Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα για μαύρη λίστα ΗΠΑ: Χρησιμοποιείτε κάθε μέσο για να περιορίσετε τις κινεζικές επιχειρήσεις

Κίνα για μαύρη λίστα ΗΠΑ: Χρησιμοποιείτε κάθε μέσο για να περιορίσετε τις κινεζικές επιχειρήσεις
Να αποσύρετε τώρα τη λίστα, είμαστε έντονα αντίθετοι σε αυτό αναφέρει η Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Να αποσυρθεί άμεσα η μαύρη λίστα των ΗΠΑ με τις κινέζικες εταιρείες που κατηγορούνται υποστηρίζουν στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες, γεγονός που συνεπάγεται ότι σε αυτές δεν μπορούν να γίνουν αμερικανικές επενδύσεις ζητά η Κίνα.
«Η αμερικανική κυβέρνηση ξεχειλώνει την ιδέα της εθνικής ασφάλειας, καταχράται την εθνική ισχύ και χρησιμοποιεί κάθε πιθανό μέσο για να καταστείλει και να περιορίσει τις κινεζικές επιχειρήσεις.
Είμαστε έντονα αντίθετοι σε αυτό» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο οποίος ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τον κατάλογο, καθώς όπως, «παραβιάζει τους νόμους της αγοράς»
«Βλάπτουν όχι μόνο τα δικαιώματα και να νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων, αλλά και τα συμφέροντα των επενδυτών σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των Αμερικανών» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.
Ο Biden, ο οποίος ακολουθεί σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο, ακολουθώντας την πολιτική Trump, τροποποίησε εκτελεστικό διάταγμα για να συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα εταιρείες που παράγουν ή αναπτύσσουν τεχνολογίες παρακολούθησης, οι οποίες – σύμφωνα με τις ΗΠΑ - μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν όχι μόνο στην Κίνα, εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και αντιφρονούντων, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
«Το εκτελεστικό διάταγμα αυτό επιτρέπει στις ΗΠΑ να απαγορεύουν – με στοχευμένο τρόπο – αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες οι οποίες πλήττουν την ασφάλεια ή τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ και συμμάχων μας» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.
Η μαύρη λίστα βάζει στο στόχαστρο τόσο εταιρείες που χρησιμοποιούν «κινεζική τεχνολογία παρακολούθησης εκτός Κίνας» όσο και την «χρησιμοποίηση (κινεζικής τεχνολογίας) για τη διευκόλυνση της καταστολής ή σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφερόμενη κυρίως στους Ουιγούρους.
Στον αρχικό κατάλογο που είχε καταρτιστεί από την κυβέρνηση Trump συμπεριλαμβάνονταν 31 εταιρείες, ενώ πλέον είναι 59 ανάμεσα στις οποίες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών ή τεχνολογίας, όπως η Huawei, ο πετρελαϊκός όμιλος CNOOC, η China Railway Construction, η China Mobile, η China Telecom ακόμη και η εταιρεία βιντεοπαρακολούθησης Ηikvision.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης