Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αποκάλυψη ΒΝ: Η φωτογραφική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εταιρική διακυβέρνηση και τα ερωτηματικά

Αποκάλυψη ΒΝ: Η φωτογραφική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εταιρική διακυβέρνηση και τα ερωτηματικά
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φωτογράφισε στην απόφασή της το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ), φορέα στο ΔΣ του οποίου μετέχει η κυρία Νατάσσα Στάμου Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Σχετικά Άρθρα

Την 1η Απριλίου 2021 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εξειδικεύει το άρθρο 17 του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση το οποίο προβλέπει ότι η κάθε εταιρία υιοθετεί και εφαρμόζει κώδικα που έχει συνταχθεί από φορέα εγνωσμένου κύρους.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειάστηκε από τις 17 Ιουλίου 2020 που δημοσιεύτηκε ο νόμος οκτώμιση μήνες για να συντάξει την απόφαση και μάλιστα λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος.
Με καθυστέρηση οκτώμιση μηνών
Και χρειάστηκε οκτώμιση μήνες για να φτάσει στο συμπέρασμα ότι φορέας εγνωσμένου κύρους είναι αυτός που εκπροσωπούνται άμεσα ή έμμεσα και σε ικανό αριθμό οι φορείς της κεφαλαιαγοράς, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει μεταξύ των σκοπών του την προώθηση και την διάδοση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και εκδίδει κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης.
Επιπλέον για να είναι κατά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο φορέας εγνωσμένου κύρους μπορεί να είναι εθνικός, αλλοδαπός ή διεθνής και δύναται να αποτελεί φορέα αυτορρύθμισης, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση (όταν είναι αλλοδαπός) ότι διέπεται από νομοθεσία χώρας ανεπτυγμένης στον χώρο του χρηματοπιστωτικού τομέα και της κεφαλαιαγοράς.

Η… φωτογραφία

Όσοι γνωρίζουν όμως τι συμβαίνει στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φωτογράφισε στην απόφασή της το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) που αποτελεί μη κερδοσκοπικό φορέα στον οποίο όμως μετέχει στο Συμβούλιο Διοίκησης η κυρία Νατάσσα Στάμου Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η συμμετοχή της Αντιπροέδρου από μόνη της αποτελεί ζήτημα καθώς το φαινόμενο ο Επόπτης να αποφασίζει κανόνες που ευνοούν μια εταιρία στην οποία έχει λόγο στη διοίκηση, η διοίκηση του Επόπτη. Αν μη τι άλλο το ελάχιστο ζήτημα αφορά στη δεοντολογία και το μέγιστο σε ανεπίτρεπτη σύγκρουση συμφερόντων που δεν αρμόζει σε εποπτική αρχή.

Και νομικά παράδοξα

Μάλιστα ο τρόπος που έχει συνταχθεί η απόφαση εγείρει και νομικά ζητήματα καθώς για τους αλλοδαπούς φορείς ισχύει το εξής προκειμένου μια εταιρία να μπορεί να εφαρμόσει τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης που αυτοί έχουν συντάξει.
Ο αλλοδαπός ή διεθνής φορέας (σ.σ. πως διακρίνεται άραγε η διαφορά; ) θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αναγνωρισθεί. Αν δεν υποβάλλει τότε το αίτημα μπορεί με βάση την απόφαση της ΕΚ να υποβάλει και η εισηγμένη εταιρεία που εφαρμόζει ή προτίθεται να εφαρμόσει κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης που εκδίδει ένας αλλοδαπός ή διεθνής φορέας.
Άραγε πως μια εισηγμένη εταιρία όπως για παράδειγμα η Τιτάν η οποία ήδη έχει υιοθετήσει το Βέλγικο Κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης θα υποβάλλει αίτηση.
Και τι θα συμβεί αν δεν την υποβάλλει;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης