Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Eurobank κυριαρχεί χρηματιστηριακά; - Ένα σενάριο από το μέλλον το Fairfax μειώνει στο 20% και σχεδιάζεται ΑΜΚ 2 δισ.

Γιατί η Eurobank κυριαρχεί χρηματιστηριακά; - Ένα σενάριο από το μέλλον το Fairfax μειώνει στο 20% και σχεδιάζεται ΑΜΚ 2 δισ.
Κέρδισε το Fairfax από τα ελληνικά ομόλογα, από την Eurolife και κέρδισε και από την Grivalia και στην Eurobank προσεγγίζει το ιστορικό κόστος κτήσης.
Σχετικά Άρθρα

Ένα βασικό ερώτημα κυριαρχεί στους επενδυτές του χρηματιστηρίου γιατί η Eurobank κυριαρχεί χρηματιστηριακά;
Με 3,709 δισεκ. μετοχές και συνολική αξία 2,83 δισεκ. ευρώ ή τιμή ανά μετοχή 0,7650 ευρώ κατατάσσεται στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.
Η μετοχή της Eurobank θα κινείται σε ένα εύρος διακύμανσης έως το τέλος του 2021 μεταξύ 0,70 και 0,85 ευρώ.
Για το 2022 θα επιχειρήσει να διασπάσει το 1 ευρώ που θα συνεπάγεται χρηματιστηριακή αποτίμηση 3,8 με 4 δισεκ. ή σχεδόν 1 με 1,3 δισεκ. αύξηση σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Εκτιμούμε ότι η δρομολογούμενη αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, θα διαθέσει με placement το 1,4% των μετοχών της ή 52 εκατ μετοχές της Eurobank τις προσεχείς εβδομάδες θα δώσει επιπλέον αέρα στην μετοχή επανακαθορίζοντας το fair value πέριξ των 0,80 ευρώ ανά μετοχή.
Δεν αποκλείεται η διάθεση του 1,4% της Eurobank από το ΤΧΣ να σημειωθεί μεταξύ Απριλίου και Μαίου του 2021.
Βέβαια η Eurobank με 5,24 δισεκ. κεφάλαια εμφανίζει P/BV 0,54 και κατατάσσεται ως η πιο υψηλά αποτιμημένη τράπεζα και ακριβότερη σε σχέση με τις άλλες τράπεζες στην Ελλάδα.

Γιατί η Eurobank κυριαρχεί χρηματιστηριακά;

Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, τεχνοκρατικά και όχι με όρους δημοσίων σχέσεων θα πρέπει να δούμε ορισμένα θέματα τα οποία είναι ισχυροί καταλύτες.

1)Η Eurobank ενσωμάτωσε την Grivalia την εταιρία διαχείρισης των ακινήτων και ουσιαστικά υλοποίησε έμμεση αύξηση κεφαλαίου ή κατά το ορθότερο αύξηση κεφαλαίου σε είδος, ύψους 930-940 εκατ ευρώ.

2)Η Eurobank έχει δύο ισχυρά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού

  • Κάθε χρόνο από το 2022 και μετά θα μπορεί να επιτυγχάνει 200 εκατ κέρδη από το εξωτερικό αυτό ισοδυναμεί με το 60% της κερδοφορίας των άλλων τραπεζών στους ενοποιημένους ισολογισμούς.
  • Κάθε χρόνο η Eurobank επιτυγχάνει κέρδη 100 με 120 εκατ από την εταιρία ακινήτων Grivalia που έχει απορροφήσει.

Είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα ακίνητα της Grivalia αποφέρουν έσοδα γιατί είναι ενοικιασμένα.
Σχεδόν το 50% των ακινήτων της αλυσίδας super market Σκλαβενίτης είναι ακίνητα ιδιοκτησίας της Grivalia που έχει ενοικιάσει στον Σκλαβενίτη.
Άρα κάθε χρόνο η Eurobank μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη 300 εκατ από εξωτερικό και ακίνητα.

  • Κάθε χρόνο υποθέτουμε ότι η Eurobank μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη από έσοδα από τόκους και προμήθειες δανείων ύψους 150 εκατ και άλλα 50 εκατ υπολογίζονται τα έκτατα έσοδα από ομόλογα.

Το άθροισμα όλων αυτών 500 εκατ που είναι ο ετήσιος στόχος κερδοφορίας της Eurobank ή απόδοση ROE δηλαδή απόδοση κεφαλαίων σχεδόν 10%.
Η παράμετρος αυτή έρχεται να καταδείξει γιατί η Eurobank υπερέχει χρηματιστηριακά έναντι των άλλων τραπεζών, δεν είναι τυχαίο ότι υπερτερεί 600 εκατ έναντι της Εθνικής και 1,3 δισεκ. έναντι της Alpha bank με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους η Eurobank πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί χρηματιστηριακά και η Εθνική που προσπάθησε δεν φαίνεται να μπορεί επί της ουσίας να την αμφισβητήσει.

Ένα σενάριο από το μέλλον ας πούμε σε 450 ημέρες από σήμερα

Θα παρουσιάσουμε ένα σενάριο από το μέλλον.
Μπορεί να επιβεβαιωθεί, μπορεί και όχι.
Αλλά να θυμάστε ότι το διαβάσατε πρώτοι στο bankingnews – όπως και πολλά άλλα –
Το σενάριο που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από τα μέσα του 2022 περιλαμβάνει τις εξής πτυχές.

Το Fairfax πουλάει το 11,27% και μειώνει την συμμετοχή του από 31,27% σε 20%

Α)Το Fairfax με 31,27% είναι ο στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank από τον Καναδά, που απέδειξε μεγάλη ψυχραιμία και σοβαρότητα.
(Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την Reggeborgh στον Ελλάκτωρ).
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 1,16 δισεκ. μετοχών που κατέχει το Fairfax στην Eurobank ανέρχεται στα 888 εκατ ευρώ και είχε επενδύσει – πλην της Grivalia – περί τα 935 εκατ ευρώ.
Κέρδισε το Fairfax από τα ελληνικά ομόλογα, από την Eurolife και κέρδισε και από την Grivalia και στην Eurobank προσεγγίζει το ιστορικό κόστος κτήσης.
Όταν η μετοχή ξεπεράσει το 1 ευρώ σε ένα εύρος 1,05 με 1,10 ευρώ το Fairfax θα μπορούσε να πουλήσει το 11,27% και να μειώσει την συμμετοχή του στο 20% από 31,27%
Το 11,27% της Eurobank θα αντιστοιχεί στις τότε τιμές… περί 450 εκατ ευρώ, όπερ σημαίνει ότι πουλώντας αυτό το ποσοστό καλύπτει σχεδόν το 50% της αρχικής επένδυσης των 934 εκατ ευρώ.
Επίσης ποσοστά στην Eurobank κατέχουν
5% το Helikon Investment
• 5,06% το Capital management
• 7,86% κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και μικρομέτοχοι

Νέος επενδυτής συμμετέχει με στρατηγικό ποσοστό στην Eurobank

2)Πουλώντας το Fairfax ένα ποσοστό της τάξης του 11% δυνητικά μπορεί να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο νέος στρατηγικός επενδυτής προσδίδοντας νέα δυναμική στην τράπεζα.
Μια τέτοια μεγάλης κλίμακας μετοχική αναδιάρθρωση θα επιφέρει μεγάλο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

Μεγάλη αύξηση κεφαλαίου έως και 2 δισεκ. θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο β΄ 6μηνο του 2022

3)Η Eurobank έχει μια στρατηγική στόχευση, όχι μόνο να διατηρήσει την πρωτιά χρηματιστηριακά αλλά να ενισχυθεί χρηματιστηριακά.
Έχοντας το 2022 μειώσει τα NPEs τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα στο 6% ή 2,6 δισεκ. θα εστιάσει σε ένα άλλο πρόβλημα – με χρηματιστηριακούς όρους πρόβλημα – πως θα μειώσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Σε σύνολο κεφαλαίων 5,24 δισεκ. ευρώ το DTC είναι 4 δισεκ. και αναλογεί στο 76% των συνολικών κεφαλαίων.
Στην Eurobank κατανοούν ότι για να μειωθεί το DTC θα πρέπει όχι μόνο τα κέρδη αλλά και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις πρέπει να υπάρξουν.
Χρειάζεται και οι τράπεζες να υλοποιήσουν μια μεγάλη κίνηση.
Η Eurobank ας υποθέσουμε ότι θα διαθέτει 5,5 δισεκ. κεφάλαια το 2022 και αποτίμηση στο χρηματιστήριο περί τα 4 δισεκ. ευρώ η αποτίμηση με όρους P/BV θα είναι 0,72 δηλαδή ακριβή.
Υλοποιώντας μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου περί τα 2 δισεκ. ευρώ τα κεφάλαια θα βρεθούν στα 7,5 δισεκ. και η χρηματιστηριακή αξία στα 5,5 με 6 δισεκ. που θα συνεπάγεται 0,70 P/BV.
H Eurobank όμως τότε δεν θα χαρακτηρίζεται ακριβή γιατί με την αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. θα μειώσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από 4 σε 2,8 δισεκ. μείωση δηλαδή 1,2 δισεκ.
Μαζί με την κερδοφορία το DTC θα μειωθεί στα 2,5 δισεκ. σε σύνολο 7,5 δισεκ. κεφαλαίων δηλαδή η σχέση DTC προς κεφάλαια από 76% θα μειωθεί στο 33% θα είναι εντυπωσιακή μείωση.
Μόνο από την μείωση αυτή η Eurobank θα δικαιολογεί αποτιμήσεις στο 0,70 με 0,80 P/BV και υπό όρους κερδοφορίας ακόμη και το 1 P/BV.
Αυτός είναι πολύ μακρινός στόχος… όχι στον κοντινό μέλλον αλλά στο πολύ βάθος του ορίζοντα.

Γιατί αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ;

Μια καλή ερώτηση είναι αυτή γιατί 2 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου για την Eurobank.
Γιατί πιστεύουμε ότι η Grivalia δεν θα παραμείνει στην Eurobank, πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή σε βάθος διετίας θα βγει εκ νέου από τον ισολογισμό, θα αποσχιστεί και θα επιστρέψει στο Fairfax.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι βγάζοντας την Grivalia από την Eurobank αφαιρείται 1 δισεκ. ευρώ από το κεφάλαιο, συν τα κέρδη που θα χαθούν από τα ακίνητα.
Οπότε 1 δισεκ. που αφορά την Grivalia και 1 δισεκ. που θα χρειαστεί στην ουσία η Eurobank, άθροισμα 2 δισεκ. ευρώ.

Τι κερδίζει η Eurobank;

Με το σενάριο που περιγράφουμε η Eurobank καθίσταται μακράν η ισχυρότερη τράπεζα χρηματιστηριακά…
Καθίσταται μακράν η τράπεζα με την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια.
Καθίσταται μακράν η τράπεζα με την μικρότερη συμμετοχή του DTC προς τα ίδια κεφάλαια.
Κάποτε η Eurobank ήταν τελευταία, κρατικοποιημένη και στα όρια να απορροφηθεί από την Εθνική.
Στο μέλλον θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα… εάν το σενάριο μας – που απαιτεί μεγάλη τόλμη – υλοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης