Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό - Ο ΕΜΑ «βλέπει» σύνδεση με τις θρομβώσεις - Τι θα κάνει η Ελλάδα

Θρίλερ με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό - Ο ΕΜΑ «βλέπει» σύνδεση με τις θρομβώσεις - Τι θα κάνει η Ελλάδα
Aξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρομβώσεων αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης έχει εναποθέσει στο εμβόλιο τις ελπίδες του για την καταπολέμηση της πανδημίας, τα στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλούν έντονη ανησυχία.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρομβώσεων αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία.
Κι αυτό ενώ πριν από μια εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα.
Πάντως, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου, ο ΕΜΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι «δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα» ως προς τη σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca την Τετάρτη (7/4/2021) ή την Πέμπτη (8/4/2021).
Θορυβημένες εμφανίζονται και οι βρετανικές αρχές, που σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε νεαρά άτομα.


Τι ισχύει στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εμφανίστηκε καθησυχαστική κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.
Η ίδια εξήγησε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εξακολουθεί να παρακολουθεί το ζήτημα, αναφέρει ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων. Κάτι που υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.
Παρότι η συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο είναι υπό εξέταση από τον ΕΜΑ ο οποίος θα συνεδριάσει ξανά για να καταλήξει σε επιστημονικό πόρισμα, «η συσχέτιση ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια κι αν είναι δημιουργεί και δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία πρόσθεσε με έμφαση ότι αν και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τον δισταγμό και τον φόβο, «πρέπει να σκεφτούμε τα νούμερα, σήμερα είναι 73 οι νεκροί και να σταθμίσουμε τον άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον πιθανό και πολύ μακρινό κίνδυνο».
Κάλεσε όλους να περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα και αναφέρθηκε στο σύνδρομο αυτό, εξηγώντας πως φαίνεται -χωρίς αυτό να είναι ακόμα βέβαιο- ότι εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλες τις ηλικίες, όπως είπε.
Η ίδια ανέφερε πως έχουν καταγραφεί έως σήμερα 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία σε 18 εκατ. εμβολιασμούς στην Μ. Βρετανία. Στις χώρες της Ε.Ε όπως είπε, σε σύνολο 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου έχουν καταγράφει 44 περιπτώσεις του συνδρόμου.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι έχει καταγραφεί ένα περιστατικό με εμφάνιση θρόμβωσης και θρομβοπενίας σε σύνολο 346.000 δόσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Κοντοζαμάνης: Ακολοθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ - Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως είναι αναμενόμενο, κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στην AstraZeneca, αλλά και σε όλα τα εμβόλια.
Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις.
Τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας και φαίνεται και από της εξέλιξη του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα προβλεπόμενα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης από τη Θεσσαλονίκη, έπειτα από σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων της πόλης.
Ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε πως «είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κάποιος συμπολίτης μας τον εμβολιασμό, γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βεβαίως αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% πολιτών άνω των 90 ετών που έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό, δεν είχε εμβολιαστεί.
«Το πιο κρίσιμο όπλο στη διάθεση μας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τα συμπτώματα

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον που έχει εμβολιαστεί να απευθυνθεί στο γιατρό του. Αυτά είναι δύσπνοια, πόνος στο στήθος, νευρολογικά συμπτώματα, κεφαλαλγία που επιμένει για πάνω από 4 ημέρες και δερματικές εκδηλώσεις όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες.
Επίσης πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας, γι' αυτό, όπως είπε, οι ασθενείς με αυτές τις καταστάσεις μπορούν να συνεχίζουν να εμβολιάζονται.
Εξήγησε ότι δεν υπάρχει σύσταση να λαμβάνουν όσοι πάνε να εμβολιαστούν την όποια μορφή αντιπηκτικής αγωγής.
Αν είναι σε τέτοια αγωγή, θα συνεχίσουν κανονικά την αγωγή τους, τόνισε.

Σενάρια για πιθανό «μπλόκο» των εμβολίων στη Βρετανία

Το ενδεχόμενο να διακόψουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό σε άτομα νεαρότερης ηλικίας φέρονται να εξετάζουν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, λόγω των ανησυχιών που έχουν προκύψει για τα περιστατικά θρομβώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Channel 4 News, επικαλούμενο δύο πηγές, οι Αρχές της Βρετανίας εξετάζουν σχετική πρόταση, δεδομένου του ότι τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, είναι ακόμη ασαφή σε σχέση με το εάν τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης