Basket Talk

Προμηθέας Πατρών: Η ομάδα-πρότυπο πού θέλει να σπάσει το δίπολο Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Προμηθέας Πατρών: Η ομάδα-πρότυπο πού θέλει να σπάσει το δίπολο Αθήνας-Θεσσαλονίκης
Οι Πατρινοί χρειάστηκαν μία 10ετία για να φτάσουν, από τα τοπικά πρωταθλήματα, στην Α1 και τη διεκδίκηση των εγχώριων τίτλων
Ο Προμηθέας Πατρών αποτελεί στην παρούσα φάση την πιο επιτυχημένη επαρχιακή ομάδα της ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Τίτλος που δεν του χαρίστηκε απλόχερα, καθώς μέχρι να αγωνιστεί στα παρκέ του εξωτερικού αλλά και να φτάσει στο σημείο να διεκδικεί τους κορυφαίους εγχώριους τίτλους, χρειάστηκε να κάνει ένα γενναίο... αγροτικό στα τοπικά πρωταθλήματα.

Παρά το σχετικά πρόσφατο έτος ίδρυσης (1985) του, ο Προμηθέας φρόντισε να κερδίσει εξαρχής την αγάπη του φίλαθλου κοινού της Πάτρας. Με έμβλημα το γνωστό Τιτάνα της ελληνικής μυθολογίας και με χαρακτηριστικά του χρώματα το μαύρο, το λευκό και το πορτοκαλί, αναζητούσε για 16 ολόκληρα χρόνια τη διέξοδο από τα πρωταθλήματα Ηλείας και Αχαΐας.

Η εποχή Λιόλιου που τον αλλάζει επίπεδο

Ο άνθρωπος που έδειξε το δρόμο των επιτυχιών στους Πατρινούς είναι ο Βαγγέλης Λιόλιος. Όσοι απέχουν από τα δρώμενα του αθλητισμού και ασχολούνται πιο σθεναρά με το επιχειρείν γνωρίζουν τον Πατρινό επιχειρηματία μέσω της εταιρίας του «Coffee Island», που είναι η μεγαλύτερη εταιρία καφεστίασης στην Ελλάδα και η 8η μεγαλύτερη στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο Λιόλιος ανέλαβε τον Προμηθέα το 2004 (υπήρξε και αθλητής του την περίοδο 1987-1991) και πανηγύρισε μαζί του επτά ανόδους μέσα σε μόλις δέκα χρόνια. Από τα αλώνια της Γ ΕΣΚΑ-Η το 2006, με τρεις διαδοχικές ανόδους μέχρι το 2009 και άλλες τέσσερις -επίσης διαδοχικές- την τετραετία 2012-2016, ο Προμηθέας κάνει το ντεμπούτο στα σαλόνια της Α1 αντικαθιστώντας τον Φάρο Κερατσινίου, που αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη μεγάλη κατηγορία.

Η πρώτη εμφάνιση στο υψηλότερο επίπεδο

Όντας μέλος της Basket League, η ομάδα μετονομάζεται σε «Προμηθέας Πατρών ΚΑΕ», στον πάγκο της κάθεται αρχικά ο Νίκος Βετούλας -μετέπειτα ο Βαγγέλης Αγγέλου- ενώ χρέη Αθλητικού Διευθυντή εκτελεί ο πρώην προπονητής της, Μάκης Γιατράς. Στο ρόστερ έχουν αποκτηθεί, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Γκίκας και ο Μουχαμάντ Φαγέ που έχουν κομβικό ρόλο. Ο Προμηθέας, που τερματίζει τελικά στην 9η θέση με ρεκόρ 10-16, χάνει στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος από τον Κόροιβο Αμαλιάδας (62-66), αποτέλεσμα που ρίχνει από την κατηγορία τον συμπολίτη Απόλλωνα.

Η επιστροφή του… στρατιώτη, η καθιέρωση και οι χαμένες ευκαιρίες

Τη σεζόν 2017-2018 ξεκινά η εδραίωση του μεταξύ των κορυφαίων ομάδων του πρωταθλήματος. Με τον Γιατρά να επιστρέφει στον πάγκο και τους Λάνγκστον Χολ, Νίκο Γκίκα, Όλεξαντρ Λίποβι και Οκτάβιους Έλις να διαπρέπουν στο αγωνιστικό κομμάτι, οι Πατρινοί κατακτούν την τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια με ρεκόρ 17-9. Στα playoffs ο Προμηθέας θα τερματίσει τελικά 4ος, αφού θα γνωρίσει την ήττα από τον ΠΑΟΚ στον μικρό τελικό (0-3), κερδίζοντας όμως για πρώτη φορά στην ιστορία του το δικαίωμα συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και συγκεκριμένα αυτή του Basketball Champions League.

Οι απαιτήσεις διογκώνονται αλλά ο Προμηθέας αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μια ομάδα… πυροτέχνημα. Τη χρονιά που ακολουθεί, γίνεται ακόμα ισχυρότερος καθώς προσθέτει στο ρόστερ του τον Ράιον Μπράουν και τον Λεωνίδα Κασελάκη που εκτοξεύουν τη δυναμική του. Μετά την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα (16-10), αλλά και την υπερπήδηση του εμποδίου του ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο των playoffs, οι Πατρινοί καλούνται να κάνουν την υπέρβαση κόντρα στην ΑΕΚ που είχε τερματίσει πρώτη στο πρωτάθλημα.

Σε μια συγκλονιστική σειρά πέντε αγώνων, ο Προμηθέας σοκάρει τους «Κιτρινόμαυρους» κερδίζοντας στην έδρα τους, μετά από παράταση, με σκορ 85-84, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Ο Παναθηναϊκός βάζει τέλος στα όνειρα του συνόλου του Γιατρά (3-0), όμως ακόμα και έτσι οι Πατρινοί γράφουν τη δική τους ιστορία. Έγιναν η πρώτη ομάδα εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, που διεκδικεί μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Παράλληλα, φτάνουν μέχρι τους "8" του Κυπέλλου γνωρίζοντας το αποκλεισμό από τον μετέπειτα πρωταθλητή, ενώ στην παρθενική συμμετοχή τους στην Ευρώπη θα αποχαιρετήσουν στη φάση των "16", χάνοντας στην ισοβαθμία από την ισπανική Τενερίφη.

Περνώντας πλέον στην εποχή του κορονοϊού, το πρωτάθλημα διακόπτεται για υγειονομικούς λόγους με τον Προμηθέα να βρίσκεται στην 4η θέση (12-7). Στο Κύπελλο, όμως, η ομάδα από την Αχαΐα θα ζήσει μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της, διακόπτοντας την πορεία του τροπαιούχου Παναθηναϊκού και νικώντας τον με 81-79. Φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του θεσμού, οπού και θα ηττηθεί από την ΑΕΚ χάνοντας για δεύτερη φορά την ευκαιρία κατάκτησης ενός σπουδαίου εγχώριου τίτλου.

Ο πρώτος τίτλος, οι ατυχίες και η νέα ευκαιρία

Η εφετινή σεζόν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Διοργανώνεται για πρώτη φορά το Σούπερ Καπ που συμμετέχουν οι 4 πρώτοι του περσινού πρωταθλήματος. Στην πρώτη αναμέτρηση κερδίζει την άτυπη ρεβάνς κόντρα στην ΑΕΚ και αντιμετωπίζει στον τελικό το Περιστέρι, που είχε ολοκληρώσει το δικό του άθλο αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό. Το… κακό δεν τριτώνει, ο Προμηθέας κερδίζει με 82-74 τους γηπεδούχους και κατακτά επιτέλους τον πρώτο μεγάλο τίτλο της ιστορίας του.

Η ομάδα, αν και δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση, δέχεται διαδοχικά χτυπήματα από την πανδημία και ο Γιατράς αναγκάζεται μεσούσης της σεζόν να κάνει συνεχόμενες αλλαγές στο ρόστερ. Ακόμα και έτσι, ο Προμηθέας ξεπερνά τις όποιες δυσκολίες και καταφέρνει για άλλη μια φορά να φτάσει στην τελική φάση του Κυπέλλου, επίτευγμα πρωτόγνωρο για επαρχιακή ομάδα. Την Κυριακή (08/05) αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στον τελικό του ΟΑΚΑ, δεν είναι το φαβορί, άλλα έχει πλέον αποδείξει ότι μετατρέπεται εύκολα σε ισχυρό αουτσάιντερ.

Η σύνοψη ενός νοικοκυρεμένου σωματείου

Δίχως οικονομικές εκκρεμότητες, με φίλαθλο κόσμο που είναι πάντα στο πλευρό του, με εύστοχες επιλογές στους ξένους αθλητές χωρίς να χάνεται το ελληνικό στοιχείο, με εξαιρετικές Ακαδημίες και με τη στελέχωση ανθρώπων που αγαπούν τόσο τον σύλλογο όσο και το Μπάσκετ, ο Προμηθέας πληροί όλα τα κριτήρια που ξεχωρίζουν τις οργανωμένες από τις «μεγάλες» ομάδες.

Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης