Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Γιατί ο Biden αποφάσισε να υποστηρίξει την άρση της προστασίας της πατέντας στα εμβόλια

FT: Γιατί ο Biden αποφάσισε να υποστηρίξει την άρση της προστασίας της πατέντας στα εμβόλια
Η αντίθεση του συμβούλου του Λευκού Οίκου Antony Fauci, οι φόβοι των φαρμακευτικών και το πόκερ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Σχετικά Άρθρα

Το παρασκήνιο της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να υποστηρίξει την προηγουμένως απορριφθείσα πρόταση του ΠΟΥ για την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια Covid-19 παρουσιάζουν σε εκτενές του δημοσίευμα οι Financial Times, Σάββατο 8 Μαΐου 2021.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, πέρυσι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύθηκε να αλλάξει εκ βάθρων την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, υποστηρίζοντας την άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εταιρειών στα εμβόλια Covid-19
«Αυτό είναι η μοναδική ανθρωπιστική κίνηση», είπε κατά τη διάρκεια εκστρατείας τον Ιούλιο του 2020.

Απρόσμενη κίνηση

Αλλά μέχρι τη στιγμή που η απόφαση ανακοινώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, πολλοί στην κυβέρνηση και τη βιομηχανία, αμφέβαλαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να τηρήσει τη δέσμευση που έλαβε στην εκστρατεία του.
Όχι μόνο πολλά υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνσης είχαν αμφιβολίες, αλλά λίγα στελέχη των φαρμακευτικών προϊόντων πίστευαν ότι μια κυβέρνηση των ΗΠΑ θα λάβει πραγματικά μια θέση τόσο έντονα ενάντια σε ένα τόσο ισχυρό βιομηχανικό λόμπι όπως είναι οι φαρμακοβιομηχανία.

Οι νέες τράπεζες

«Κανείς δεν πίστευε πραγματικά ότι ο Biden επρόκειτο να τα βάλει με το φαρμακευτικό λόμπι, [νόμιζαν] ότι θα φοβόταν», δήλωσε Brandon Barford, συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων Beacon Policy Advisers.
Αλλά πριν από την οικονομική κρίση [του 2008], όλοι πίστευαν ότι η βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ήταν στο απυρόβλητο, τότε αυτό άλλαξε.
Αυτή η εβδομάδα έδειξε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι οι νέες τράπεζες».

Ο ρόλος της Tai

Όταν η Ινδία και η Νότια Αφρική πρότειναν για πρώτη φορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Οκτώβριο του περασμένου έτους την αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για όλα τα φάρμακα και την τεχνολογία που σχετίζονται με το Covid, αυτή απερρίθη άμεσως.
Όχι μόνο οι ΗΠΑ και η ΕΕ όχι μόνο αντιτάχθηκαν στο αίτημα , αλλά εμπόδισαν να διεξαχθεί και η όποια συζήτηση
Ωστόσο, ακόμη και όταν η Katherine Tai, η κορυφαία επιτετραμμένη των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, ξεκίνησε μια πολυμερή διαβούλευση για το θέμα τον περασμένο μήνα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι πίστευαν ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη θέση που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Donald Trump.
«Υπάρχει πίεση για να γίνει αυτό από τα μέλη του Κογκρέσου που πρόσκεινται σους Δημοκρατικούς», δήλωσε στέλεχος λόμπι φαρμακοβιομηχανίας στους Financial Times τον περασμένο μήνα.
«Αλλά ο Λευκός Οίκος δεν θα το υποστηρίξει ποτέ.»
 
Οι συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων, η Tai συναντήθηκε με ανθρώπους οι οποίοι σχετίζονταν το ζήτημα, από ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων έως διευθυντικά στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειων.
Πολλοί που παρακολούθησαν αυτές τις συναντήσεις δήλωσαν ότι είναι δύσκολο να πει κανείς τι σχεδιάζει η Tai , ενώ όλοι έφευγαν από τις συνομιλίες πιστεύοντας ότι υποστήριζε τα επιχειρήματά τους.
Δύο εβδομάδες αργότερα, η Tai πραγματοποίησε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη σε καθεμία από τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια Covid στις ΗΠΑ ή προγραμματίζουν να το κάνουν: Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, Novavax και AstraZeneca.
Δήλωσαν σε αυτήν ότι η υποστήριξη της παραίτησης από τα πνευματικά δικαιώματα θα υπονόμευε την διάθεση εμβολίων στις ΗΠΑ αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για τις σπάνιες πρώτες ύλες, επιτρέποντας ταυτόχρονα στη Ρωσία και την Κίνα να έχουν πρόσβαση στις τεχνολογικές καινοτομίες της Αμερικής.
«Διατυπώσαμε τα επιχειρήματά μας και σίγουρα φαινόταν να ακούει», δήλωσε στέλεχος της φαρμακευτικής βιομηχανίας που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης εξέφραζαν τις ανησυχίες τους.
Η Gina Raimondo, η γραμματέας εμπορίου, καθώς δήλωσε από κοινού με το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων των ΗΠΑ ανησυχεί ιδιαίτερα για τη μακροπρόθεσμη επίδραση στα αμερικανικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αρκετοί άνθρωποι δήλωσαν επίσης ότι ο David Kessler, επικεφαλής της Επιχείρησης Warp Speed, το κυβερνητικό πρόγραμμα που βοήθησε στην διανομή των εμβολίων, ήταν κατά της άρσης της προστασίας.
Ατομο που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις επισήμανε ότι ο Kessler το χαρακτήρισε ως σημαντικό για την επιβίωση της φαρμακοβιομηχναίας και ότι κανείς δεν θα έπρεπε να το αγγίξει.

Anthony Fauci 

Μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες που εξέφρασαν ανησυχία ήταν ο Anthony Fauci, επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου και ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς της Αμερικής στη δημόσια υγεία.
Μόλις δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο Fauci είπε στους Financial Times ότι δεν είχε γνώση και άποψη επί του θέματος αλλά ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να καταλήξει να εμπλακού οι  ΗΠΑ σε μακροχρόνιες διαμάχες με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Διπλωματική νίκη

Τα σχόλια του Fauci προκάλεσαν μια αντίδραση εντός των Δημοκρατικών, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι υποκλίθηκε στο φαρμακευτικό λόμπι.
Αντ 'αυτού, η Tai και ο Jake Sullivan, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, υποστήριξαν ότι αυτός ήταν ένας τρόπος χαμηλού ρίσκου για να εξασφαλιστεί μια διπλωματική νίκη για την κυβέρνηση Biden, η οποία είχε υποστεί πυρά επειδή δεν εξήγαγε περισσότερα εμβόλια και απέτυχε να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα στην κρίση στην Ινδία.

Παρέμβαση

Υπάρχει σε αυτή τη συγκυρία μια ευρεία συναίνεση στο Δημοκρατικό κόμμα ότι πρέπει να γίνει κάτι για τις τιμές των φαρμακευτικών σκευσμάτων.
Αυτό που μόλις έκανε ο πρόεδρος είναι να δείξει ότι μπορεί να γίνει
Μια μέρα αφότου ο Fauci έκανε το σχόλιά του, η Tai παρουσίασε το πόρισμά της στον Biden σε μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο.
Παρευρέθηκαν επίσης ο Ron Klain, ο σύββουλος του προέδρου, ο Bruce Reed, ο αναπληρωτής του Klain, ο Sullivan και ο Jeff Zients, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για το Covid

Πολιτικό νόημα

Ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του πείστηκαν ιδιαίτερα από τους διπλωματικούς λόγους να υποστηρίξουν την άρση της προστασίας, ανέφεραν αυτοί που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση.
«Αυτό δεν είναι μέτρο για τον τερματισμό της πανδημίας», είπε ένα άτομο που παραβρέθηκε στις συζητησεις σους FT.
«Αλλά έχει νόημα πολιτικά».
Οι υπερασπιστές της άρσης της προστασίας λένε ότι θα παρακολουθούν τώρα τις συζητήσεις στον ΠΟΕ προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν θα παρασυρθούν στο σημείο που παύει να είναι χρήσιμο.
Η Angela Merkel, καγκελάριος της Γερμανίας, έχει ήδη δηλώσει ότι συνεχίζει να αντιτίθεται στο μέτρο.

Τιμές φαρμάκων

Όμως στην Ουάσινγκτον λένε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των συνομιλιών εντός του ΠΟΕ, η φαρμακευτική βιομηχανία των ΗΠΑ έχει πλέον χάσει τη άχλυ της αθωότητας.
Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις μελλοντικές συζητήσεις όσον αφορά την πολιτική φαρμάκου, όπως το πώς να μειωθεί το κόστος στις ΗΠΑ, επειδή η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι το κεντρικό στοιχείο που επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρείες να χρεώνουν τιμές premium για μια χρονική περίοδο χωρίς φόβο ανταγωνισμού από φθηνότερους ανταγωνισστές.
«Υπάρχει τώρα μια ευρεία συναίνεση στο Δημοκρατικό κόμμα ότι πρέπει να γίνει κάτι για τις τιμές των φαρμάκων», δήλωσε ο Barford.
«Αυτό που μόλις έκανε ο πρόεδρος είναι να δείξει ότι μπορεί να υλοποιηθεί μία σχετικη΄πρωτοβουλία».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης