Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορυφώνεται το πολιτικό δράμα στο Ισραήλ – Πλησιάζει το τέλος εποχής Netanyahu

Κορυφώνεται το πολιτικό δράμα στο Ισραήλ – Πλησιάζει το τέλος εποχής Netanyahu
O ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid βρίσκεται κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
Σχετικά Άρθρα

Κορυφώνεται το πολιτικό δράμα στο Ισραήλ, καθώς είναι πιθανό το τέλος της παραμονής - ρεκόρ του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.
Έπειτα από τέσσερις πρόωρες βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή σε δύο χρόνια, η εντολή 28 ημερών που δόθηκε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Yair Lapid για τον σχηματισμό κυβέρνησης εκπνέει την Τετάρτη (2/6/2021) και, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται κοντά στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού που θα βάλει τέλος στη 12ετή θητεία του Netanyahu στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο ρυθμιστικός ρόλος του Bennett

Οι πιθανότητες του Lapid να καταφέρει στο εγχείρημα εξαρτώνται ωστόσο σε μεγάλο βαθμό από τον ακροδεξιό πολιτικό Naftali Bennett, του οποίου το κόμμα Yamina διαθέτει έξι έδρες στο Κοινοβούλιο που αποτελούν κλειδί.
Ο 49χρονος Bennett, αναμενόταν ευρέως να ανακοινώσει, ενδεχομένως ακόμα και τις επόμενες ώρες ότι θα συνεργαστεί με τον Lapid ο οποίος ηγείται του κόμματος Yesh Atid.
Όμως ο Bennett πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών του δικού του κόμματος υπέρ της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση «αλλαγής» – όπως την αποκαλούν αντίπαλοι του Netanyahu – που θα ενώσει παρατάξεις της αριστεράς, του κέντρου και της δεξιάς, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Real Alert

Χωρίς κοινοβουλευτική αυτοδυναμία μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου που κατέληξαν σε αδιέξοδο, ένας τόσο ποικιλόμορφος σχηματισμός ίσως είναι εύθραυστος και ίσως χρειαστεί έξωθεν στήριξη από Άραβες, μέλη του Κοινοβουλίου των οποίων οι πολιτικές απόψεις απέχουν πολύ από αυτές του Yamina.
Ο Bennett τηρεί σιγή ιχθύος δημόσια τις τελευταίες ημέρες, με τον επικεφαλής του Likud, τον Netanyahu, να τροφοδοτεί εικασίες περί επικείμενης λήξης της δικής του διακυβέρνησης με ανάρτηση στο Twitter και βίντεο την Παρασκευή. «Real Alert» («Πραγματικός συναγερμός»), έγραψε, προειδοποιώντας ότι ετοιμάζεται μια επικίνδυνη, «αριστερή» κυβέρνηση.
Το κόμμα Yamina ανακοίνωσε ότι ο Bennett θα συναντηθεί και θα ενημερώσει τους βουλευτές του, ύστερα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει καταλήξει σε συμφωνία βάσει της οποίας θα αναλάβει ο ίδιος πρώτα τη θέση του πρωθυπουργού πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον κεντρώο Lapid.
Ο Bennett, πρώην υπουργός Άμυνας, έχει ανακρούσει πρύμνα στο παρελθόν αναφορικά με την αποπομπή του 71χρονου Netanyahu, δεξιού ηγέτη που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009 και έχει παραπεμφθεί σε δίκη για διαφθορά, κατηγορία που αρνείται.

Η κατάπαυση του πυρός

Αν και η συμφωνία με τον Lapid ακουγόταν ευρέως ότι οριστικοποιήθηκε πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες τη 10η Μαΐου μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, ο Bennett δήλωσε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες για σχηματισμό συνασπισμού με την κεντρώα και την αριστερή παράταξη.
Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός τηρείται, το πρόσφατο κύμα βιαιοτήτων στους δρόμους στο Ισραήλ μεταξύ Αράβων και Εβραίων είναι σε ύφεση και η συνεργασία Lapid - Bennett είναι πιθανό να δρομολογείται και πάλι.
Ισραηλινοί πολιτικοί σχολιαστές όμως προειδοποιούν πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
«Η κυβέρνηση αλλαγής εναντίον του Netanyahu δεν είναι ακόμα τετελεσμένο γεγονός», γράφει η αριστερή εφημερίδα Haaretz.
«Είναι πρόωρο να ανοίξουμε σαμπάνιες και είναι επίσης πολύ νωρίς να βάλουμε πλερέζες», συνέχισε ο ίδιος, διερωτώμενος εάν οι βουλευτές του Yamina θα αντέξουν την πίεση από τη δεξιά ενάντια σε μια συμφωνία με τον Lapid.
Εάν ο 57χρονος Lapid δεν καταφέρει να ανακοινώσει το σχηματισμό κυβέρνησης έως την Τετάρτη, είναι πιθανή η διεξαγωγή της πέμπτης κατά σειρά από τον Απρίλιο του 2019 εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ, προοπτική που ο ίδιος ο Bennett έχει δηλώσει πως θέλει να αποφύγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης