Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σαρωτικές παρεμβάσεις σε Κεφαλαιαγορά, ΕΛΤΕ και Συνεγγυητικό για αξιόπιστο Χρηματιστήριο

Σαρωτικές παρεμβάσεις σε Κεφαλαιαγορά, ΕΛΤΕ και Συνεγγυητικό για αξιόπιστο Χρηματιστήριο
Στόχος να γίνουν το Χρηματιστήριο εργαλείο διανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα

Σε τρεις παρεμβάσεις που θα μεταμορφώσουν το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά ενισχύοντας την αξιοπιστία τους προχωρά στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Στόχος είναι να ενισχυθεί ο ρόλος του Χρηματιστηρίου και να καταστεί ικανό να συμμετάσχει στη διανομή των πόρων του ταμείου ανάκαμψης.
Ήδη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί προκειμένου να διαμορφώσει το πλαίσιο αλλαγών για το Χρηματιστήριο και την Εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς έχει καταλήξει σε πλέγμα θεσμικών μεταβολών τα οποία θα εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο εποπτείας των αγορών και το σύστημα αποζημίωσης των επενδυτών του Χρηματιστηρίου.
Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λειτουργεί με πλαίσιο το οποίο κρίνεται τουλάχιστον αναχρονιστικό ενώ το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια αλλά και απαράδεκτη απόκριση σε περιπτώσεις που οφείλει αποζημιώσεις σε επενδυτές.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η πρώτη αλλαγή που θα αφορά στην λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα διαχωρίζει το σκέλος της καταστολής και της πρόληψης της διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων.
Στην ουσία η Κεφαλαιαγορά θα σπάσει σε δύο ανεξάρτητους και αυτόνομους φορείς όπου ο ένας δεν θα «μπαίνει στα χωράφια» του άλλου και στη ουσία θα διαχωριστεί ο προληπτικός έλεγχος από τον κατασταλτικό.
Δηλαδή άλλος φορέας θα λειτουργεί για να προλάβει την απάτη και άλλος για επιβάλει ποινές σε περίπτωση που διαπιστωθεί η απάτη.
Παράλληλα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή με συνεχή αξιολόγηση των στελεχών της και αποσύνδεση του μισθολογίου της από τους περιορισμούς του δημοσίου ώστε να προσελκυστούν ικανά στελέχη από την αγορά και να μην παρατηρείται το φαινόμενο Διευθυντές να παραμένουν επί πολλά έτη στις ίδιες θέσεις παρά το γεγονός ότι δεν ΄έχουν επιδείξει ουσιαστικό έργο.
Ειδικές διατάξεις φαίνεται ότι θα θεσπιστούν και για τη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου στην Επιτροπή ο οποίος μέχρι σήμερα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.

Ενίσχυση ρόλου της ΕΛΤΕ

Η δεύτερη ουσιαστική αλλαγή θα αφορά στη διεύρυνση αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και έναρξη της διασύνδεσή της εντός του ερχόμενου Μάϊου με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η ελεγκτική διαδικασία.
Οι δύο φορείς παρά τα φημολογούμενα δεν πρόκειται να συγχωνευτούν αλλά θα έχουν ενιαία συμπληρωματική δράση με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική.
Επισημαίνεται ότι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ έχουν πρόσφατα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας ώστε να ενισχυθεί η κοινή δράση στους ελέγχους ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει εκπρόσωπος της ΕΛΤΕ στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με νομοθετική αλλαγή που έκανε η σημερινή κυβέρνηση με πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού.

Συνεγγυητικό όπως ΤΕΚΕ

Η Τρίτη αλλαγή θα αφορά στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου το οποίου θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων).
Έτσι προκρίνεται τη διοίκηση του Συνεγγυητικού να αναλαμβάνει με νομοθετική ρύθμιση ένας εκ των Αντιπροέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το ΔΣ να ορίζεται με Υπουργική Απόφαση και να περιλαμβάνει εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ, στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΕΛΤΕ αλλά και εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα καθοριστεί το ακριβές σχήμα.
Επισημαίνεται ότι το Συνεγγυητικό καταβάλει αποζημίωση ως 30.000 ανά επενδυτή που είναι πελάτης Α.Ε.Π.Ε.Υ, στην περίπτωση πτώχευσης ή απάτης και εφ όσον δεν έχουν αποδοθεί τα περιουσιακά στοιχεία στον επενδυτή από την ΑΠΕΥ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης