Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Προετοιμασία για συνθετική τιτλοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ και deal στις κάρτες - POS

tags :
Eurobank: Προετοιμασία για συνθετική τιτλοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ και deal στις κάρτες - POS
Δυο συναλλαγές προετοιμάζει η Eurobank για το επόμενο διάστημα προκειμένου να αυξήσει τον Δείκτη Συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας κατά 100 μονάδες βάσης,
Σχετικά Άρθρα

Δυο συναλλαγές προετοιμάζει η Eurobank για το επόμενο διάστημα προκειμένου να αυξήσει τον Δείκτη Συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας κατά 100 μονάδες βάσης, όπως είχε ανακοινώσει κατά την πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, η Eurobank προετοιμάζει την πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών (POS), αλλά και μια συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, με την οποία θα απελευθερωθούν κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες απο τραπεζική πηγή.
Με την πρώτη συναλλαγή, όπως είχε εξηγήσει προς τους αναλυτές και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Φ. Καραβίας, η Τράπεζα θα επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη της έκδοσης καρτών, στην πιστωτική επέκταση και στις άλλες πιστωτικές εργασίες.
Όπως είχε προσθέσει στην ίδια τηλεδιάσκεψη, αποτελεί ευρωπαϊκή τάση οι μεγάλες τράπεζες να πραγματοποιούν απόσχιση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών (POS), καθώς ο συγκεκριμένος τομέας για να αναπτυχθεί στηρίζεται σε τεχνολογία καινοτομίας για την οποία απαιτούνται συνεχείς κεφαλαιακές δαπάνες.
Πρόσφατα, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών POS προς τον όμιλο Euronet έναντι τιμήματος 300 εκατ. ευρω ενω ανάλογες κινήσεις προετοιμάζουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Το τίμημα για την απόσχιση των υπηρεσιών Pos της Eurobank δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό - καθώς η τράπεζα εξετάζει με τους συμβούλους της τις προσφορές – ενω η Eurobank - όπως και η Πειραιώς - εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία για τις πωλήσεις και την διανομή.

Συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων πάνω από 2 δισ. ευρώ – Χαμηλότερο κόστος

Η δεύτερη συναλλαγή, της συνθετικής τιτλοποίησης ενήμερων δανείων, αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 δεδομένου ότι, οι διαδικασίες για την τιτλοποίηση κλπ απαιτούν τουλάχιστον πέντε – έξι μήνες .
Συγκεκριμένα, στην συνθετική τιτλοποίηση, η τράπεζα αγοράζει – απο ένα επενδυτή- πιστωτική προστασία για το χαρτοφυλάκιο των ενήμερων δανείων.
Αυτό σημαίνει ότι, εαν τα δάνεια οδηγηθούν σε default τότε ο επενδυτής επιστρέφει στην Τράπεζα τις ζημιές που προκύπτουν απο τα δάνεια, έως το maximum, για το ποσό που επενδύθηκε.
Όπως ήδη έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Eurobank, η συνθετική τιτλοποίηση αφορά στην μεταφορά ρίσκου για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων και η Τράπεζα σ αυτή την περίπτωση θα αγοράσει προστασία για την συναλλαγή των mezzazine ομολόγων της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου δανείων.
Επίσης, η Eurobank ανέφερε ότι, η επίδραση της συναλλαγής στον συνολικό Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) θα ποσοτικοποιηθεί στα μέσα της χρονιάς, ενω τα δάνεια δεν θα μεταφερθούν απο τον ισολογισμό, αλλά η τράπεζα θα είχε μια κεφαλαιακή ανακούφιση μέσα απο την μείωση του κινδύνου του σταθμισμένου ενεργητικού.
Όπως εξηγεί τραπεζικό στέλεχος που ασχολείται με τις συνθετικές τιτλοποιήσεις εαν η τράπεζα προχωρούσε σε αύξηση κεφαλαίου το κόστος της θα ανερχόταν σε 15-20% - λόγω του discount προς τους επενδυτές - ενω με την συνθετική τιτλοποίηση το κόστος κινείται στο 5-6% ενω σε ορισμένες περιπτώσεις ορισμένες εξειδικευμένες εταιρείες τιτλοποίησης δύνανται να μείωσουν το κόστος περαιτέρω έως και το 4%. Η τράπεζα, επίσης, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει στην συναλλαγή της συνθετικής τιτλοποίησης μεγάλους τραπεζικούς οργασισμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων EIB, ή την EBRD.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης