Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kaplan (Fed Dallas): Να πατήσουμε ταχύτερα «φρένο» στο ρυθμό αγοράς ομολόγων – Από το 2022 αύξηση των επιτοκίων

tags :
Kaplan (Fed Dallas): Να πατήσουμε ταχύτερα «φρένο» στο ρυθμό αγοράς ομολόγων – Από το 2022 αύξηση των επιτοκίων
Η άποψη του διοικητή της Fed του Ντάλας είναι μειοψηφική προς το παρόν στο ΔΣ της Fed, όπου η πλειονότητα τοποθετεί την άρση των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής από το 2023
Σχετικά Άρθρα

Επικαλούμενος τις ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική ανάληψη κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές πληθωριστικές πιέσεις, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας Robert Kaplan δήλωσε την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 ότι θα ασκήσει πίεση για  μείωση της στήριξης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα απ’ ό,τι αργότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 .
«Δεν θα πρέπει να είμαστε επισπεύδοντες, αλλά επίσης δεν επιθυμώ να έχουμε καθυστερημένες αντιδράσεις», επισήμανε ο Kaplan.
Μόλις ξεπεραστεί η πανδημία και είναι σαφές ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς το στόχο της πλήρους απασχόλησης και τον πληθωρισμό στο 2%, ο Kaplan είπε ότι «θα υποστηρίξει» ώστε να αρθούν σε «ορισμένα τα εξαιρετικά μέτρα που έχει λάβει η Fed», αρχής γενομένης με την περικοπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων .
Οι απόψεις του Kaplan είναι μειοψηφικές στο ΔΣ της Fed, η ηγεσία της οποίας εμφανίζεται γενικά λιγότερο πρόθυμη να προχωρήσει σε άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως το 2023

Επιτόκια

Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πιστεύουν ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθούν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν έως τα τέλη του 2023, σε μεγάλο βαθμό, επειδή πιστεύουν ότι θα χρειαστεί τόσο πολύς χρόνος για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός με βιώσιμο τρόπο έως το στόχο του 2% της Fed και να έχει περαιτέρω άνοδο, μια προϋπόθεση για την αυξηση των επιτοκίων
Ο Kaplan είπε ότι είναι ένας από τους τέσσερις υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed που πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Αγορές ομολόγων

Την Παρασκευή, επισήμανε ότι θα εξετάσει τόσο τα δεδομένα όσο και τις προβλέψεις τους επόμενους «αρκετούς μήνες» για ενδείξεις ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός των 120 δισ. δολ. της Fed σε μηνιαίες αγορές ομολόγων.
«Οι μεταλλάξεις του ιού με κάνουν να πω, όχι τώρα», δήλωσε ο Kaplan την Παρασκευή
Αλλά όταν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο η πρόβλεψη θα είναι για αυξηση στο 6,5% του ΑΕΠ, ποσοστό ανεργίας 4% και πληθωρισμό «μέτρια πάνω» 2% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ως απόδειξη ότι η Fed έπρεπε να αρχίσει να αίρει σταδιακά τη χαλαρή νομισματική πολιτική.
«Όταν είναι σαφές για μένα ότι αυτό συμβαίνει, θα υποστηρίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να αποσύρουμε ορισμένα από τα εξαιρετικά μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει και θα ξεκινούσα από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Kaplan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης