδοσιακά αντασφαλιστικά κεφάλαια αυξήθηκαν 1% το 2020 ενώ τα ILS συρρικνώθηκαν περίπου κατά το ίδιο ποσοστό.
Μέσα στο 2021, μέχρι στιγμής τα νεοεισαχθέντα κεφάλαια σύμφωνα με την Willis Re φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον, ενώ στο δρόμο βρίσκονται άλλα 2 δισεκατομμύρια.
Επομένως οι αυξήσεις δεν έγιναν λόγω μειωμένης προσφοράς κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, 4 είναι οι λόγοι:

  1. Οι απώλειες που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές
  2. Ο προβληματισμός για τα αποθεματικά κεφάλαια του κλάδου ατυχημάτων το περασμένο έτος
  3. Ο κοινωνικός πληθωρισμός
  4. Η υψηλή αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τον Covid-19 που χτυπά περισσότερο τους αντασφαλιστές παρά τους πρωτασφαλιστές.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης