Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Πως οι ενήμεροι δανειολήπτες θα κερδίσουν κούρεμα και ρύθμιση των χρεών τους

Αποκάλυψη: Πως οι ενήμεροι δανειολήπτες θα κερδίσουν κούρεμα και ρύθμιση των χρεών τους
Παράθυρο ρύθμισης των στεγαστικών τους δανείων ακόμη και για «πράσινους» δανειολήπτες ανοίγει για πρώτη φορά μέσω του νέου νόμου Ρύθμισης Οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας
Σχετικά Άρθρα

Παράθυρο ρύθμισης των στεγαστικών τους δανείων ακόμη και για «πράσινους» δανειολήπτες ανοίγει για πρώτη φορά μέσω του νέου νόμου Ρύθμισης Οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2021.
Οι ενήμεροι δανειολήπτες πλέον αποκτούν τη δίκη τους ευκαιρία να ρυθμίσουν εξ αρχής τις οφειλές τους οι οποίες όμως πρέπει να εμφανίζονται τουλάχιστον σε δύο διαφορετικά νομικά πρόσωπα όπως συμβαίνει με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Παράδειγμα όταν η συνολική οφειλή είναι 11.000 ευρώ θα πρέπει οι 9.900 ευρώ να αφορούν μία οι περισσότερες τράπεζες και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής των 1100 να εμφανίζεται στην Εφορία ή Ασφαλιστικό Ταμείο, και σε OTA κ.α.

Από την στιγμή που πληρείται ο όρος του νόμου (4738/2020) με την εμφάνιση τουλάχιστον δύο πιστωτών εκ των οποίων ο ένας να απαιτεί το 89% οφειλής, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμας www.keyd.gov.gr ή http://ofeiles.gov.gr, με τον ενήμερο δανειολήπτη να δικαιούται ότι κι ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό.
Το δεύτερο βήμα ένταξης των ενήμερων δανειοληπτών στην δεύτερη ευκαιρία δίνεται με το άρθρο 7 παράγραφος στ)
Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται ότι «Ο οφειλέτης, ο οποίος έχει εξυπηρετούμενες ή ενήμερες οφειλές προς το σύνολο των πιστωτών του, δεν επικαλείται γεγονότα από τα οποία να προκύπτει η επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης σε ποσοστό είκοσι τουλάχιστον τοις εκατό (20%).

Η επιδείνωση της παρούσας μπορεί να οφείλεται είτε στη μείωση των εισοδημάτων του είτε στην αύξηση των δαπανών του.»
Η μείωση των εισοδημάτων τουλάχιστον στο 20%.
Οι όροι και προϋποθέσεις που θα στοιχειοθετείται η μείωση των εισοδημάτων έως 20% περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θέτει σε εφαρμογή τον νόμο της Δεύτερης Ευκαιρίας και βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για εκτύπωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των εισοδημάτων μπορεί να έρθει κι από την αύξηση των δαπανών.
Παράδειγμα το κόστος φοίτησης ενός παιδιού που παρακολουθεί μαθήματα αναγνωρισμένης σχολής από το υπουργείο Παιδείας μπορεί να δικαιολογηθεί το κόστος δαπάνης, όπως είναι η το μηνιαίο ενοίκιο, το κόστος διαβίωσης και άλλων εξόδων που κάνει η οικογένεια με συνέπεια να συμβάλλουν στην μείωση των εσόδων της οικογένειας.
Η ΚΥΑ που είναι προς δημοσίευση για τους ενήμερους δανειολήπτες αποδέχεται τις δαπάνες που έγιναν για λόγους υγείας , όπως και τα έξοδα που προκαλεί ένα τυχαίο γεγονός για την οικογένεια, το οποίο περιορίζει τα έσοδα και δημιουργεί ξαφνικά νέες δαπάνες για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ανάμεσα στις δαπάνες περιλαμβάνεται και η μηνιαία διατροφή που καταβάλλει ένας εκ των δύο διαζευγμένων γονιών.
Ο χρόνος υπολογισμού μείωσης δαπανών.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ το αποτέλεσμα μείωσης των εσόδων ή αύξησης των δαπανών υπολογίζεται για τη χρονιά για το φορολογικό έτος της περασμένης χρονιάς και συγκρίνεται με τα αντίστοιχα έσοδα ή δαπάνες της επόμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί ένα χρόνο αργότερα έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να έχει στα χέρια του τα έσοδα και τα έξοδα δύο φορολογικών ετών για να ευσταθεί όρος της παραγράφου 7 του νόμου Ρύθμισης Οφειλής και Παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης