Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Πειραιώς: «Πράσινο φως» για ΑΜΚ - Μεγάλου: Οι μέτοχοι θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση, είμαι κι εγώ μέτοχος

Τράπεζα Πειραιώς: «Πράσινο φως» για ΑΜΚ - Μεγάλου: Οι μέτοχοι θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση, είμαι κι εγώ μέτοχος
Πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς - Κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, προνομιακή κατανομή στους Έλληνες
Σχετικά Άρθρα

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αφού η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε το πλάνο της διοίκησης.
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η τράπεζα, η αύξηση κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με book building τόσο για τους ξένους όσο και για τους Έλληνες επενδυτές, με τους εγχώριους μετόχους -και μόνον- να τυγχάνουν προνομιακής κατανομής, αλλά να μην έχουν δικαιώματα προτίμησης. 
Σε κάθε περίπτωση, και τα τέσσερα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίθηκαν κατά συντριπτική πλειοψηφία.
Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε: 
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.
Περιγράφοντας τη διαδικασία της ΑΜΚ, εξήγησε ότι θα διεξαχθεί μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.
Η διαδικασία θα διενεργηθεί ταυτόχρονα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου 2021.
Η προνομιακή κατανομή των νέων μετόχων στους υφιστάμενους μετόχους, σε περίπτωση υπέρβασης της ζήτησης, θα πραγματοποιηθεί κατ' αναλογίαν της συμμετοχής τους (pro rata).
Εάν η εγγραφή υφιστάμενων μετόχων υπερβαίνει την αναλογία, τότε θα ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα μόνο εκείνοι που είναι στην prorata βάση.
Πέραν από την ΑΜΚ θα υπάρξουν πρόσθετες ενέργειες με επίπτωση 1 δισ. στα κεφάλαια.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, υπεραμύνθηκε της απόφασης για την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, καθώς όπως τόνισε θα διευκολύνει τη διάθεση των νέων μετοχών και θα επιτρέψει τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης.

Οι ενστάσεις των μετόχων και η απάντηση Μεγάλου

Απαντώντας στις ενστάσεις των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι έκαναν λόγο για φτωχοποίηση τους μέσω του reverse split, ο κ. Μεγάλου τόνισε:
«Η Πειραιώς είχε μεγάλο ποσοστό NPEs στον ισολογισμό της.
Έπρεπε να προχωρήσουμε σε ολιστική αντιμετώπιση τους, σαν υπεύθυνη διοίκηση.
Αυτό κάνουμε με το να ζητήσουμε από τους μετόχους την ημερήσια διάταξη».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είναι και ο ίδιος μέτοχος, με 100 χιλ της Πειραιώς που αγόρασα πριν από δύο χρόνια.
«Έχουμε dilution, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους να συμμετέχουν στην ΑΜΚ», σημείωσε.
Ο Γιάννης Κυριακόπουλος (εκπρόσωπος 40 μετόχων της Πειραιώς), ανέφερε ότι ζητούν από τη ΓΣ ως ελάχιστη αποζημίωση στους υφιστάμενους μετόχους τη διανομή του 1 δισ. mezzanine ομολόγων.

Συνεχίζεται η καλή πορεία και το 2021

Σήμερα θα κάνουμε ένα βήμα που θα επιτρέψει να επικεντρωθούμε στις βασικές μας προτεραιότητες, τη χρηματοδότηση της οικονομίας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, απευθυνόμενος στους μετόχους.
«Έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες για να προσδιορίσουμε δράσεις εξυγίανσης του ισολογισμού, ενίσχυσης της κερδοφορίας και εξασφάλιση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης.
Η σταθερή πρόοδος της Πειραιώς το 2020 αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη και την ανθεκτικότητα των οργανικών εσόδων.
Η καλή πορεία συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2021», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου Sunrise

Το σχέδιο Sunrise, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει εξυγιάνει την τράπεζα και θα έχει οδηγήσει στην κερδοφόρο ανάπτυξη, υπογράμμισε, σημείωσε ο CEO της Πειραιώς, παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του προγράμματος.
Ο πρώτος πυλώνας του Sunrise στοχεύει στη μείωση των NPEs, μέσω τιτλοποιήσεων - Έχουμε ήδη υποβάλει αίτηση ένταξης στον Ηρακλή ΙΙ
Ο δεύτερος πυλώνας του Sunrise είναι η ΑΜΚ ύψους 1 δισ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και άλλες κεφαλαιακές ενισχύσεις
Ο τρίτος πυλώνας του Sunrise είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, βελτίωσης της κερδοφορίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο Ηρακλής μας παρέχει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με ταχύτατο ρυθμό στη μείωση των NPEs .
Το επόμενο 12μηνο η Πειραιώς θα έχει μονοψήφιο δείκτη NPEs, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου.
Οι στοχευμένες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης 2,6 δισ. θα εισφέρουν 7 π.μ. στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, στο 22,5% (pro forma) και ο CET1 θα διαμορφωθεί περίπου στο 16% μακροπρόθεσμα.

Χαντζηνικολάου (Τρ. Πειραιώς): Προς το συμφέρον της τράπεζας η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υφιστάμενων μετόχων - Κομβική στιγμή για την Τράπεζα

Της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση.
«Η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι δικαιολογημένη και προς το συμφέρον της τράπεζας» υποστήριξε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «θα διευκολυνθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων» ενώ συμπλήρωσε ότι η εν λόγω διαδικασία «θα επιτρέψει τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης».

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι

Όσον αφορά τους υφιστάμενους μετόχους, ο κ. Χαντζηνικολάου επεσήμανε ότι «σχεδιάζεται προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών» και τόνισε ότι επόμενο χρονικό διάστημα θα καθοριστούν τα κριτήρια κατανομής.
«Η προνομιακή κατανομή των νέων μετόχων στους υφιστάμενους μετόχους, σε περίπτωση υπέρβασης της ζήτησης, θα πραγματοποιηθεί κατ' αναλογίαν της συμμετοχής τους (pro rata)» τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το reverse split είναι τεχνικής φύσεως και προτείνεται για τη διευκόλυνση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
«Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς διά μειώσεως της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής, χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών έχει σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού» τόνισε, ενώ όσον αφορά το ειδικό αποθεματικό επεσήμανε ότι θα ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ και δεν επηρεάζει τα ίδια και εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει προνομιακή κατανομή των ξένων υφιστάμενων μετόχων, ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας απάντησε ότι το διεθνές βιβλίο δεν θα έχει προνομιακή μεταχείριση.
Κατόπιν, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε πως η ΑΜΚ, που γίνεται στο πλαίσιο μείωσης των NPLs, αν μη τι άλλο, αποτελεί αναγκαιότητα, δεδομένου ότι αλλιώς δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Χαντζηνικολάου, που υπερασπίστηκε τη δήλωση της Τράπεζας περί κεφαλαιακής επάρκειας των Οκτώβριο, αναφέροντας πως η μεταγενέστερη διαπίστωση για την ανάγκη διενέργειας ΑΜΚ έχει να κάνει με την ενεργητική και αποφασιστική διαχείριση των NPLs.
«Ή θα περιμέναμε και θα χάναμε τον ανταγωνισμό, ή θα προχωρήσουμε μπροστά» ανέφερε αποφασιστικά.

Tα θέματα

Θέμα 1ο: Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με τα άρθρα 24 παρ.1 και 27 παρ. 4 Ν. 4548/2018

Ψήφοι υπέρ: 99,32%
 
Θέμα 2ο: Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε υφιστάμενης κοινής ονομαστικής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών της Εταιρείας δια της συνένωσής τους (reverse split), και, εφόσον απαιτηθεί προς το σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθμού μετοχών, συνακόλουθη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με κεφαλαιοποίηση μέρους του υφιστάμενου αποθεματικού υπέρ το άρτιο.
Αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 25 του καταστατικού και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Ψήφοι υπέρ: 99,36%
 
Θέμα 3ο: Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας διά μειώσεως της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής, χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (όπως αυτά τα μεγέθη θα έχουν διαμορφωθεί κατόπιν των εταιρικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο Θέμα 2ο της ημερήσιας διάταξης) με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 4548/2018.
Αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 25 του καταστατικού της Εταιρείας.

Ψήφοι υπέρ: 99,58%
 
Θέμα 4ο: Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο να θεσπίσει πρόγραμμα διάθεσης μετοχών κατ’ άρθρο 113 παρ. 4 του Ν. 4548/2018 σε στελέχη της διοίκησης και του προσωπικού της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών κατά την έννοια του άρθρου 32 του Ν. 4308/2014, με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης για απόκτηση μετοχών (stock options)

Ψήφοι υπέρ: 96,82%
 
Δείτε τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εδώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης