γράφει :
Με ισχυρές ταμειακές ροές ξεκίνησε και το 2021 για την Πλαστικά Θράκης, εξέλιξη που μειώνει περαιτέρω το δείκτη net debt/EBITDA, ο οποίος στο τέλος του 2020 ήταν μόλις στις 0,55 φορές.
Η ζήτηση στα περισσότερα προϊόντα παραμένει ανεπηρέαστη, όπως και η ζήτηση για προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Οι προοπτικές είναι θετικές για δυνατή κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο με νέα μείωση δανεισμού.
Ανάλογη είναι η εκτίμηση και για το πρώτο εξάμηνο με βάση τα σημερινά δεδομε΄να.
Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA είναι σημαντικά χαμηλότερος από το στόχο που έχει θέσει η εταιρεία για ανώτατο επίπεδο της 2 φορές, αλλά όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2020, στην παρούσα χρονική περίοδο είναι αυτό που επιθυμεί.
Επιπλέον σημειώθηκε πως στο δεύτερο εξάμηνο οι ταμειακές ροές θα βελτιωθούν περαιτέρω, λόγω της ολοκλήρωσης της πώλησης του ακινήτου στις ΗΠΑ, αλλά και της απαίτησης ύψους 11 εκατ. ευρώ που υπάρχει από τον ΟΑΕΔ.
Το χαμηλό ύψους καθαρού δανεισμού προς EBITDA, δίνει τη δυνατότητα για στοχευμένες εξαγορές, οι οποίες θα γίνουν αν υπάρχουν συνέργειες, αλλά και επενδύσεις.
Να συμβάλουν ώστε να βελτιωθεί η παραγωγική δυναμικότητα και τα περιθώρια.
Οι επενδύσεις ύψους 165 εκατ. ευρώ που έγιναν την προηγούμενη πενταετία και η αναδιάρθρωση του ομίλου, έφεραν μεγάλη βελτίωση στα περιθώρια κέρδους και αύξηση της κερδοφορίας.
Παράλληλα λόγω της πανδημίας ο όμιλος αύξησε σημαντικά τα αποθέματά του με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται από ελλείψεις πρώτων υλών που υπάρχουν στην αγορά και από αυξήσεις στις τιμές.
Αισιοδοξία
Η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη για το πρώτο εξάμηνο, αλλά σημείωσε πως δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το δεύτερο, αν και θεωρεί πως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και πως στόχος είναι οι όποιες αυξήσεις παρατηρηθούν να μπορέσει να τις μετακυλήσει.
Επιπλέον τόσο ο Δημήτριος Μαλάμος, Group CEO αλλά και ο Δημήτριος Φράγκου, Group CFO, τόνισαν πως παρά την αύξηση της τιμής της μετοχής τους προηγούμενους μήνες δεν έχει έρθει ακόμα στα επίπεδα της δίκαιης αξίας, βάσει των αποτιμήσεων που ο καθένας μπορεί να κάνει, βάσει κερδοφορίας και προοπτικών κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.
Τα θεμελιώδη δείχνουν πως δεν είναι στη δίκαιη τιμή, σημείωσε ο κ.Φράγκου.
Αναφορικά με το ύψος του μερίσματος σημειώθηκε πως το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει σήμερα (23/4) για το ύψος του.
Η εισηγμένη δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και στοχεύει στη μείωση του αποτυπώματος.
Ανάμεσα στις κινήσεις που θα κάνει είναι επένδυση σε φωτοβολταϊκά στις στέγες των εργοστασίων.
Το 2022 η εισηγμένη θα έχει μετρήσει το αποτύπωμά της και θα θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωσή του.
Τέλος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το 64% κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι, το 9% Έλληνες θεσμικοί, το 4,5% ξένοι θεσμικοί και 0,7% είναι ίδιες μετοχές.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών