Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εμβολιάζονται οι 30αρηδες, ακολουθούν οι 40αρηδες - Ελπίδες για φάρμακο τέλη 2021 - Ανοίγουν διαδημοτικές μετακινήσεις από 3/5

Εμβολιάζονται οι 30αρηδες, ακολουθούν οι 40αρηδες - Ελπίδες για φάρμακο τέλη 2021 - Ανοίγουν διαδημοτικές μετακινήσεις από 3/5
Ποια μέτρα ισχύουν για την περίοδο του Πάσχα
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Στους εμβολιασμούς εστιάζονται οι ελπίδες κυβέρνησης και ειδικών προκειμένου αφενός να ελεγχθεί και να καμφθεί η διασπορά του ιού και αφετέρου να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας σε κανονικούς ρυθμούς αρχής γενομένης από τις 3 Μαΐου.
Ήδη από σήμερα Μ. Τρίτη 27/4 άνοιξε η πλατφόρμα για τους 30αρηδες, οι οποίοι μπορούν ακόμα και από αύριο 28/4 να αρχίσουν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα άτομα ηλικίας 40 – 44 ετών, τα οποία από τη Μεγάλη Πέμπτη 29/4 θα μπορούν και αυτά να κλείνουν το ραντεβού τους και να προχωρήσουν άμεσα σε εμβολιασμό.
Σειρά παίρνουν από το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου οι 45 – 49 ετών, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί πως με τον εμβολιασμό των περίπου 3 εκατομμυρίων των 30αρηδων και των 40αρηδων, θα μπορέσει να «κτίσει» ένα πρώτο τείχος ανοσίας έτσι ώστε από εδώ και στο εξής να μην υπάρξει πισωγύρισμα και να αφήσουμε πίσω τον εφιάλτη του κορωνοϊού τουλάχιστον για τους επόμενους κρίσιμους μήνες και το καλοκαίρι.
Και ενώ η κοινωνία έχει πάρει απόφαση ότι και το φετινό Πάσχα θα το περάσουμε υπό περιοριστικά μέτρα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μετά το Πάσχα περίοδο, όταν και αναμένεται από τις 3/5 να ανοίξει η εστίαση, από τις 10/5 τα σχολεία και από τις 15/5 το σύνολο της χώρας με αφορμή και το άνοιγμα του τουρισμού.
Αν και το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει υπό πίεση, οι αριθμοί δείχνουν μια σταθεροποίηση και αργή αποκλιμάκωση της επιδημίας – οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 811 ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο έπεσαν στους 438, αριθμοί χαμηλότεροι με αυτούς των προηγούμενων εβδομάδων -, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως εφόσον οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα και εφόσον λειτουργήσει και το μέτρο των self test, δεν πρόκειται να υπάρξει πισωγύρισμα και νέα έξαρση κρουσμάτων.
Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση φαίνεται πως εντάσσεται και η πρόθεση της κυβέρνησης να άρει από την ερχόμενη Δευτέρα 3/5 το μέτρο της απαγόρευσης για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, καθώς την ίδια ημέρα αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να καταργηθεί η αποστολή sms στο 13033 για μετακινήσεις.

Εμβολιάζονται οι 30αρηδες

Ραντεβού για εμβολιασμό θα μπορούν να κλείνουν από σήμερα Μεγάλη Τρίτη 27/4 τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 30 – 39 ετών και έπονται από μεθαύριο 29/4 οι 40 – 44 και από την 1η Μαίου οι 45 – 49 ετών.
Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ανήκουν και στις πιο παραγωγικές αλλά και πιο «κινητικές» ομάδες πληθυσμού.
Είναι χαρακτηριστικό πως για τους πολίτες των 30 – 39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση έχει αρχίσει ήδη από χθες το βράδυ η αποστολή SMS για ραντεβού.
Στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα από ότι είχε καθοριστεί με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δεδομένου, ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού.
Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σημειώνεται ότι κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού του σήμερα Μ. Τρίτη, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Παίρνουν σειρά οι 40άρηδες

Τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η ίδια διαδικασία, δηλαδή, με τους 30-39.
Σύμφωνα με το πλάνο της προτεραιόποιησης, το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, το οποίο θα χορηγείται από 5 Μαΐου.
Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους.
Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους.
Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Νωρίτερα το ραντεβού για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει το δικαίωμα ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες.
Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων.
Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα, emvolio.gov.gr και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων.
Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φέρνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.

Βασιλακόπουλος: Δεν υπάρχει κάποιο θέμα για τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca

Τη θέση πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως είναι υπαρκτά τα περιστατικά θρόμβωσης αλλά εξαιρετικά σπάνια.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca.
Δημοσιεύτηκε μια μελέτη όπου το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό εγκύων, και οι επιπλοκές ήταν οι αναμενόμενες.
Αυτή τη στιγμή έχουμε απόδειξη ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι ασφαλή για τις εγκύους.
Δεν έχουμε, όμως, κάποια αντίθετη ένδειξη για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι υπαρκτά, αλλά εξαιρετικά σπάνια.
Πολλές γυναίκες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.
Η χρήση τους εξαπλασιάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Ο κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ μικρός» είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Βασιλακόπουλος.

Κανένας κίνδυνος για τις γυναίκες που θηλάζουν

«Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους ανθρώπους άνω των 18.
Για τις εγκύους δεν είπε κανείς ότι αντενδείκνυται το εμβόλιο της AstraZeneca.
Επίσης, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αναφορά κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca για τις γυναίκες που θηλάζουν.
Υπάρχει απόδειξη ασφαλείας για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ενώ δεν υπάρχει απόδειξη κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ούτε και απόδειξη ασφαλείας.
Αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο για τις εγκυμονούσες» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκα και γιατί η ΕΕ στρέφεται νομικά κατά της AstraZeneca.
«Η ΕΕ κινείται νομικά εναντίον της AstraZeneca γιατί δεν έχει δώσει τις προσυμφωνημένες δόσεις αυτή τη στιγμή.
Αν η ΕΕ δε θεωρεί ότι είναι ασφαλή, γιατί κινείται νομικά εναντίον της εταιρίας που δεν τα παρέδωσε εγκαίρως;
Το εμβόλιο της Pfizer φτιάχτηκε στην ΕΕ.
Το εμβόλιο της AstraZeneca φτιάχτηκε κυρίως στην Οξφόρδη.
Το 2022 μπορεί να έχουμε 15 εμβόλια και κλινικές μελέτες και να εμβολιαζόμαστε ανάλογα με το προφίλ του κάθε ατόμου» επεσήμανε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Στις 5 Μαΐου ξεκινά η χορήγηση του Johnson & Johnson

Στα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης των εμβολίων των Johnson & Johnson (J&J) και Astrazeneca αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Συγκεκριμένα, επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του σκευάσματος της J&J, έπειτα από λεπτομερή έλεγχο για τα περιστατικά θρόμβωσης, με τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα να ξεκινούν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου.
«Η απόφαση ήταν κοινή για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης.
Υπήρξαν 15 περιπτώσεις ανά 7,9 εκατ. δόσεις σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψη της χορήγησης του, καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορωνοϊό», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.
Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, «το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, δηλαδή να απέχουν 12 εβδομάδες μεταξύ των δόσεων, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι τη Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με AstraZeneca, ενώ το Μ. Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49, με όλα τα εμβόλια.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Οι 80 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 75%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%.

Bourla (Pfizer): Εάν όλα πάνε καλά, έως το τέλος του 2021 θα είναι διαθέσιμο το φάρμακο κατά της covid

Την εκτίμηση ότι έως το τέλος του 2021 θα είναι διαθέσιμο το φάρμακο κατά της νόσου covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla.
«Εάν όλα πάνε καλά, το αντιικό φάρμακο για τη νόσο covid θα είναι διαθέσιμο έως το τέλος του έτους» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
Ο Bourla δήλωσε ότι φέτος η εταιρεία θα παράγει 2,5 δισ. δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την Telegraph και την Daily Mail, το χάπι θα χορηγείται σε ασθενείς που εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα της Covid-19.
Σε εξέλιξη βρίσκονται δοκιμές της εταιρείας, οι οποίες είναι χωρισμένες σε τρεις φάσεις, με συνολική διάρκεια 145 ημερών.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση δοκιμών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο
Πέφτουν οι «σκληροί δείκτες», φόβοι για αύξηση θανάτων - Εξακολουθεί η πίεση στο ΕΣΥ

Σε ελαφριά πτώση βρίσκονται οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, αφού οι 811 διασωληνωμένοι και οι 451 νέες εισαγωγές του τελευταίου 24ωρου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (847 και 509 αντίστοιχα).
Ανεβασμένος είναι, ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων σήμερα (80), όπως ακριβώς έχουν ήδη εκφράσει στις προβλέψεις τους οι ειδικοί.
Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός εισαγωγών και διασωληνωμένων των προηγούμενων ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες, με το συμβολικό φράγμα των 10.000 νεκρών να «σπάει» ήδη από την Κυριακή 25/4.
Το θετικό, πάντως, είναι ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου για αυτή την εβδομάδα είναι 470 ασθενείς, ενώ στις 19 Απριλίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 509.
Η πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας, ωστόσο, παραμένει εκτεταμένη, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να προσπαθεί να παραμείνει όρθιο από τα ασταμάτητα χτυπήματα του κορωνοϊού.
Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν 1.023 νέες εισαγωγές ασθενών με σοβαρή COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 515 σε αυτά της Αττικής, όπου συνολικά βρίσκονται 2.500 ασθενείς, με τους 430 διασωληνωμένους.
Στη βόρεια Ελλάδα οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 1.570, εκ των οποίων οι 217 διασωληνωμένοι, άλλοι 787 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και τέλος, 134 είναι οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης.
Συνολικά μέχρι χθες, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν στους 5.572, με τους 1.312 να βρίσκονται σε Μονάδες.
Στο επίπεδο των κρουσμάτων, η Αττική συγκεντρώνει και πάλι περίπου τις μισές από το σύνολο των νέων λοιμώξεων.
Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν 158 νέες διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο, τη σκυτάλη παίρνει ο Δυτικός Τομέας της Αττικής με 116 και τον χορό των τριψήφιων αριθμών κλείνει για χθες ο Πειραιάς με 100. Νότια, ανατολικά και βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα (88, 79 και 60 κρούσματα αντίστοιχα), πολύ μακριά βέβαια από τις οκτώ λοιμώξεις που σημειώθηκαν στα νησιά της Περιφέρειας.
Πρωταγωνίστρια στον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα είναι η Θεσσαλονίκη, που ξεπερνάει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό το κέντρο της Αθήνας σε κρούσματα, σημειώνοντας 161.
Σε σχετικά υψηλά επίπεδα –ακόμα και για επίπεδα Δευτέρας- εξακολουθούν να κινούνται Αχαΐα, Λάρισα, Καβάλα και Ηράκλειο Κρήτης με 41, 31, 29 και 23 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα και τη διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια να είναι εμφανέστατη, δεδομένων των 63 Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της χώρας (σε σύνολο 74) που παίρνουν θέση και σήμερα στον πίνακα του ΕΟΔΥ.

Υποχρεωτικό το self test στο Δημόσιο – Ποιους αφορά

Υποχρεωτικό είναι από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου το self test στους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.
Το μέτρο εφαρμόζεται στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητα και ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.

Μια φορά την εβδομάδα

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του.
Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.
Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Ειδικά για τις δύο επόμενες εβδομάδες οι υπόχρεοι υπάλληλοι μπορούν να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Δήλωση αποτελέσματος

Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID - 19».
Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή rapid test ή PCR test από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.
Για όσους δεν υποβληθούν στον έλεγχο ή δεν καταχωρίσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα προβλέπεται περικοπή αποδοχών.
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).
Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και τους χορηγείται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.

Μέτρα Πάσχα: Τι ισχύει με μετακινήσεις- Τι απαγορεύεται - Πώς θα λειτουργούν εκκλησίες

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινά στις 22:00 το βράδυ.
Ειδικότερα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 23:00 το βράδυ.
Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.
Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι:
α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού,
γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ.

Αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, πραγματοποιούνται στα διόδια των εθνικών οδών, κυρίως
Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας.
Οι αστυνομικοί, προκειμένου να αποτραπούν όσοι προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό», εξετάζουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων.
Σε όσους δεν έχουν να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα κατά τους αστυνομικούς ελέγχους, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κάποιος μετακινείται άσκοπα και χωρίς να προβλέπεται του βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή ψευδών δικαιολογητικών το πρόστιμα φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται, κατά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις να υπάρξουν και ποινικές συνέπειες.

Τα επόμενα βήματα - Το σχέδιο για το άνοιγμα εστίασης, σχολείων, υπερτοπικών μετακινήσεων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το σχέδιο της κυβέρνησης και εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές από την εξέλιξη της επιδημίας, προβλέπεται ότι:
• από τις 3 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό, με συνεχή ωστόσο παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων
από τις 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τα μέτρα που ισχύουν ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ)
από τις 15 Μαΐου απελευθερώνονται οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.

Στους 10.087 οι νεκροί

Στους 10.087 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 26/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.317, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 334.436, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
rt1_0.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.087 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 811 (χθες 816).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
rt2_0.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.050 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 451 (ημερήσια μεταβολή -6.24%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 470 ασθενείς.
διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

rt5.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης