Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Επικρίσεις κατά του Biden από τους Δημοκρατικούς για τη στάση του έναντι του Ισραήλ

ΗΠΑ: Επικρίσεις κατά του Biden από τους Δημοκρατικούς για τη στάση του έναντι του Ισραήλ

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Rashida Tlaib κάλεσε τον Joe Biden να καταδικάσει τη βία στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση

Σχετικά Άρθρα
Σωρεία επικρίσεων από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών έχει δεχθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden που συναντήθηκε με τη Γερουσιαστή Rashida Tlaib, η οποία επέκρινε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη στάση του στην αιματηρή σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς δέχεται πίεση από το κόμμα του να αναλάβει ενεργητικότερη δράση προκειμένου να λήξουν ο βίαιες εχθροπραξίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Τρίτη 18 Μαΐου 2021.

Συμμαχίες

Η Tlaib, παλαιστινιακής καταγωγής, με έντονη παρουσία στην προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, προέτρεψε την κυβέρνηση να αναλάβει εντονότερη δράση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Έχει επίσης κατηγορήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και ότι παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο.
Ο Λευκός Οίκος συμπεριέλαβε την Tlaib μεταξύ όσων χαιρέτησαν τον Biden την Τρίτη (18/5) όταν προσγειώθηκε στο Μίσιγκαν - το οποίο φιλοξενεί σημαντικό αραβo-αμερικανικό πληθυσμό - όπου θα επισκεφθεί ένα εργοστάσιο ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Ford.

Εντολές

Οι δύο μίλησαν για «λίγα λεπτά», σύμφωνα αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.
Τη Δευτέρα ισχυρίστηκε ότι η Ουάσινγκτον «δέχθηκε εντολές» από τον Netanyahu και επισήμανε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να καταδικάσει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στο MSNBC.

«Αρκετά…»

«Οι Αμερικανοί στέκονται αντίθετοι και. . . λένε: ‘‘Αρκετά, πρόεδρε Biden’'» δήλωσε η Tlaib καθώς κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι επέτρεψε στο Ισραήλ να εξαπολύσει σφοδές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων..
Πρέπει να μιλήσετε ενάντια σε αυτήν τη βία με έναν πολύ επιθετικό τρόπο που να καθιστά τον Netanyahu και την κυβέρνησή του υπόλογους.
«Είναι συγκλονιστική η υποκρισία μας όταν υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτός από αυτά των Παλαιστινίων», επισήμανε.

Προοδευτικοί

Ο Tlaib συγκαταλέγεται στην ομάδα των προοδευτικών (Progressives) στο Δημοκρατικό Κόμμα που θέλουν οι ΗΠΑ να παρέχουν βοήθεια στο Ισραήλ ανάλογη με το πώς αυτό αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους, πρόταση την οποία ο Biden έχει απορρίψει επανειλημμένα.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύουν το στρατό του Ισραήλ, επικοινώνησαν με περιφερειακούς εταίρους σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, αλλά έχουν επανειλημμένα εμποδίσει τις προσπάθειες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να πραγματοποιήσουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τη βία και σταμάτησαν να ζητούν εκεχειρία κατά την πρώτη εβδομάδα των βίαιων συγκρούσεων.

Δημοκρατικοί

Τις τελευταίες ημέρες, όλες σχεδόν οι πτέρυγες των Δημοκρατικών επέκριναν τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού ενός κτηρίου στη Λωρίδα της Γάζας που φιλοξένησε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το Ισραήλ δηλωσε ότι η Hamas είχε υπό τον έλεγχο της το κτήριο, ισχυρισμός που δεν τεκμηριώθηκε επαρκως

Συνομιλίες

Ο Biden δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και είχε μιλήσει με τον Hamas τρεις φορές από τότε που ξέσπασε η βία μεταξύ της Hamas, (μίας ισλαμιστικής παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας) και του εβραϊκού κράτους.
Στην πιο πρόσφατη δήλωσή του τη Δευτέρα (17/5), ο Biden εξέφρασε την θέση του για ανάγκη κατάπαυσης του πυρός για πρώτη φορά.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε βομβιστική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας λίγες ώρες μετά την ομιλία των δύο ηγετών.

Τα θύματα

Tο βράδυ της Τρίτης (18/5), 217 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 99 γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού ανέφεραν ότι 130 από τους νεκρούς ήταν μαχητές της Hamas και αμφισβητούσαν τις εκτιμήσεις ότι σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά.
Το Ισραήλ έχει αναφέρει 10 θανάτους από τις επιθέσεις της Hamas, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης