Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυβέρνηση και ΤΧΣ προωθούν την άμεση αποεπένδυση από την Eurobank – Σχέδια για εξαγορά στην Σερβία… και ο MSCI

Κυβέρνηση και ΤΧΣ προωθούν την άμεση αποεπένδυση από την Eurobank – Σχέδια για εξαγορά στην Σερβία… και ο MSCI
Η οριστική αποεπένδυση του ΤΧΣ το οποίο κατέχει το 1,4% των μετοχών της Eurobank ή 51,8 εκατ μετοχές αξίας 39 εκατ ευρώ σηματοδοτεί για την ελληνική κυβέρνηση την επιστροφή στην κανονικότητα
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση και το Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 1,4% σχεδιάζουν την άμεση αποεπένδυση από την Eurobank.
Το άμεση σημαίνει εντός των προσεχών εβδομάδων.
Για την κυβέρνηση μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημειολογία πολύπλευρη, θα καταδείξει ότι ξεκινάει η επιστροφή στην κανονικότητα των τραπεζών και θα επιτρέψει την διαμόρφωση του οδικού χάρτη για τον τρόπο με τον οποίο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποχωρήσει από τις τράπεζες, με ποια σειρά, με τι ρυθμό, με ποιο τρόπο, με ποια διαδικασία και με ποια ιεράρχηση.
Μπορεί το ποσοστό του ΤΧΣ να είναι πολύ περιορισμένο στην Eurobank μόλις 1,4% αλλά η συμβολικότητα της αποεπένδυσης είναι πολλαπλάσιας σημασίας.
Στέλνει το μήνυμα ότι οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και επιστρέφουν στην κανονικότητα.
Συν τοις άλλοις, η Eurobank, παύει να θεωρείται τράπεζα που έχει λάβει κρατική βοήθεια, οπότε οι κινήσεις που θα υλοποιήσει, επενδυτικές και επιχειρηματικές δεν θα βρίσκονται σε ομηρία state aid.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε επενδύσει στην Eurobank στις δύο πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις σχεδόν 8,3 δισεκ. σε κεφάλαιο και funding gap δηλαδή κάλυψη χρηματοδοτικού κενού.
Η συνολική επένδυση του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες έφθασε στα 44,5 δισεκ. ευρώ.
Στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του 2015 το ΤΧΣ δεν συμμετείχε καθώς τα κεφάλαια 2,039 δισεκ. που απαιτούνταν η Eurobank τα κάλυψε με ίδια μέσα.

Η οριστική αποεπένδυση του ΤΧΣ το οποίο κατέχει το 1,4% των μετοχών της Eurobank ή 51,8 εκατ μετοχές αξίας 39 εκατ ευρώ σηματοδοτεί για την ελληνική κυβέρνηση την επιστροφή στην κανονικότητα η οποία λειτουργεί παράλληλα με την μεγάλη βελτίωση των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων που θα υποχωρήσουν στο 9% ή στα 3,5 δισεκ. ευρώ από 5,7 δισεκ. λόγω της τιτλοποίησης Mexico 3,1 δισεκ.

Πορεία μετοχής, fair value

Η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στα 0,75 ευρώ επίπεδα που στην τρέχουσα συγκυρία αποτυπώνουν δίκαιες τιμές.
Κίνηση προς τα 0,82 με 0,85 ευρώ θα απαιτήσεις πρόσθετες κινήσεις όχι μόνο στα NPEs αλλά και στην κερδοφορία που για το 2022 στόχος είναι τα 500 εκατ ευρώ.
To βασικό σενάριο θέλει την χρηματιστηριακή αξία να φθάνει στα 3,2 δισεκ. ευρώ που διαμορφώνει σχέση τιμής προς λογιστική αξία 5,24 δισεκ. P/BV περίπου 0,61 ή λαμβάνοντας το σύνολο των κεφαλαίων 6,55 δισεκ. P/BV περίπου 0,50.

Υποψήφια η Eurobank για αναβάθμιση στον MSCI στις 11 Μαΐου

Η αύξηση της αποτίμησης της Eurobank την καθιστά υποψήφια για αναβάθμιση στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI).
Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την ζώνη 3 μηνών που προηγείται της 11ης Μαΐου δηλαδή το διάστημα 11 Φεβρουαρίου 2021 έως 10 Μαΐου 2021.
Με βάση αυτή την τρίμηνη περίοδο, πλέον οριακά εισέρχεται με τα τωρινά δεδομένα, ωστόσο ακόμη υπάρχει χρόνος ενός μήνα, οπότε εάν η χρηματιστηριακή αξία ενισχυθεί περαιτέρω είναι πολύ πιθανή η αναβάθμιση.
Να σημειωθεί ότι στις 11 Μάιου 2021 με ημερομηνία διακανονισμού 28 Μαΐου 2021 είναι η επόμενη αξιολόγηση των δεικτών της MSCI.
Επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες 11 Αυγούστου 2021 και 11 Νοεμβρίου 2021.

Μετοχική σύνθεση και μελλοντικές κινήσεις - Πιθανή πώληση από το Fairfax του 11,27% της Eurobank... 

Με βάση την μετοχική σύνθεση το 31,27% της Eurobank το κατέχει το Fairfax.
Κατά καιρούς το bankingnews έχει αναφέρει ότι εάν και εφόσον η μετοχή ξεπεράσει το 1 ευρώ σε βάθος χρόνου το Fairfax θα μπορούσε να πουλήσει το 11,27% και να μειώσει την συμμετοχή του στο 20%.
Το 11,27% της Eurobank αντιστοιχεί σε 417 εκατ ευρώ, όπερ σημαίνει ότι πουλώντας αυτό το ποσοστό καλύπτει σχεδόν το 45% της αρχικής επένδυσης των 934 εκατ ευρώ.
Επίσης ποσοστά στην Eurobank κατέχουν

  • 5% το Helikon Investment
  • 5,06% το Capital management
  • 7,86% κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και μικρομέτοχοι

Σχέδια επέκτασης στην Σερβία

Οι δύο βασικές αγορές της Eurobank είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος.
Ωστόσο η Σερβία κυρίως και η Ρουμανία δευτερευόντως αποτελούν αγορές στόχο.
Ειδικά στην Σερβία θα μπορούσε η Eurobank να αναπτυχθεί περισσότερο και στα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η εξαγορά αλλά όχι με κεφάλαια αλλά σχέση ανταλλαγής μετοχών με άλλη τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι τα κέρδη από το εξωτερικό της Eurobank θα αναλογούν στο 38% της συνολικής κερδοφορίας, οπότε είναι αντιληπτό ότι η ισχυροποίηση στο εξωτερικό, επανακαθορίζεται.
Οι άλλες τράπεζες αντιλαμβάνονται το πλεονέκτημα της Eurobank στο εξωτερικό.
Για την Eurobank η Σερβία είναι η πρώτος στόχος επέκτασης και ακολουθεί η Ρουμανία, η ρουμάνικη τραπεζική αγορά έχει μεγαλύτερες ευκαιρίες αλλά είναι δύσκολη η διείσδυση και η αποτελεσματικότητα.

Η Eurobank σχεδιάζει έκδοση κύριου ομολόγου 500 εκατ με επιτόκιο 2,3%...

Το senior bond όπως ονομάζεται στην αγγλική ορολογία δεν συμβάλλει στην αύξηση των κεφαλαίων αλλά μόνο της ρευστότητας.
Η Eurobank για το ορατό μέλλον δεν σχεδιάζει έκδοση tier 2 αλλά θα μελετήσει την πιθανότητα tier 1 εφόσον η τιμολόγηση είναι ορθολογική.
Εξέτασε πάντως έκδοση Tier 1 αλλά με επιτόκια στο 3,8% δεν ενδείκνυται, λογικά επιτόκια είναι μεταξύ 2% και 2,5%.
Τα ομόλογα tier 2 και τα υβριδικά tier 1 επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης