Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση - Περίπου 1 δισ. η ΑΜΚ - Είμαι κι εγώ μέτοχος

Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση - Περίπου 1 δισ. η ΑΜΚ - Είμαι κι εγώ μέτοχος
Περιγράφοντας τη διαδικασία της ΑΜΚ, ο κ. Μεγάλου εξήγησε ότι θα διεξαχθεί μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, κατά την τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση των μετόχων, που εντέλει ενέκρινε, κατά συντριπτική πλειοψηφία, τους όρους της ΑΜΚ.
Περιγράφοντας τη διαδικασία της ΑΜΚ, ο κ. Μεγάλου εξήγησε ότι θα διεξαχθεί μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.
Η διαδικασία θα διενεργηθεί ταυτόχρονα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου 2021.
Η προνομιακή κατανομή των νέων μετόχων στους υφιστάμενους μετόχους, σε περίπτωση υπέρβασης της ζήτησης, θα πραγματοποιηθεί κατ' αναλογίαν της συμμετοχής τους (pro rata).
Εάν η εγγραφή υφιστάμενων μετόχων υπερβαίνει την αναλογία, τότε θα ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα μόνο εκείνοι που είναι στην prorata βάση.
Πέραν από την ΑΜΚ θα υπάρξουν πρόσθετες ενέργειες με επίπτωση 1 δισ. στα κεφάλαια.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, υπεραμύνθηκε της απόφασης για την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, καθώς όπως τόνισε θα διευκολύνει τη διάθεση των νέων μετοχών και θα επιτρέψει τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης.

Οι ενστάσεις των μετόχων και η απάντηση Μεγάλου

Απαντώντας στις ενστάσεις των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι έκαναν λόγο για φτωχοποίηση τους μέσω του reverse split, ο κ. Μεγάλου τόνισε:
«Η Πειραιώς είχε μεγάλο ποσοστό NPEs στον ισολογισμό της.
Έπρεπε να προχωρήσουμε σε ολιστική αντιμετώπιση τους, σαν υπεύθυνη διοίκηση.
Αυτό κάνουμε με το να ζητήσουμε από τους μετόχους την ημερήσια διάταξη».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είναι και ο ίδιος μέτοχος, με 100 χιλ της Πειραιώς που αγόρασα πριν από δύο χρόνια.
«Έχουμε dilution, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους να συμμετέχουν στην ΑΜΚ», σημείωσε.
Ο Γιάννης Κυριακόπουλος (εκπρόσωπος 40 μετόχων της Πειραιώς), ανέφερε ότι ζητούν από τη ΓΣ ως ελάχιστη αποζημίωση στους υφιστάμενους μετόχους τη διανομή του 1 δισ. mezzanine ομολόγων.

Συνεχίζεται η καλή πορεία και το 2021

Σήμερα θα κάνουμε ένα βήμα που θα επιτρέψει να επικεντρωθούμε στις βασικές μας προτεραιότητες, τη χρηματοδότηση της οικονομίας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, απευθυνόμενος στους μετόχους.
«Έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες για να προσδιορίσουμε δράσεις εξυγίανσης του ισολογισμού, ενίσχυσης της κερδοφορίας και εξασφάλιση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης.
Η σταθερή πρόοδος της Πειραιώς το 2020 αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη και την ανθεκτικότητα των οργανικών εσόδων.
Η καλή πορεία συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2021», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου Sunrise

Το σχέδιο Sunrise, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει εξυγιάνει την τράπεζα και θα έχει οδηγήσει στην κερδοφόρο ανάπτυξη, υπογράμμισε, σημείωσε ο CEO της Πειραιώς, παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του προγράμματος.
Ο πρώτος πυλώνας του Sunrise στοχεύει στη μείωση των NPEs, μέσω τιτλοποιήσεων - Έχουμε ήδη υποβάλει αίτηση ένταξης στον Ηρακλή ΙΙ
Ο δεύτερος πυλώνας του Sunrise είναι η ΑΜΚ ύψους 1 δισ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και άλλες κεφαλαιακές ενισχύσεις
Ο τρίτος πυλώνας του Sunrise είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, βελτίωσης της κερδοφορίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο Ηρακλής μας παρέχει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με ταχύτατο ρυθμό στη μείωση των NPEs .
Το επόμενο 12μηνο η Πειραιώς θα έχει μονοψήφιο δείκτη NPEs, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου.
Οι στοχευμένες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης 2,6 δισ. θα εισφέρουν 7 π.μ. στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, στο 22,5% (pro forma) και ο CET1 θα διαμορφωθεί περίπου στο 16% μακροπρόθεσμα.

Χαντζηνικολάου (Τρ. Πειραιώς): Προς το συμφέρον της τράπεζας η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υφιστάμενων μετόχων

Της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση.
«Η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι δικαιολογημένη και προς το συμφέρον της τράπεζας» υποστήριξε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «θα διευκολυνθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων» ενώ συμπλήρωσε ότι η εν λόγω διαδικασία «θα επιτρέψει τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης».

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι

Όσον αφορά τους υφιστάμενους μετόχους, ο κ. Χαντζηνικολάου επεσήμανε ότι «σχεδιάζεται προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών» και τόνισε ότι επόμενο χρονικό διάστημα θα καθοριστούν τα κριτήρια κατανομής.
«Η προνομιακή κατανομή των νέων μετόχων στους υφιστάμενους μετόχους, σε περίπτωση υπέρβασης της ζήτησης, θα πραγματοποιηθεί κατ' αναλογίαν της συμμετοχής τους (pro rata)» τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το reverse split είναι τεχνικής φύσεως και προτείνεται για τη διευκόλυνση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
«Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς διά μειώσεως της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής, χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών έχει σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού» τόνισε, ενώ όσον αφορά το ειδικό αποθεματικό επεσήμανε ότι θα ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ και δεν επηρεάζει τα ίδια και εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει προνομιακή κατανομή των ξένων υφιστάμενων μετόχων, ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας απάντησε ότι το διεθνές βιβλίο δεν θα έχει προνομιακή μεταχείριση. 
Κατόπιν, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε πως η ΑΜΚ, που γίνεται στο πλαίσιο μείωσης των NPLs, αν μη τι άλλο, αποτελεί αναγκαιότητα, δεδομένου ότι αλλιώς δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Χαντζηνικολάου, που υπερασπίστηκε τη δήλωση της Τράπεζας περί κεφαλαιακής επάρκειας των Οκτώβριο, αναφέροντας πως η μεταγενέστερη διαπίστωση για την ανάγκη διενέργειας ΑΜΚ έχει να κάνει με την ενεργητική και αποφασιστική διαχείριση των NPLs.
«Ή θα περιμέναμε και θα χάναμε τον ανταγωνισμό, ή θα προχωρήσουμε μπροστά» ανέφερε αποφασιστικά.

Δείτε εδώ τα θέματα της ΓΣ της Πειραιώς
ΓΣ_ΠΕΙΡΑΙΩΣ.pdf

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης