Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015

ΗΠΑ: Πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015

Η άρση των κυρώσεων προς το Ιράν προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωση με την συμφωνία δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki

Σχετικά Άρθρα

Θα μπορούσαν να αρθούν οι κυρώσεις προς το Ιράν μόνο εάν η χώρα επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, δήλωσε ο Λευκός Οίκος
Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki και αποτελεί θετική ένδειξη ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 7 Μαϊου 2021.

Στη Βιέννη

Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται από την ερχόμενη βδομάδα στη Βιέννη οι συνομιλίες εμπειρογνωμόνων και ανώτερων αξιωματούχων από ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα και Ιράν με στόχο τη αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και την πλήρη εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Ο Michael Ugianof που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις έμμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη εκτίμησε πως καταγράφεται πρόοδος καθώς οι δύο βασικές πλευρές συμφώνησαν, σήμερα κατά την πραγματοποίηση του τέταρτου γύρου συνομιλιών, την εντατικοποίηση της διαδικασίας και την παραμονή τους στη Βιέννη “όσο χρειαστεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία”.

Πλήρης άρση

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Abbas Araqchi, επανέλαβε πως οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ πως είναι έτοιμες να άρουν «τις περισσότερες» κυρώσεις δεν ικανοποιεί το Ιράν.
Πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό δεδομένου του ιρανικού αιτήματος για πλήρη άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως και το Ιράν θα συμμορφωθεί πλήρως με τη διεθνή συμφωνία του 2015 μόλις ικανοποιηθούν τα αιτήματα της χώρας του.

Ευρώπη

Ο εκπρόσωπος διαπραγματευτών της ΕΕ που έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στη Βιέννη, απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν και τι ακριβώς έχει ως τώρα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνοντας μόνον τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και την επόμενη βδομάδα.
Οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στη Βιέννη ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου.
Ένα μήνα μετά, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αυξάνοντας τις πιθανότητες λύσης που θα εκτονώσει την ένταση και θα επιτρέψει την διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί του πρώην προέδρου Donald Trump το Μάιο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης