Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο μάκρο και ομόλογα - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500

Στο επίκεντρο μάκρο και ομόλογα - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500

Σε νέα υψηλά Dow Jones και S&P 500 παρά στοιχεία για την αγορά εργασίας

Σχετικά Άρθρα
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν σήμερα 7/5 Dow Jones και S&P 500, με τον Nasdaq να καταγράφει επίσης ισχυρά κέρδη, καθώς τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ άμβλυναν τους φόβους μερίδας επενδυτών για ενδεχόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ωστόσο ο με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 266.000 τον Απρίλιο
μετά την καθοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Μαρτίου κατά 770.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.
Τα στοιχεία για την ανεργία επίσης διέψευσαν τους αναλυτές που περίμεναν να μειωθεί, με τον δείκτη ανεργίας ωστόσο να αυξάνεται στο 6,1%.
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας προβλημάτισαν πρόσκαιρα τους επενδυτές, οι οποίοι όμως φαίνεται ότι αποφάσισαν να τα αγνοήσουν και να εστιάσουν στην αντίδραση της αγοράς ομολόγων, όπου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων οι αποδόσεις υποχωρούν.
Η εξέλιξη αυτή κατέδειξε ότι η αμερικανική οικονομία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την πλήρη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που άμβλυνε τους φόβους των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και σε αύξηση των επιτοκίων της, φόβους που είχε πυροδοτήσει η άνοδος του πληθωρισμού.

Τις εκτιμήσεις αυτές ενίσχυσε και το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Biden, με αφορμή τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνοντας πως τα νομοσχέδιά του για το επενδυτικό πρόγραμμα σε υποδομές αλλά και τη στήριξη των νοικοκυριών είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, τα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν ότι οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά η ανάβαση είναι απότομη και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.
Ο Biden τόνισε πως το πακέτο οικονομικής τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Η σημερινή έκθεση απλώς υπογραμμίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι δράσεις που αναλαμβάνουμε, πρόσθεσε.

O Dow Jones έκλεισε με κέρδη +0,66% στις 34.777,76 μονάδες σε νέο ιστορικό υψηλό
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο S&P 500, που ενισχύθηκε κατά +0,72% στις 4.231,64 μονάδες.
Ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 13.752,24 μονάδες, με άνοδο +0,88%

Αρνητική έκπληξη στις ΗΠΑ: Μόλις 266 χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ενώ ανέμεναν 1 εκατ.

Μόλις 266.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας εκτός γεωργικού τομέα.
Πρόκειται για αρνητική έκπληξη, καθώς δεν έλειπαν και αναλυτές που εκτιμούσαν ότι οι νέες θέσεις απασχόλησης θα ξεπερνούσαν τα δύο εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η μεγάλη ανατροπή οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω των επιδομάτων της πανδημίας, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εργαζόμενοι.
Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε οριακά στο 6,1% από 6%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στο 5,8%.
Πτωτικά αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία του Μαρτίου, στις 770 χιλ. θέσεις εργασίας, έναντι 916 χιλ.
Όσον αφορά τον Φεβρουάριο, τα στοιχεία αναβαθμίστηκαν σε 536 χιλ. θέσεις εργασίας, από 468 χιλ.

Covid: Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ινδία, κρίση και στο Νεπάλ – Διχασμός για την πατέντα των εμβολίων

Τραγωδία χωρίς τέλος εκτυλίσσεται στην Ινδία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που το γειτονικό Νεπάλ βρίσκεται και αυτό στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Στην Ινδία η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη καθώς και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένα ακόμα παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ συγκλονίζουν οι πληροφορίες για εκατοντάδες παιδιά που μένουν μόνα, αβοήθητα και χωρίς πρόσβαση σε τροφή είτε γιατί οι γονείς τους νοσηλεύονται είτε γιατί έχουν πεθάνει.
Δραματική όμως είναι η εικόνα και στο Νεπάλ, όπου τα θετικά τεστ αγγίζουν το 47%, τα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσει με ασθενείς ενώ καταγράφονται και μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια.
Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει περιορισμούς και lockdown στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, ενώ έχει ήδη προσφύγει στη διεθνή κοινότητα για παροχή άμεσης βοήθειας.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες που είχαν διατυπώσει επιστήμονες για τον κίνδυνο ο ιός να ξεφύγει τόσο στην Ινδία όσο και στα γειτονικά της κράτη και η επιδημία να καταστεί ανεξέλεγκτη στη νοτιοανατολική Ασία, γεγονός άκρως ανησυχητικό για τον υπόλοιπο πλανήτη κυρίως λόγω του φόβου εμφάνισης νέων παραλλάξεων.
Και ενώ η Ινδία τείνει να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια υγειονομική βόμβα, η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά την πατέντα των εμβολίων, μια και η ΕΕ δεν φαίνεται να συμμερίζεται τη θέση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση της.
Διχογνωμία όμως υπάρχει και για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς τη στιγμή που η Γερμανία ανακοίνωσε πως επεκτείνει την χορήγησή του σε όλους τους ενήλικες, η Μ. Βρετανία φέρεται να αποφασίζει να διακόπτει την χρήση του στα άτομα κάτω των 40 ετών.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ενισχύθηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με φόντο την αύξηση των εξαγωγών στη Γερμανία για 11 συνεχόμενο μήνα, καθώς τα μηνύματα για την ανάκαμψη από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία είναι θετικά.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,34% στις 15.399,65 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 6.385,51 και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 κέρδισε 0,76% στις 7.129,71.
Στην περιφέρεια ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 9.059,20 μονάδες και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,48% στις 24.612,04.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Μάρτιο, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ανακοίνωσε η Destatis.
Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,5% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 1,8%.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις αψήφησαν την κρίση του κορωνοϊού και αύξησαν τις εξαγωγές τους για 11ο συνεχή μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία, με την αύξηση των εξαγωγών να διαμορφώνεται στο 1,2%, διπλάσια συγκριτικά με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Μάρτιο αλλά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee.
Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,8% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 2% τον Μάρτιο.
Στα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας, αυξήθηκαν τα κέρδη της Adidas AG στο α΄ τρίμηνο καθώς οι επιδόσεις βελτιώθηκαν σε όλα τα τμήματα της αγοράς, ενώ επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, κάνοντας λόγο για υψηλότερες πωλήσεις.
Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 558 εκατ. ευρώ έναντι των 31 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 20% στα 5,27 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα τόσο από τις απευθείας πωλήσεις όσο και από αυτές μέσω Διαδικτύου.
Την εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες αναμένονται νέες συγχωνεύσεις στον ιταλικό τραπεζικό τομέα εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo.
«Πιστεύω ότι το επόμενο έτος, δηλ. εντός των 12 μηνών, θα υπάρξουν κάποιες συμφωνίες για συγχωνεύσεις στη χώρα.
Δεν γνωρίζω τι είδους τράπεζα θα προκύψει ή ποιες θα συγχωνευθούν, αλλά το μέλλον για τη χώρα είναι να μπει σε μια νέα εποχή συγχωνεύσεων» δήλωσε ο Carlo Messina μιλώντας στο CNBC.
Υπενθυμίζεται ότι, η S&P Global Market Intelligence ανέφερε σε ενημερωτικό της σημείωμα από τον Μάρτιο ότι η Ιταλία θα γίνει πιο πολυάσχολη αγορά για τις τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη το 2021.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο μεγάλος αριθμός ιταλικών τραπεζών, το σχετικό μέγεθος της αγοράς που λαμβάνουν οι κορυφαίες τράπεζες αλλά και η ανάγκη για ψηφιοποίηση αυξάνουν την πίεση για ενοποίηση των μικρότερων τραπεζών.
Περισσότερες από 150.000 θέσεις στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κινδυνεύουν να χαθούν έως το 2025, εξαιτίας της στροφής των κατασκευαστών στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εγκαταλείποντας οριστικά τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που συγκέντρωσε το Οικονομικό Ινστιτούτο του Μονάχου και αφορά το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα.
Τη «ραχοκοκαλιά» του γερμανικού ΑΕΠ και πηγή εργασίας για εκατομμύρια εργαζομένους.

Γερμανία: Άνοδος στις εξαγωγές για 11ο συνεχόμενο μήνα

Αύξηση για 11ο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι εξαγωγές στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2021.
Ειδικότερα, οι γερμανικές επιχειρήσεις αψήφησαν την κρίση του κορωνοϊού και αύξησαν τις εξαγωγές τους για 11ο συνεχή μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Η αύξηση των εξαγωγών ανήλθε στο 1,2%, διπλάσια σε σχέση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Οι εξαγωγές προς τη Βρετανία μειώθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα από τότε που η χώρα αποχώρησε οριστικά από την εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου και συρρικνώθηκαν περαιτέρω κατά 13,2% στα 6,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι εισαγωγές από τη Βρετανία αυξήθηκαν οριακά, κατά 1,6% στα 3,1 δισ. ευρώ.
Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο επίσης κατέγραψαν αύξηση, με την αξία των αγαθών που εισήγαγε η Γερμανία τον Μάρτιο να αυξάνεται κατά 6,5% συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, πολύ περισσότερο από την πρόβλεψη για αύξηση κατά 0,7%.

Ήπιες μεταβολές στην Ασία

'Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,3% στις 4.021 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,09% στις 29.357 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε οριακά -0,09% στις 29.357 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,7% στις 3.418 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,5% στις 49.170 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης